StoryEditorOCM
PanoramaKROZ POVIJEST

U prvo vrijeme rad u podrumima u kojima se proizvodio pjenušac bio je opasan. Znate li zašto su radnici tamo nosili željezne zaštitne maske?

Piše Jasmina Parić
31. prosinca 2021. - 07:00

Šampanjac je gotovo sinonim za slavlje. Nova godina nekako nije otpočela na pravi način bez pucanja plutenog čepa.

Naravno, u pitanju može biti i "običan" pjenušac, važno je da pukne i da se mjehurići utrkuju u čaši. Ta slika – jer u vinu se uživa i vizualno – asocira na lakoću, radost i lakomislenost. Danas manje-više svatko zna razliku između šampanjca, kako se smije zvati samo vino iz francuske pokrajine Champagne, i svih ostalih pjenušavih i gaziranih vina. Odlukom Europskog suda sredinom devedesetih zabranjeni su čak i termini koji se odnose na proizvodnju (šampanjska metoda), pa se umjesto toga koriste izrazi poput "tradicionalna".

Tradicionalna metoda podrazumijeva dvostruko vrenje u samim bocama i na taj se način u mnogim zemljama dobivaju izvrsni pjenušci. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2024 11:25