StoryEditorOCM
Panoramaza sve korisna

Trikovi koji će vam sačuvati hrpu živaca: Zgužvajte kuglicu alu-folije i nosite je svuda sa sobom. Evo u čemu sve pomaže

Piše Mozaik sd
23. rujna 2024. - 14:02

Aluminijska folija je pravo čudo i rješava niz praktičnih problema. Riječ je o jednom od onih proizvoda široke potrošnje bez kojih nijedno kućanstvo ne bi smjelo ostati. Izolira zrak i vlagu, njome možete optimalno sačuvati sve namirnice i produljiti im rok trajanja.

Naelektrizirana kosa 

Kako svoju kosu, dugu ili kratku, držati pod kontrolom kako biste izbjegli neuredan učinak uzrokovan elektricitetom?

Pa aluminijskom folijom!

Alminij je, naime odličan saveznik zimi kad se moramo nositi s vrlo dosadnim statičkim elektricitetom. Zbog hladnog zraka i nošenja sitentičke odjeće i kapa kosa se često naelektrizira. Budući da je aluminijski materijal otporan na vodu, svjetlost i zrak, nije podložan promjenama uzrokovanim statičkim elektricitetom. Jednostavno trljajte aluminijsku foliju preko pramenova kose kako biste ih vratili u prvobitno stanje i oslobodili statičku napetost.

Važno je učiniti ovaj korak cijelom dužinom, od korijena do vrha, kako biste obnovili savršeno njegovanu kosu.

Običan komad aluminijske folije može pomoći u prevenciji obuzdavanju ovih problema, zato nije loše u torbici imati kuglicu folije. 

image
/Shutterstock

Za čokoladu

Aluminijska folija je tanko valjani lim od legiranog aluminija čija debljina varira od oko 4-150 μm. Izumio ju je švicarski inženjer dr. Lauber 1910. godine. Razvio je postupak za proizvodnju tankih listova aluminija valjanjem između velikih čeličnih valjaka, stvarajući ono što danas poznajemo kao aluminijsku foliju. Godine 1913. u Švicarskoj je započela prva komercijalna proizvodnja aluminijske folije. Prvenstveno se koristila za omatanje čokoladica i drugih slastica. Ona bi čuvala njihovu svježinu. Folija danas osim što služi za zamotavanje hrane korisna je i za niz drugih trikova.

Aluminijem možete očistiti i potamjeli pribor za jelo.

U jednu posudu koju ste obložili folijom, napunite vodu i dodajte dvije žličice soli. Ubacite svoj potamnjeli pribor u otopinu, ostavite dvije do tri minute, zatim isperite i osušite.

Suđe koje perete u stroju za pranje suđa, također je puno ljepše oprano ubacite li kuglicu folije u suđericu. 

image
/Shutterstock

Imate li nakupine na glačalu za odjeću i uzrokuju li lijepljenje? Da biste ih se riješili, prijeđite glačalom dok je vruće preko komada aluminijske folije.

Miševima smeta šuškanje 

Mnogi ljudi tvrde da su postavljanjem aluminijske folije ispred vrata spriječili da u njihov životni prostor ulaze nepoželjni posjetitelji, posebice ako u blizini kuće imaju vrt. Zato ako primjerice imate problema s mačkama koje vam trče po dvorištu, lako ih možete otjerati aluminijskom folijom. Ove se životinje boje zvuka koji proizvodi aluminijski materijal na vjetru.

Dovoljno je objesiti komad aluminijske folije na štapić kako biste napravili svojevrsnu zastavu i staviti je blizu vrata. Svi neželjeni gosti tako će biti ometani šuštanjem folije koje stvara vjetar, a i zaslijepit će ih refleksija svjetlosti na materijalu.

Na sličan način možete otjerati i miševe koji imaju vrlo osjetljive bubnjiće i hodanje po aluminijskoj foliji im je vrlo neugodno.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 14:03