StoryEditorOCM
PanoramaJedini u Hrvatskoj!

U Runovićima briljiraju nogometaši koji su dosad ‘nabili‘ 172,5 tona težine, nagrađuju ih janjcima i pancetom, evo priče

Piše Braco Ćosić
22. srpnja 2024. - 11:47
Po propozicijama svaki nogometaš mora težiti najmanje 100 kila i jedan gram. Josipu Spajiću iz Gruda vaga je pokazala - 171,5 kilograma!Braco Ćosić

Samo pročitajte ove brojke i bit će vam sve jasno. A brojke su statistika, uredno vođena, zabilježena, arhivirana i ulazi u povijest malog nogometa.

U Runovićima u Imotskoj krajini, tamo gdje je utemeljen legendarni nogometni klub “Mračaj”, iz kojega su u svjetski nogomet lansirani Ivan Iko Buljan, Zvonimir Boban, Ivan Gudelj, te čitava plejada vrhunskih nogometaša, ekipa veterana današnjeg "Mračaja" organizira, i to majstorski, jedini malonogometni turnir stokilaša u Hrvatskoj. Već petu godinu zaredom.

Dodjelom pehara i nagrada najboljim momčadima zaokružena je organizacija i petog jubilarnog turnira.

O nagradama ćemo nešto kasnije, prvo spomenimo da je na turniru, kako kažu u Runovićima, "prvi amandman", da svi igrači moraju imati minimum 100 kilograma i jedan gram. Najveći broj kilograma nije preciziran, jer to ovisi o igraču koliko može stajati i trčati po terenu.

Diktira nam Perica Babić Gan, ravnatelj turnira i, uz Ivana Vladića, Ivana Bežovana, Zorana Buljana,Tonća Jukića i Anđelka Ljubičića, organiztor do najsitnijeg detalja:

- U dosadašnjih pet turnira u prosjeku je sudjelovalo tridesetak momčadi, a to je, ajmo kazat, 150 momčadi. Svaka momčad u prosjeku je imala najmanje deset igrača, a bilo ih je i po petnaest, ali neka je deset, e to je 1500 igrača. I sada lipo uzmi kalkulator i zbrajaj.

Neka je u prosjeku svaki igrač imao 115 kilograma, a bilo ih je i onih priko 120, pa 130, a evo imali smo večeras i našeg Josipa Spajića iz Gruda s ravnih 171,5 kilograma, ali rekoh neka je u prosjeku 115 kilograma. I sada, 1500 igrača puta 115 kilograma, to ti je 172.500 kilograma.

image

Najteži igrač bio je Josip Spajić iz Gruda s 171,5 kilograma

Braco Ćosić

A sada to podili s 1000, jer tona ima tisuću kilograma, to ti ispada da je na ovom našem igralištu prodefiliralo 172,5 tona ili, još preciznije, 17,25 vagona malonogometaša, živih i zdravih za igru.

Eto, to nekome izgleda nestvarno, ali mi smo dobrom organizacijom doveli stokilaše malonogometaše od Drniša pa sve do Širokog Briga iz nama susjedne Hercegovine - izdiktirao nam Perica Gan Babić.

E sada još jedan podatak koji je frapantan. Organizator turnira garantira da niti jedan igrač koji je, primjerice, došao sa 100 kilograma i 200 grama istu tu kilažu ili veću mora vratiti na početne postavke kada napušta Runoviće. A kako, vidjet ćemo u daljnjem tekstu.

Nagrade pobjedniku turnira bile su, u ovih pet godina, medalje i pokali za sportsku kategoriju, a pečeni janjici, pršuti, pečenice, panceta za ono da se igrači vrate na početne postavke svoje kilaže!

image

Turnir stokilaša

Braco Ćosić

Pa je tako za prvo mjesto ovog petog jubilarnog turnira momčad dobila dva pečena janjca i 20 litara prvoklasnog domaćeg vina. Druga momčad jedno janje i 15 litara vina, treća jedno pečeno janje i 10 litara vina...

"Pa tko bi i promislio na zlatne, srebrne i brončane medalje..." - reče nam jedan sudionik turnira.

E, sad, trebala bi stručna ekspertiza odrediti koliko je potrebno domaće pečene janjetine, plus kruha, plus salate, plus vina i gemišta da se jednom igraču nadoknade izgubljene kalorije.

No nije moglo omanuti nikako.

Domaćini su svojim gostima finalistima i predstavnicima ostalih momčadi ispekli domaće tele od 85 kilograma, kao predjelo im pripremili 70 kilograma tripica i još pet pečenih janjaca. Bogme, lijepa spiza i još ljepše kalorije.

image

Tele se okreće za nogometaše stokilaše

Braco Ćosić

Kad se tome pridoda da je za svu tu spizu bila zadužena vrhunska gastronomska ekipa: Nenad Todorić, Ivan Bežovan i Tonći Jukić, zadužen za tele, janjce i kozliće Zoran Majić, a da je tripice po svom receptu pripremila Dragana Todorić, svi pod budnim okom glavnog meštra od spize Ante Puljica, e onda se zna kakva je spiza bila.

A degustiralo je sve to stotinu što igrača, što vodstva klubova, što organizatora, konačno i tko je navratio, dobro je došao!

image

Pedjelo za zajednički večeru: 70 kilograma tripica

Braco Ćosić

Rekorder u kilaži u ovih pet turnira postao je Josip Spajić (51) profesionalni vozač iz Gruda u susjednoj Hercegovini, omiljeni igrač i prava ljudina.

- Ma meni je u Runoviće doći s mojom momčadi ”Bože pomozi” blagdan i praznik! Osim što igramo i zabavimo se, ovdje su ljudi top, ugodni, gostoljubivi, a da o spizi i ne govorim. Ove godine sam malo natjerao više od svojih standardnih 150-160 kilograma. I mene je iznenadilo ovih 171,5! Ma neka onih pola kila ide na odjeću, ipak je 170 malo puno.

Možda sam prije mjerenja ‘odvalio‘ dvije, tri pive, pa eto neka se i to uzme u obzir. Bože daj ti zdravlja, eto nas na šesti turnir -kazao nam je simpatični Josip, čija je momčad u finalu izgubila od već sada trostrukih pobjednika, njihovih susjeda momčadi "Chelspool" iz Širokog Brijega.

image

Najteži igrač bio je Josip Spajić

Braco Ćosić

Da ne bi ispalo da je turnir stokilaša u Runoviću samo natjecanje u spizi, spomenimo da se tu igra i vrlo kvalitetan mali nogomet, s obzirom na činjenicu da ga igraju onih koji imaju više od 100 kilograma.

image

Pobjednička momčad ChelsPool iz Širokog Brijega

Braco Ćosić

Treću godinu zaredom pobjednik turnira je širokobriješka momčad "ChelsPool". Ime su složili iz kratica poznatih engleskih klubova Chelsea i Liverpool, jer pola momčadi navija za plave iz Londona, a pola za crvene iz Liverpoola. Oni su rezultatom 8:3 pobijedili Gruđane “Bože pomozi”.

image

Drugoplasirana momčad ‘Bože pomozi‘ bila je najteža na turniru

Braco Ćosić

Treće mjesto na turniru osvojila je domaća momčad “Paprika i petrusim”, koja je pobjedila momčad "Boutiq Monaco" rezultatom 8:2.

Najbolji vratar je Tomislav Brkić iz pobjedničke momčadi, najbolji igrač Krešimir Šimić isto iz pobjedničke momčadi iz Širokog Brijega, najbolji strijelac je Luka Ugrin iz momčadi “Paprika i petrusim”.

Najteža momčad je “Bože pomozi”, a fair play momčad je iz obližnjeg Slivna. Sve utakmice sudio je Zvonimir Lešin, a turnir je pratilo nekoliko tisuća gledatelja.

Pa sad, ako ne možete skinuti kilograme, a željeli biste se baviti sportom, divna vam je prilika prijaviti se na turnir stokilaša u Runoviću. Koliko god izgubite kalorija i kilaže tijekom turnira, toliko će vam se s kamatama vratiti. I još ćete steći dobre prijatelje.

image

Turnir stokilaša

Braco Ćosić
image

Turnir stokilaša

Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 20:54