StoryEditorOCM
PanoramaLAKO JE NJIMA

Svi kažu da je političarima kao ‘bubregu u loju‘, a sada je to znanost napokon i dokazala. Evo koliko ministri, zastupnici i ostala ‘elita‘ duže žive od ‘običnih‘ ljudi

Piše L.G.K.
6. srpnja 2022. - 14:10

U mnogim zemljama nejednakosti u prihodima i bogatstvu rastu od osamdesetih godina prošlog stoljeća. Procjenjuje se da jedan posto onih koji najviše zarađuju na globalnoj razini zarađuje 20 posto ukupnog prihoda. Ali nejednakost se ne odnosi samo na bogatstvo – elitne skupine također imaju prednosti u odnosu na ostatak društva u područjima kao što su obrazovanje i zdravstvo.

Također, oni žive dulje. Očekivani životni vijek jedan posto onih s najvećim prihodima u SAD-u gotovo je 15 godina dulji od onih jedan posto najnižih, donosi The Conversation, mreža neprofitnih medijskih kuća koje objavljuju vijesti i izvješća o istraživanju na internetu, s popratnim stručnim mišljenjima i analizama.

Obično visokoobrazovani i s plaćama znatno iznad prosječne razine stanovništva, političari su jedna važna elitna skupina. Često ih se optužuje da su previše različiti od onih koje predstavljaju i da sporo donose politike koje bi poboljšale dobrobit običnih ljudi. U nedavno rađenoj studiji The Conversation je istraživao razlike u smrtnosti između političara i javnosti.

U dosad najopsežnijoj analizi, koja se temelji na podacima iz 11 zemalja s visokim dohotkom (Australija, Austrija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Novi Zeland, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD), otkrili su da političari općenito žive dulje od populacije koju predstavljaju. Prethodno su slične studije koje su pratile dugoročne trendove nejednakosti u zdravlju bile usmjerene na samo nekoliko zemalja, poput Švedske i Nizozemske. Nova se studija, pak, temeljila na više od 57.000 političara, uz korištenje povijesnih podataka koji su u nekim slučajevima datirali dva stoljeća unatrag.

U gotovo svim zemljama, političari su imali sličnu smrtnost kao i opća populacija u kasnom 19. i ranom 20. stoljeću. Ali tijekom druge polovine 20. stoljeća, životni vijek političara rastao je brže, što znači da su u svim zemljama koje smo proučavali živjeli dulje od opće populacije.

Dok se očekivani životni vijek razlikuje od zemlje do zemlje, mnogo su manje varijacije u životnom vijeku političara. U većini zemalja preostali očekivani životni vijek političara u dobi od 45 godina je oko 40 godina. Očekivani životni vijek opće javnosti u različitim je zemljama niži i raznolikiji (u rasponu od 34,5 godina u SAD-u do 37,8 godina u Australiji). Trenutačno političari mogu očekivati ​​da će živjeti između tri i sedam godina dulje od javnosti. Tijekom većeg dijela 20. stoljeća preostali životni vijek 45-godišnjih političara u svim zemljama s dostupnim podacima povećao se u prosjeku za 14,6 godina. Za opću populaciju u istim zemljama prosječno povećanje iznosilo je 10,2 godine.

Zašto političari žive dulje? Iako ove trendove djelomično mogu objasniti razlike u prihodima i bogatstvu, čini se da nisu jedini čimbenik. Nejednakost dohotka (mjerena udjelom ukupnog dohotka koji pripada najbogatijima u društvu) počela je rasti 1980-ih. Nasuprot tome, razlike u životnom vijeku između političara i javnosti počele su se povećavati već 1940-ih. Prednost političara može biti posljedica niza čimbenika, uključujući razlike u standardima zdravstvene skrbi te čimbenike načina života kao što su pušenje i prehrana.

Cigarete su bile vrlo popularne u prvoj polovini 20. stoljeća, a do 1950-ih pušenje je prevladavalo u svim slojevima društva. To više nije slučaj. Mjere javnog zdravstva, počevši od zabrane reklamiranja duhana, znače da su stope pušenja pale, posebno među naprednijim profesionalnim skupinama, kakvu čine i političari. Također je moguće da je uvođenje novih metoda političke promidžbe, uključujući televizijsko emitiranje i društvene mreže, promijenilo tip osobe koja je postala političar. Žene općenito žive dulje od muškaraca, ali u većini zemalja podaci o političarkama dostupni su tek nakon 1960. Otkrili smo da su trendovi razlika u životnom vijeku između političara i opće populacije slični za žene i muškarce. U mnogim zemljama javnost očekuje transparentnost i otkrivanje zarada političara. Ostale prednosti koje imaju, poput duljeg životnog vijeka, bile su puno manje cijenjene.

Studija se, objašnjavaju autori, usredotočila samo na političare u demokratskim zemljama s visokim prihodima, u kojima su podaci bili lako dostupni. Provođenje više analiza, posebno zemalja s niskim i srednjim dohotkom, moglo bi poboljšati razumijevanje globalnih trendova zdravstvene nejednakosti te pomoći u pronalaženju rješenja, zaključuje The Conversation.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 14:43