StoryEditor
Panoramakoriste se njuškama

Svinje obožavaju igrati videoigrice, tvrde znanstvenici: ‘Činjenica da su brzo ‘shvatile‘ vezu između joysticka i ekrana nije mala stvar‘

Piše M.P.
11. veljače 2021. - 20:09
Sebastian Gollnow/ilustracija

Znanstvenici su otkrili da svinje vole igrati videoigre.

Naime, četiri svinje - Hamlet, Omlette, Ebony i Ivory  sudjelovale su u  eksperimentu u kojem su znanstvenici proučavali inteligenciju svinja.

Kako je objavljeno u časopisu Frontiers in Psyhology, prenosi BBC, činjenica da su svinje "shvatile" vezu između joysticka i igre na ekranu nije mala stvar. Pogotovo jer se radi o životinjama koje nemaju razvijene ruke ili šake, a dodatno ih ometa i to što su kratkovidne.

Svinje su čak nastavile igrati videoigru i nakon što se dozator hrane pokvario. Dovoljan poticaj su im bile nježne riječi istraživača.

Ovo je važno, navodi se, jer pokazuje da način na koji se odnosimo prema svinjama i što im radimo za njih ima određeno značenje.

Potrudile su se koristiti i svoje rilo za upravljanje joystickom. No to ne znači da im je igranje bilo lako. Veće svinje uspijevale su 'pobijediti' otprilike svaki drugi put, dok su kod malih svinja rezultati bili dosta različiti.

Iako bi prosječnog čovjeka činjenica da su svinje dovoljno pametne da igraju jednostavnu videoigru mogla iznenaditi, za ljude koji svakodnevno rade sa svinjama to nije nikakvo iznenađenje.

Svinje su prilično inteligentne i ako je konačna nagrada hrana, spremne su manipulirati situacijom u svoju korist.  

Iako se svinje ne mogu mjeriti s ljudima kada je igranje igrica u pitanju, pa čak ni s čimpanzama, na kojima je također provedeno istraživanje, a koje su ostvarile bolje rezultate. No ipak je ovo veliki napredak i otkriće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 16:25