StoryEditorOCM
PanoramaNIJE SVE TAKO CRNO

U ljekarnama vlada nestašica lijekova bez kojih ovisnici o heroinu ne mogu; splitski psihijatar otkrio o čemu je riječ

Piše Vanesa Tenžera
5. listopada 2023. - 13:46

Vijest o nestašici Suboxona preplavila je jutros medije.

Dok ga neke privatne ljekarne uopće ne drže, u pojedinim ljekarnama Splitsko-dalmatinske županije potvrdili su nam trenutnu nestašicu Suboxona, kao i njegove zamjene Bulnexa.

image
Shutterstock/Shutterstock

U splitskim ljekarnama nema ni Suboxona, a ni Bulnexa

"Suboxona nema već jedno 15-20 dana, teško je, jer nema ni zamjene, ni originala. Kad će ponovo doći, ne znamo, jer informacije dobivamo isti dan kad i lijekove. Ovisnicima to predstavlja problem, jer moraju otići kod specijalista koji će im prepisati drugu terapiju, a do njega treba doći, treba malo čekati, tu je problem..

Nema ništa od lijekova istog sastava, ono što sad mogu dobiti je ono što je najsličnije, a to je buprenorfin." priznaje nam farmaceutkinja koja radi u jednoj splitskoj ljekarni, pa nastavlja:"Kako će ovisnici podnijeti nestašicu, ovisi o njihovom karakteru i spremnosti, neki s buprenorfinom mogu funkcionirati normalno, neki ne. Netko možda ostane na buprenorfinu, netko se prebaci na metadon. Suboxon bolje rješava simptome ustezanja, govori nam.

Suboxon je kombinacija dvije djelatne tvari- buprenorfina i naloksona, koji su međusobno u omjeru 4:1. Buprenorfin je djelomični opioidni agonist, što znači da ima djelovanje opojne droge te da na centralni živčani sustav djeluje kao depresant, dok je nalokson opioidni antagonist, što znači da suzbija učinke opojnih droga. Obzirom da i Suboxon izaziva ovisnost, pacijentima se lijek izdaje isključivo na poseban recept, kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe i neželjenih zdravstvenih posljedica.

image
Ranko Šuvar/Cropix/Cropix

Nije sve tako crno

Željko Ključević, psihijatar i voditelj Službe za mentalno zdravlje splitskog Nastavnog Zavoda za Javno Zdravstvo,, također potvrđuje trenutnu nedostupnost lijeka, prvu otkad je lijek 2009. stavljen na hrvatsko tržište, ali govori nam da nestašica Suboxona ipak ne bi trebala zastrašiti one koji se trenutno liječe od ovisnosti o opijatima, niti ih obeshrabriti i odvratiti s njihovog puta liječenja: "Svaki lijek ima svoj aktivni princip, odnosno, svaki lijek ima određenu tvar, aktivni sastojak koji je djelotvoran za bolest koju liječi.

U slučaju ovisnosti o opijatima, konkretno pričamo o tvari buprenorfinu. To znači da je buprenorfin taj koji je za pacijente ključan, jer na tijelo ima efekt opijata, što pomaže jer tada nema tjelesne krize, dok je naloxon sredstvo koje se korisnicima daje u trenutku predoziranja, kako bi ih se doslovce, vratilo u život. Naloxon blokira opioidne receptore, te je u Suboxonu ključan iz razloga što onemogućuje predoziranje."

image
Mario Todorić/

Suboxon se koristi u obliku filma, odnosno, stavlja se pod jezik ili u unutrašnju stranu obraza, te se nakon kratkog vremena istopi. No poznato je da mnogi korisnici opijata zloupotrebljavaju ove i slične lijekove, te je naloxon ključan u slučaju kad korisnik želi uzeti više od prepisane dnevne količine lijeka, i to recimo, intravenozno ili ušmrkavanjem.

Ipak, nestašica Suboxona zasigurno će dio pacijenata vratiti ponovno na sintetski opioid metadon ili heptanon, koji ne liječe ovisnost, već samo sprječavaju apstinencijsku krizu."Suboxon je naravno, puno sigurnija opcija, izrazito je smanjena mogućnost predoziranja za razliku od metadona. Terapijskom dozom metadona još se nitko nije predozirao, ali problem je zlouporabe, uzimanja doza većih od one prepisane, a posebice miješanja metadona s drugim depresorima poput alkohola ili sličnih supstanci koje spuštaju, lijekova za smirenje i slično.

Kod Suboxona, još jedna prednost je i to što pacijenti lakše i bolje funkcioniraju u svakodnevnom životu obzirom da kod Suboxona nema pospanosti i ‘kljucanja‘ kao kod drugih supstituenata, govori nam Ključević.

Spltiski psihijatar ohrabrujuće nastavlja

-Ono što je bitno, ukoliko ste korisnik koji se liječi Suboxonom, nije nestašica problem koji će vas sprječiti u napredovanju. Ljudi se preplaše dok im se ne objasni da bez obzira na trenutnu nedostupnost, mogu nastaviti terapiju buprenorfinom, i neće biti razlike. Važno je da, ukoliko su se odlučili za buprenorfion, što ja smatram boljom opcijom liječenja, sad ne posustanu, i ne krenu tražiti lakše izlaze poput metadona, koji će se na kraju u njihovom slučaju možda pokazati kao teži put liječenja, kazao nam je.

Kaže da ne treba strahovati od moguće nestašice buprenorfina, jer postoji više proizvođača lijeka, te bi kompletna nestašica supstitucijskih lijekova koji pomažu liječiti ovisnosti o opijatima, bila gotovo nemoguća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 11:43