StoryEditorOCM
PanoramaJAKO STAR

Svih 4500 stanovnika Svete Helene trodnevnim slavljem obilježavaju rođendan najstarijeg stanovnika njihovog otoka; Znate li koliko ima godina?

Piše MOZAIK SD
4. prosinca 2022. - 10:00

Rođen je nedugo nakon što je Napoleon umro, a sada je službeno najstarija poznata živa kopnena životinja na planeti.

Sa 190 godina - manje-više - divovska kornjača Jonathan slavi rođendan na Svetoj Heleni u udaljenom južnom Atlantiku, gdje je poraženi francuski car umro u egzilu 1821. godine.

- Iako ne postoje stvarni podaci o njegovom rođenju, smatra se da je Jonathan rođen oko 1832. godine. Doveden je na Svetu Helenu sa Sejšela 1882. godine kao poklon Sir Williamu Grey-Wilsonu, koji je kasnije postao guverner, ali Jonathan bi zapravo mogao imati čak 200 godina - kaže Matt Joshua, šef turizma na Svetoj Heleni.

Živi u ugodnoj mirovini u Plantation Houseu, službenoj rezidenciji guvernera Svete Helene, gdje se njegov rođendan obilježava događajima tijekom cijelog vikenda, uključujući izdavanje posebnog pečata.

image

Jonathan

Gianluigi Guercia/Afp

Proslava će vrhunac doživjeti u nedjelju "rođendanskom tortom" napravljenom od Jonathanove omiljene hrane.

Posebno je sklon mrkvi, zelenoj salati, krastavcu, jabukama i kruškama, kažu njegovi čuvari.

Iako je Jonathan zbog starosti ostao slijep i bez njuha, njegov sluh je izvrstan. Dobro reagira na zvuk glasa svog veterinara.

Iako se nadaju da će Jonathan živjeti još mnogo godina, vlasti Svete Helene već su napravile planove za njegovu časnu smrt: njegova ljuska bit će sačuvana za potomstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2023 22:14