StoryEditorOCM
PanoramaKRALJEVSKI DOGAĐAJ

U službi Njegovog veličanstva: subota je u znaku krunidbe kralja Charlesa i na našim televizijama, pronađite satnice

Piše MOZAIK SD
6. svibnja 2023. - 07:00

Nova TV u subotu 6. svibnja od 9 sati donosi izravan prijenos krunidbe kralja Charlesa III. iz Westminsterske opatije u Londonu. Kao važan događaj u britanskoj povijesti, krunidba kralja Charlesa okupit će uzvanike iz cijelog svijeta i milijune gledatelja širom planeta, a Nova TV će svojim izvještavanjem iz srca Londona te iz zagrebačkog studija donijeti jedinstvenu i autentičnu perspektivu na ovaj nezaboravan i povijestan trenutak.

Uloga ‘Krune’ u današnjem svijetu

Gledatelji Nove TV moći će tako pratiti ceremoniju uživo, od procesije do same krunidbe, uz najnovije informacije i reakcije iz Londona koje će donositi reporteri Ivana Petrović i Dino Goleš. Uz izravni prijenos, Nova TV donosi specijalnu emisiju “Krunidba Charlesa III.” koju će voditi Valentina Baus, a s njom će u studiju biti stručnjaci Marijana Grbeša i Božo Skoko, profesori na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Ivica Mandić, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za sigurnost, vojna pitanja i stručni sukomentator Nove TV, Ivana Nanut, dnevna urednica IN magazina Nove TV te Matija Vujica, modna dizajnerica, pjevačica i kostimografkinja koji će analizirati sve aspekte ovog važnog događaja, od povijesti kraljevske obitelji do trenutne političke situacije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Krunidba kralja Charlesa zasigurno je jedan od najvažnijih događaja u britanskoj povijesti i Nova TV će biti tamo kako bi svojim gledateljima pružila najkvalitetnije i najcjelovitije izvještavanje. Prenosit ćemo spektakl kakav se nije vidio gotovo 70 godina i uživo pratiti ceremoniju krunidbe novog britanskog monarha i kraljice supruge, čija obitelj godinama intrigira i zaokuplja pažnju svjetske javnosti - izjavio je Branimir Felger, urednik specijalne emisije.

image
HTV

- Ovo je ujedno i društveni, ceremonijalni i modni događaj te najveća sigurnosna operacija na svijetu, pa ćemo s našim zanimljivim gostima pratiti svaki korak, ne samo kralja, već i cijele kraljevske obitelji, prenosit ćemo sav raskoš britanske tradicije, ceremonijalnu povorku, čin krunidbe s tisućama uzvanika, ali i događaje s londonskih uličnih zabava. Veseli me da na ovom projektu radi tim profesionalaca koji ima bogato iskustvo s live prijenosima sličnih događaja i uvjeren sam da će gledatelji uživati u to subotnje prijepodne prateći naš program - dodao je Felger.

Uspomena za cijeli život

Specijalna emisija Nove TV pratit će svaku pojedinost ovog povijesnog događaja, pružiti dublje razumijevanje kulture i povijesti Velike Britanije, a istovremeno će osvijetliti i najnovije trendove u kraljevskoj obitelji, međunarodnim odnosima i politikama Velike Britanije spram ostatka svijeta, kao i branda i uloge ‘’Krune’’ u današnjem svjetskom poretku. Gledatelji će imati priliku upoznati se s ceremonijalnim elementima krunidbe te saznati više o ulozi koju kralj Charles igra u modernom svijetu.

Specijalno, kraljevsko popodnevno izdanje RTL-a Danas u subotu, 6. svibnja, od 16.30, na dan krunidbe kralja Charlesa III. i kraljice Camille, obilježit će novu stranicu britanske i svjetske povijesti i odvestii gledatelje uživo pred Westminstersku opatiju. Ana Brdarić Boljat u studiju će ugostiti komentatore Tvrtka Jakovinu i Mirjanu Rakić, koji će svojim stručnim komentarima provesti gledatelje kroz povijesni dan.

Povijesna krunidba Charlesa III. i njegove supruge Camille željno se iščekuje u cijelom svijetu. Kraljevsko izdanje RTL-a Danas vodit će Ana Brdarić Boljat, a uređivati Josip Antolić. U studiju će voditeljica ugostiti stručne komentatore - povjesničara Tvrtka Jakovinu i legendarnu novinarku Mirjanu Rakić, a ispred Westminsterske opatije će se uživo javljati reporterka Maja Oštro Flis.

Kralj Charles III. je 40. vladajući monarh koji je tamo okrunjen od 1066. godine, a zanimljiva jest i činjenica da je ovo četvrti veliki događaj u britanskoj kraljevskoj obitelji kojeg pokriva upravo RTL-ova reporterka.

image
HTV

- Prvi kraljevski događaj koji sam pratila bilo je vjenčanje Meghan Markle i princa Harryja. U Londonu sam pratila i jubilej preminule kraljice Elizabete II., kasnije, nažalost, i njezin ispraćaj - otkriva Maja i dodaje da u London putuje sa snimateljem Jankom Gredeljem, s kojim je popratila sve navedene prijelomne događaje britanske monarhije. Ovaj uigrani RTL-ov kraljevski tandem donijet će sve najvažnije događaje britanske krunidbe, prve u posljednjih 70 godina.

- Svi ti trenuci, događaji, jubileji i vjenčanja djelić su svjetske povijesti. Čim sletite u London, srećete se s obožavateljima kraljevske obitelji, nizom ceremonija razrađenih do najsitnijih detalja i, naravno, sa svom silom svjetskim medija. Milijuni ljudi su na ulicama, mnogima nije problem putovati preko cijele zemlje i danima kampirati pred Buckinghamskom palačom. Britanci jako poštuju svoju tradiciju - jasna je reporterka.

- Puno toga odvija se u jednom danu, prelazimo popriličan broj kilometara, susrećemo najrazličitije ljude, a cijelo to radno iskustvo iznimno nam je zanimljivo. I zaista, uspomena za cijeli život - zaključuje Maja Oštro Flis.

Tko je kralj Charles III., tko je njegova supruga Camilla, kakvim krunama će biti okrunjeni i tko će se sve pojaviti na povijesnoj krunidbi - ne propustite pogledati u subotu, 6. svibnja, od 16.30 u specijalnom izdanju RTL-a Danas.

Novo razdoblje nove monarhije

Hrvatska radiotelevizija u subotu, 6. svibnja na Drugom programu u udarnom terminu od 21:05 prikazat će dokumentarni film “Kralj Charles III.: Novo razdoblje”.

Kraljica Elizabeta II. je umrla. Završilo je još jedno elizabetinsko razdoblje. Princ od Walesa uspinje se na prijestolje i postaje kralj Charles III. To je početak novog razdoblja nove, moderne monarhije.

image
HTV

U ekskluzivnom intervjuu Grant Harrold, bivši batler kralja Charlesa, iz svoje jedinstvene perspektive govori o novom kralju u prvoj ceremoniji krunidbe nakon 70 godina.

Ingrid Seward, urednica časopisa “Majesty” i kraljevska biografkinja, opisuje dirljive reakcije na kraljičinu smrt, kao osoba koja je iz prve ruke svjedočila mnogim važnim trenucima novije povijesti i o njima obavještavala javnost.

Dokumentarni film otkriva novo lice kralja Charlesa III. i opisuje njegov jedinstven put do prijestolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:58