StoryEditorOCM
PanoramaNAJLAKŠE JE KAD PIŠE

Tragom priče o ‘manči‘ od 16 tisuća dolara, istražili smo kako stvari stoje u svijetu: spremate li se putovati, evo kako valja kalkulirati s plaćanjem računa

12. srpnja 2021. - 14:33

Koliko puta ste se našli u nelagodnoj situaciji jer putujući negdje po svijetu niste znali kako i koliko nagraditi dobru uslugu u restoranu, hotelu, uslužnom servisu, a da ne bude ni premalo ni previše?!

Sigurno često, jer dati previše može biti znak bahatosti, a premalo može uvrijediti ponos djelatnika kojemu se ostavlja.

Zato bi tradicionalne napojnice (tipps, manča, trinkgeld, bakšiš, kako ih sve zovu u različitim zemljama) trebale biti izraz poštovanja prema usluzi i osoblju koje ju je pružilo, a nipošto njihovo ponižavanje ili, još gore, demonstriranje vlastite financijske snage.

Istina, dogodi se ponekad, ali samo ponekad, kao nedavno u SAD-u, da zadovoljni gost s računom od 37 dolara ostavi u običnom fast foodu napojnicu osoblju od čak 16 tisuća dolara, ali to su rijetke iznimke koje se baš zato toliko i prepričavaju.

Nakon obilaska 56 zemalja...

Što ćete i koliko ostaviti u restoranu ili hotelu, ponajviše ovisi o načinu na koji se napojnice obračunavaju u tim zemljama, ali i o mentalitetu i navikama naroda na različitim kontinentima.

Pa se tako napojnice kreću u rasponu od onih koje se u nekim zemljama podrazumijevaju i doslovno očekuju od gosta, do zemalja u kojima ćete, ako tako pokušate nagraditi konobara, recepcionara, kuhara ili maserku, zapravo ispasti nepristojni i jako ih uvrijediti.

E sad, ti budi pametan pa znaj kome, koliko i kako dati, a da ostaneš upamćen kao pristojan i kulturan gost.

Najbolje se pomalo informirati prije putovanja, a moje iskustvo koje sam testirala u (za sada!) posjećenih 56 zemalja svijeta pokazalo je da različitostima nema kraja, ali pristojna nagrada za dobru uslugu u većini zemalja je dobro prihvaćena.

Najlakše je u dijelu europskih zemalja koje imaju u svojim restoranskim računima već iskazan „servis“, koji bi, prevedeno, trebao biti napojnica i on je vidljiv na računu.

Tamo platite točno toliko koliko vam piše i mirni ste. Najčešće je to oko 10 posto od iznosa računa i pri njegovu dnu točno je iskazano koliko ste na ime „servisa“ ostavili osoblju koje vas je posluživalo.

Kako će to poslije vlasnik podijeliti, ovisi o njihovim dogovorima, ali najčešće takvu napojnicu dobiva konobar koji je posluživao, ali kako je to fiskaliziran račun, i na taj dio nagrade konobar plaća porez.

Tako će biti u većini restorana u Italiji, Belgiji, Austriji, Nizozemskoj ili Švicarskoj, gdje je napojnica već uključena u cijenu. Isto je i na Islandu i u Maleziji, koje nemaju napojnica jer su one sastavni dio računa.

image
Ivo Ravlić/Cropix/Ilustracija


U skandinavskim zemljama to je slučaj samo u vrlo skupim i poznatim restoranima, a u ostalima se preporučuje i očekuje ostaviti od 10 do 15 posto iznosa računa i zaokružiti ga na prvi veći iznos.

Tako je i u većini drugih europskih zemalja poput Grčke, koja ne obračunava napojnice u računu, ali se očekuje da se u restoranima doda barem 10 posto vrijednosti konzumacije za nagradu konobarima, a tako je u Rusiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Islandu...

Uvreda osoblju...

Oko 5 posto računa kao napojnica se ostavlja u Njemačkoj, Španjolskoj, Češkoj, Poljskoj, Francuskoj, dok Mađari očekuju da se iznos zaokruži na 10 do 20 posto od ukupnog računa.

Ovisno o tome koliko se osoblje oko vas potrudilo, koliko su uslužni, može ih se nagraditi i s više, dok su u noćnim klubovima ili barovima napojnice najčešće po 2-3 eura više od cijene pića ili koktela.

Posjetite li restoran u Turskoj, uobičajno je ostaviti 10 do 15 posto bakšiša“, ali nipošto nemojte ustati od večere i ne ostaviti ništa jer to se smatra uvredom za osoblje.

Potpuno suprotno od toga, nađete li se u nekim zemljama Dalekog istoka, dobro se raspitajte što njihova kultura misli o napojnicama.

Jer, primjerice, u Japanu, bilo kakav pokušaj ostavljanja napojnice domaćini će ocijeniti kao nepristojnost i bezobrazno pokazivanje obilja, pravu uvredu domaćinu. I to podjednako u restoranima i u najboljim hotelima.

Vrlo slično je i u Kini, Singapuru i Koreji, dok će vam napojnicu rado prihvatiti u Indoneziji i na Tajlandu, koji su zbog desetaka milijuna europskih i američkih gostiju koji imaju tu naviku već prihvatili da ih se novčano nagradi za dobru uslugu.

Gostu bude neugodno...

Na Tajlandu će vam tako i za najmanju napojnicu zahvaljivati dugo sklopljenih ruku, pa na kraju gostu bude neugodno što za tako malu napojnicu dobiva toliku zahvalnost.

Ali njihova kultura zahvalnosti je daleko od onoga na što smo u Europi naviknuli.

Amerika je u većini ugostiteljskih objekata sa “service charge” zapravo odredila da je iznos napojnice od 10 do 20 posto iznosa računa i to je uračunato u cijenu.

Ako nema takvog „servisa“, očekuje se ostaviti napojnicu od 10 do 20 posto od računa, a napojnica se može platiti i karticom povećavajući iznos računa.

Na isti način napojnicu će od vas očekivati i ugostitelji u Sjevernoj Africi, Egiptu ili Južnoafričkoj Republici, Alžiru, Tunisu...

Svaki nosač prtljage, sobarica, konobar, portir ili turistički vodič očekuju nagradu od oko 1 dolar ili euro po osobi, a veći dio njihovih primanja zapravo su upravo napojnice jer im je osnovna plaća minimalna.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix/Ilustracija


Vrlo su jednostavno pitanje napojnice riješile i velike kruzerske kompanije koje mahom na osnovni račun za tjedan dana plovidbe gostima obračunavaju po osobi 50 eura za poslugu.

Budući da svaka kabina dobiva svog sobara ili sobaricu koji brinu o urednosti, čistoći i svakom detalju u njoj za cijelo vrijeme plovidbe, nerijetko putnici na kruzerima ostavljaju i osobnu napojnicu sobarici, mimo one od 50 eura koju su obvezni platiti.

Koliko god da ste odlučili na putovanju nagraditi one koji vam večer ili dan učine ljepšima, učinite to sa stilom i poštujući njihovu kulturu i navike, diskretno i s poštovanjem, da osjete da je njihov trud primijećen.

Samo takva napojnica ima pravi smisao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 01:46