StoryEditorOCM
Panoramarodna tematika

U debati na TV-u liječnik iz susjedstva otvoreno pitao nebinarnu osobu: ‘Idete li vi kod ginekologa ili kod urologa?‘

Piše mozaik sd
6. lipnja 2024. - 15:24
Nebinarna osoba i aktivist za ljudska prava Valerian Savić: Da imamo slobodnije društvo, imali bismo više biseksualnih i nebinarnih ljudiScreenshot Kurir TV

Tko su nebinarne osobe i koliko ih ima? Koje im zemlje dopuštaju da svoj spol označe kao X u svojim dokumentima? U "Jutru" na Prvoj gostovali su nebinarne osobe i aktivist za ljudska prava Valerian Savić i ginekolog Vanja Milošević, a onda se povela rasprava oko jednog pitanja - idu li nebinarne osobe urolozima ili ginekolozima. U sve se umiješala voditeljica Marija Stamenić s pitanjem koje je spolne orijentacije nebinarna osoba Valerian Savić.

Valerian Savić: U mom osobnom slučaju to je "on", "ona", "oni". Koristim sve zamjenice, tako da stvarno nije važno. Ono što želim naglasiti je da nije potreban drugačiji tretman. Nebinarne osobe trebamo tretirati isto kao i druge ljude, s poštovanjem. Važno je samo pitati svaku osobu koje zamjenice koristi. Možemo koristiti muški i ženski rod te zamjenicu "to". Nebinarna osoba je aktivistički pothvat. Nebinarno znači apsolutnu slobodu izbora da budemo ono što jesmo i apsolutnu slobodu osobnog izražavanja. Nebinarni je identitet koji je između ili izvan muškog i ženskog, piše Espreso.

Vanja Milošević: Pokušavam shvatiti. Znate, mi kao liječnici nemamo pravo na svoje osobne stavove i emocije. Moram te razumjeti jer su došla neka druga vremena, a profesori su nas učili da je spol između nogu, a rod između moždanih vijuga. Knjige o psihologiji očito se toliko brzo mijenjaju da moramo učiti o novim stvarima. Moje pitanje je bi li došao kod mene na pregled kada bi se na trenutak osjetio kao žena? Trebate li ginekologa ili urologa?

 Sloboda življenja po svome

Valerian Savić: Osjećam se u skladu sa svojim spolom, ja sam osoba muškog spola i to je moj veliki privilegij, što se osjećam u skladu sa svojim spolom jer ne poznajem probleme koje žene poznaju u smislu ginekoloških problema i u smislu onoga što biološki znači biti žena.

Vanja Milošević: Znači dolazili biste kod urologa? Osjećam se bolje sada.

Valerian Savić: Što se tiče afirmativne skrbi, imamo problem s cijelim Kabinetom za transrodna stanja koji ne pruža adekvatnu skrb i podršku tim osobama.

Vanja Milošević: Dakle, ako sam dobro shvatio, seksualno se osjećaš kao muškarac, ali tvoj spol nije ni tamo ni ovdje nego negdje između?

image

Ginekolog Vanja Milošević: Profesori su nas učili da je spol između nogu, a rod između moždanih vijuga
 

Screenshot YouTube TV Happy

Valerian Savić: Ja sam muška osoba i osjećam se u skladu s onim što jesam.

Vanja Milošević: A kako se osjećate sada, u ovom trenutku?

Valerian Savić: Ja sam nebinarna osoba, stvarno nije pitanje kako se osjećam prema vlastitom doživljaju roda, niti ga moram definirati svima na dnevnoj bazi, ali trebam imati slobodu živjeti u društvu kao takav pojedinac. To bi bio dvosjekli mač jer imamo spol u dokumentima, a ne rod, ali nekima bi puno značilo da je X. Ne bismo se trebali izjašnjavati o spolu ni na televiziji ni na granici.

‘Liječnici, borite se protiv korupcije‘

Voditeljica Marija Stamenić: Moram vas pitati nešto što nije jasno, ni meni, ni dr. Vanji. Kažete da se osjećate seksualno kao muškarac, ali spol... što?

Valerian Savić: Ne želim glumiti muškarca u ovom društvu.

Voditeljica Marija Stamenić: U kojem smislu? Smeta li vam ako vas pitam koje ste seksualne orijentacije?

Valerian Savić: Sasvim je u redu jer ja kao aktivist stalno pričam o tome. Biseksualna sam osoba, ali moramo više razgovarati o slobodama i sigurnijem društvu, a ne nužno o toj oznaci u dokumentima. Da imamo slobodnije društvo, imali bismo više biseksualnih i nebinarnih ljudi. Većina nas je otvorena za svako iskustvo i svatko od nas ima mušku i žensku energiju.

Vanja Milošević: Ako ne želite biti rodno muškarac, što ako imate ozbiljan zdravstveni problem, muške prirode, recimo urološki? Morate potražiti pomoć urologa, a ne ginekologa? Moji kolege u inozemstvu imaju slučajeve da ginekologu želi osoba muškog spola, a ženskog roda. (...) Zamislite situaciju, da mi na pregled dođe netko tko se pola dana predstavlja kao muškarac, pola dana kao žena, a na kraju ne zna što je. Kako vam liječnici mogu pomoći?

Valerian Savić: Najbolji način da nam pomognete jest da se borite protiv korupcije.

image

Pobjednik Eurosonga Nemo usmjerio je fokus šire javnosti na nebinarne osobe

Livio Andrijić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2024 15:52