StoryEditorOCM
Panoramapoznata složenica

Svi je spominjeno i neki na njoj rade, ali samo rijetki znaju kako se ušuljala u naš jezik: riječ bauštela stigla nam je iz ove države, evo kada i kako se to dogodilo

Piše PSD
14. prosinca 2021. - 18:27

Riječ bauštela, bauštelci i slične izvedenice su već desetljećima u svakodnevnom hrvatskom razgovornom jeziku i iako znamo da je riječ i građevini, gradilištu i građevinskim radnicima, ne znamo točno kada i kako je došla na naše prostore.

S tim pitanjem Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje se obratio novinarski tim portala Bauštela.hr. 

– Riječ bauštela podrijetlom je iz njemačkoga Baustelle što znači ‘gradilište’ (u njemačkom je riječ Baustelle složenica od osnove glagola bauen ‘graditi’ i Stelle ‘mjesto’, doslovno bi to bilo ‘mjesto na kojem se gradi’). Ne možemo sa sigurnošću znati kad je riječ ušla u hrvatski razgovorni jezik, no opravdano je pretpostaviti da je to bilo krajem 1960-ih (SR Njemačka i SFRJ potpisale su 1968. sporazum o primanju radne snage), kad su radnici iz bivše Jugoslavije u sve većem broju odlazili na posao u Njemačku – upravo na gradilište tj. bauštelu. Radnici na privremenom boravku nazivali su se Gastarbeiter (doslovno ‘gostujući radnik’), odakle je i hrvatska riječ gastarbajter, koja se u tom kontekstu često pojavljuje zajedno s riječi bauštela, odgovorili su iz Instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 22:19