StoryEditorOCM
PanoramaMILIJUNI

U New Yorku je na aukciji prodana gitara Johna Lennona, bila je zaboravljena. Postavljen je novi rekord Beatlesa

Piše MOZAIK SD
30. svibnja 2024. - 11:15

Gitara koju su John Lennon i George Harrison  svirali tijekom snimanja albuma "Help!" i "Rubber Soul" prodana je na aukciji u New Yorku. Prema aukcijskoj kući "Julien‘s Auctions", glazbeni instrument donio je gotovo 2,9 milijuna dolara (oko 2,7 milijuna eura). Prema medijskim izvješćima, nikada prije nije plaćeno više za gitaru Beatlesa na aukciji.

image

Jučerašnja aukcija u New Yorku

Selcuk Acar/Anadolu Via Afp

U 2015. godini "Julien‘s Auctions" već je prodao još jednu Lennonovu gitaru: postigao je cijenu od 2,41 milijuna dolara. Novootkrivena Framus gitara navodno je procijenjena na 600.000 do 800.000 dolara prije aukcije - ali je prodana za mnogo više.

Glazbeni instrument koji je upravo prodan na aukciji ležao je na tavanu zadnjih 50 godina. Akustičnu gitaru Beatlesa, koju je prema priopćenju aukcijske kuće početkom 1960-ih izradila njemačka tvrtka Framus, uglavnom je svirao John Lennon, a koristila se i u filmu "Help!" ("Hi-Hi Help!") gdje se koristi na "You‘ve Got to Hide Your Love Away". George Harrison koristio je gitaru za "Norwegian Wood", između ostalog.

image

"A hard day‘s night"

/Photo12 Via Afp

Darren Julien, suosnivač i direktor aukcijske kuće Julien‘s Auctions, rekao je novinaru časopisa People: "Pronalaženje ovog izvanrednog instrumenta je poput otkrivanja izgubljenog Rembrandta ili Picassa. Još uvijek izgleda dobro i svira odlično."

Također je rekao da su vlasnici - koji su zaboravili da posjeduju instrument - izvorno dobili gitaru na dar od Gordona Wallera pop zvijezda Petera & Gordona. Waller je gitaru dao jednom od svojih tadašnjih menadžera, koji ju je odnio kući, stavio na tavan i očito se desetljećima nije brinuo o njoj.

image

John Lennon 

/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 18:30