StoryEditorOCM
PanoramaNEŠTO NOVO

U rudniku u Bocvani otkriven jedan od najvećih dijamanata u povijesti, znate li kako su ga uspjeli pronaći?

Piše HINA/MOZAIK SD
22. kolovoza 2024. - 16:55
Bocvanski predsjednik Mokgweetsi Masisi razgleda dijamantMonirul Bhuiyan/afp/profimedia/Monirul Bhuiyan/afp/profimedia

Kanadska tvrtka Lucara Diamond Corp pronašla je dijamant od 2492 karata u svojem rudniku Karowe u Bocvani, jedan od najvećih dijamanata koji je ikada iskopan, priopćila je tvrtka u srijedu navečer.

Lucara nije otkrila kvalitetu dragog kamena, ali njegova veličina bi ga učinila drugim najvećim neobrađenim dijamantom dosad otkrivenim, nakon dijamanta Cullinan od 3106 karata pronađenog u susjednoj Južnoj Africi 1905. godine. Nakon brušenja i poliranja, postao je dio britanskih krunskih dragulja.

Rudnik Karowe poznat je po proizvodnji velikog kamenja, s drugim značajnim nalazima uključujući dijamante Sewelô od 1758 karata i Lesedi La Rona od 1109 karata.  Sewelo, što na jeziku Tswana znači "rijedak nalaz", kupio je Louis Vuitton, vodeći brend luksuznog diva LVMH-a, za nepoznatu cijenu.

Tvrtka je danas dijamant prezentirala predsjedniku Bocvane Mokgweetsiju Masisiju. Bocvana je vodeći svjetski proizvođač dijamanata po vrijednosti.

image

Bocvanski predsjednik Mokgweetsi Masisi

Monirul Bhuiyan/afp/profimedia/Monirul Bhuiyan/afp/profimedia

Ta južnoafrička država prošli je mjesec predložila zakon prema kojem će se od rudarskih kompanija tražiti da, nakon što dobiju licencu, prodaju 24 posto udjela u rudnicima lokalnim investitorima osim ako vlada ne iskoristi svoju opciju stjecanja udjela.

"Povijesno otkriće ovog neobrađenog dijamanta, najvažnijeg u posljednjih 120 godina, uzbudljivo je", rekao je Tobias Kormind, generalni direktor 77 Diamonds, najvećeg europskog internetskog draguljara.

Ovo otkriće je "u velikoj mjeri posljedica nove tehnologije" detekcije rendgenskim zrakama, koju je razvila tvrtka Lucara i koja se koristi od 2017. godine, "koja omogućuje vađenje većeg dragog kamenja iz zemlje, a da se ne razbije na komade", ističe stručnjak.

Lucara se u svom priopćenju za javnost piše da je također pronašao dijamant od 1174 karata u Bocvani 2021., koristeći istu rendgensku tehnologiju koja se koristi za identifikaciju iznimno velikog neobrađenog dijamanta ovaj tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. kolovoz 2024 16:56