StoryEditorOCM
Panoramanije šala

Testirali morske pse na kokain, svi su bili pozitivni!: ‘Čudno su se ponašali…‘

Piše Vijesti sd
23. srpnja 2024. - 07:16

Prije nekoliko mjeseci u kinima se prikazivao američki film Cocaine Bear (Kokainski Medvjed). Film je djelomično inspiriran pričom o medvjedu koji je 1985. u šumi u SAD-u pronašao i pojeo 34 kilograma kokaina, a potom preminuo od predoziranja. Sada se još jedna životinjska vrsta ‘navukla‘ na bijeli prah. Prema pisanju Guardiana, u Atlantskom oceanu nedaleko jugoistočne obale SAD-a, pojavili su se kokainski morski psi.

Znanstvenici su testirali morske pse i u moru u blizini brazilske obale i otkrili da su pozitivni na kokain. Istraživači već dugo sugeriraju da bi na život u moru mogla utjecati droga koju krijumčari bacaju u vodu. Tone kokaina pronađene su u vodama oko Floride, Južne i Srednje Amerike. 

image
/Shutterstock

O svemu je snimljen i dokumentarni film za serijal ‘Shark Week‘ na kanalu Discovery u kojem znanstvenici proučavaju ponašanje morskih pasa. Primjećeno je neobično ponašanje morskih pasa te kako se jedan morski pas čekićar, vrsta koja inače izbjegava ljude, približio roniocima i kretao se na neuobičajen način. Također, uočili su kako jedna vrsta morskog psa pliva u krug oko nepostojećeg predmeta.

Izvodili su i eksperimetne s lažnim paketima droge u koje su stavljali riblji prah, a mnogi morski psi počeli su prilaziti tim paketima i gristi ih.

Studija Zaklade Oswaldo Cruz u Brazilu pronašla je dokaze da su morski psi zapravo pod utjecajem droga koje zagađuju ocean.

Znanstvenici su secirali 13 brazilskih oštronosih morskih pasa (Rhizoprionodon lalandii) koji su kupljeni s malih ribarskih brodova. Ova vrsta provodi cijeli život u obalnim vodama i stoga je najvjerojatnije izložena onečišćenjem. Svih 13 morskih pasa bilo je pozitivno na drogu, s koncentracijom čak 100 puta višom nego što je ranije prijavljeno za druga vodena stvorenja, otkrili su znanstvenici.

Međutim, studija kaže da je polje istraživanja "vrlo ograničeno" i da utjecaj kokaina na vodeni život nije u potpunosti poznat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 07:07