StoryEditor
PanoramaNISKE TEMPERATURE

Tko se boji zime još: ove pasmine ne trebaju džemperiće ni kaputiće, najviše se vesele zimskim radostima

Piše M.P.
25. siječnja 2022. - 14:52

Na niskim temperaturama vrlo je važno zaštititi svog četveronožnog prijatelj pomoću kaputića ili odijelca za pse, a ni vani ne treba boraviti predugo. Ipak, postoje pasmine koje odlično podnose hladnoću. Štoviše, niske im temperature odgovaraju i na njima se osjećaju dobro. Popis pasmina koji se ne boje zime donosi portal Zadovoljna.

Sibirski haski​

Haskiji potječu iz Sjeveroistočne Azije, a najpoznatiji su po životu na Arktiku. Mnogi ih poznaju iz filmskih prizora vuče saonica, a u svako doba godine uživaju i u ledenim poslasticama. Haskiju je potrebno puno kretanja kako bi fizički i mentalno ostao zdravi, a hladnijem se vremenu najviše vesele. Zima je za njih idealno vrijeme za šetnju, istrčavanje i izlete u prirodu.

Samojed​

​Samojedi su nježni, dobroćudni i zaigrani psi te uz dostatnu fizičku i mentalnu stimulaciju postaju idealni životni suputnici. Ova pasmina potječe iz Sibira, a na početku je uzgajana za čuvanje krda sobova, lov i vuču sanjki. Vlasnici samojeda ove će se zime morati dobro zabundati i izaći na hladnoću kako bi razveselili svoje krznene prijatelja.  

Bernardinac​

Bernardinci, koje je popularizirao nestašni Beethoven u istoimenom dječjem filmu, teže između 55 i 90 kilograma. Bernardinci su prilično lijeni i nisu nužno previše zaigrani, ali su snažni radni psi. Spremni su prijeći kilometre kroz duboki snijeg u potrazi za izgubljenim ljudima.

Newfoundland​​

Newfoundland je miran i strpljiv obiteljski pas koji može težiti do 70 kilograma. Ova kanadska pasmina ima vrlo gustu, dugu dlaku koja pse štiti od hladnoće. Dobro plivaju u ledenoj vodi pa se i danas koriste za spašavanje. 

Pirinejski planinski pas

Nekoć su se ovi psi koristili za skupljanje stoke na strmim planinskim nagibima u Francuskoj te im nije problem hodati zahtjevnim, neravnim stazama. Ova pasmina obožava zimu, a njegova debela, dvostruka dlaka štiti ga i od najnižih temperatura, navodi Zadovoljna.hr.

Njemački ovčar

Jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu spada i među najpametnije, zbog čega njemački ovčari brzo uče te obožavaju biti aktivni. Zbog toga se često i koriste kao policijski psi te vrlo uspješno obavljaju svoje zadatke u svim vremenskim uvjetima.

Čau-čau​

Iz prvog pogleda na mekanu dlaku ovih pasa može se zaključiti da su zaštićeni od hladnoće. Čau-čau obožava boraviti na snijegu i raduje se zimskim avanturama, budući da je najsretniji upravo na snijegu, i uz svoga vlasnika.

Bernski planinski pas

Ovaj pas je snažan, brz i okretan, ali i nježan prema svom vlasniku, a zbog mirnog temperamenta neće zahtijevati previše fizičke aktivnosti. Ovaj pas, prvobitno uzgojena za vuču i vožnju u Švicarskoj, dovoljno je kršna i velika da nosi težak teret, a topla dlaka štiti ga od niskih temperatura.

Aljaški malamut​

Ova pasmina s ledene Aljaske uzgajana je za vuču teških tereta, trčanje i prelaženje ogromnih udaljenosti te je najbolji suputnik za hladno vrijeme. To su najstariji i najveći među arktičkim psima koji se i danas ponegdje koriste za vuču sanjki i ostale vrste prijevoza, pri čemu ih čuva njihova debela, grublja dlaka.

Akita​

Pripadnike ove slavne japanske pasmine nekoć su mogli posjedovati samo pripadnici carske obitelji. Ovaj je pas izvorno uzgajan za lov po hladnom vremenu, što mu ne predstavlja problem zahvaljujući gustom donjem sloju i hrapavom gornjem sloju dlake, prenosi Zadovoljna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2022 12:30