StoryEditorOCM
PanoramaPOTUKLA ELONA MUSKA

Tko je Izraelka koja je postala najveća Trumpova donatorica? S tog trona svrgnula je Muska, po struci je liječnica...

Piše Lenka Gospodnetić
20. listopada 2024. - 20:00

Rekorder u donacijama u kampanji mogućeg novoizabranog američkog predsjednika donedavno je bio Elon Musk, sa doniranih 75 milijuna dolara. Sad ga je "potukla" liječnica, imućna udovica Miriam Adelson, koja je republikancu Donaldu Trumpu za potrebe kampanje donirala izdašnih - 100 milijuna!

Miriam je rođena u Tel Avivu, veoma je bogata osoba, liječnica po profesiji, bivša časnica, politička donatorica i "poslovnjakinja",  te glavna financijerka proizraelske politike. Njezinu donaciju je potvrdilo Savezno izborno povjerenstvo.

image

Adelson je glavna financijerka proizraelske politike

Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp

Adelson je nastavila uspješno voditi poslovno nasljeđe izgrađeno s pokojnim mužem, casino-magnatom Sheldonom Adelsonom. Adelsonovi su već godinama jedan od najvećih izvora novca za kampanje republikanskih kandidata; podržavali su već, konkretno, i Trumpa, koji je inače donatoričin vršnjak.

Medij "Times of Israel", neto vrijednost imovine familije Adelson procjenjuje na oko 35 milijardi dolara, pa ih ova bogata donacija neće osiromašiti.

Isti portal piše da bi, ukoliko Trump pobijedi, Adelson ponovo mogla biti ključna figura u oblikovanju američke politike o izraelsko-palestinskom sukobu, a Miriam i njezin pokojni suprug su 2017. utjecali na Trumpovu odluku da Ambasadu SAD u Izraelu preseli iz Tel Aviva u Jeruzalem.

image

Obilježavanje godišnjice Hammasova napada

Chandan Khanna/Afp

Donatorica je inače rođena u Tel Avivu, a služila je kao časnica u izraelskoj vojsci, k tomu je i vlasnica najvećih novina u Izraelu - Israel Hayoma.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2024 20:01