StoryEditorOCM
PanoramaPREDOZIRAO SE

Sve o lijeku za depresiju koji se zloupotrebljava kao droga: Zbog smrti Matthewa Perryja optužena i ‘kraljica ketamina‘

Piše I. P.
16. kolovoza 2024. - 12:10

Pet osoba, pri čemu dva liječnika, optuženo je za opskrbu zvijezde serije "Prijatelji" Matthewa Perryja ketaminom, snažnim sedativom koji je uzrokovao njegovu smrt od predoziranja prije godinu dana.

Među optuženima su dva liječnika, njegov osobni asistent, dilerica droge u Hollywoodu poznata kao "kraljica ketamina", te još jedna osoba, a svi optuženi su bili dio kriminalne mreže koja je distribuirala drogu Perryju i drugima.

"Ti su optuženici iskoristili probleme s ovisnošću gospodina Perryja kako bi se obogatili", rekli su iz američkog državnog odvjetništva.

U tijelu preminulog hollywoodskog glumca obdukcijom je pronađen ketamin, kojeg je tjedan i pol prije smrti dobivao intravenozno, kroz infuziju, kao lijek za depresiju. 

Riječ je o disocijativnom anestetiku čiji efekti sežu unutar dva sektora podjele kontroliranih supstanci - u halucinogene i sedative. Upravo zbog svojih halucinogenih efekta postao je iznimno tražen.

image
Shutterstock

Upotreba ketamina razvila se od njegovog razvoja 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je korišten kao anestetik za ljude i životinje, a danas je najpoznatiji kao tretman za tešku depresiju, ali i kao psihodelična droga za zabave.

Istraživanja koja je 2006. napravio Nacionalni institut za zdravlje pokazala su da intravenozna doza ketamina može ublažiti tešku depresiju i to u roku od samo nekoliko sati. Za razliku od njega, lijekovima poput Prozaca i Zolofta, koja se koriste za depresiju, potrebni su tjedni da olakšaju pacijentu stanje, a uz to i ne djeluju kod svakog pacijenta, pisao je T-portal.

Izvanredni profesor psihijatrije na Harvardu, Martin Teicher 2008., izjavio je kako se upotreba ketamina smatra ‘jednim od najvećih napredaka u psihijatriji u svijetu‘. Nakon toga, 2019. Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je korištenje Spravata, spreja za nos i prvog antidepresiva na bazi ketamina.

Iako ketamin djeluje brzo, sami učinci nestaju nakon nekoliko dana ili tjedana, a važno je napomenuti da je i rizik kod korištenja istog velik. Ketamin se rasprostranio i po noćnim klubovima i zabavama pod nazivom "Special K" ponajviše zbog svoje sposobnosti da kod korisnika pruža osjećaj ‘izvantjelesnog‘ iskustva i halucinacija na kratko vrijeme.

image

Young girl buying drugs inside of night club at party time.

Shutterstock

- Ilegalno se zloupotrebljava kao droga za partyje jer uzrokuje stanje euforije, opuštenosti i disocijacije. Disocijacija je, pojednostavljeno rečeno, stanje u kojem osoba gubi doticaj s realitetom, odnosno osjećaji i percepcije odvojeni su od svjesne spoznaje. Osim zabilježenih negativnih posljedica uzimanja ketamina, u kontroliranim uvjetima zapaženi su i pozitivni učinci na raspoloženje. Naime, u određenoj dozi i intervalima, primjena ketamina može imati pozitivne učinke na simptome depresije - rekao je dr. sc. Porin Makarić, dr. med., psihijatar iz Zavoda za afektivne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče za Večernji list.

Predoziranje može rezultirati nizom simptoma uključujući amneziju ili napadaje, a može dovesti i do toga da osoba padne u nesvijest ili doživi opasno, usporeno disanje. Smrtni slučajevi su mogući ako se ketamin pomiješa s alkoholom.

Istragom je utvrđeno da su optuženici Perryju podijelili otprilike 20 bočica ketamina za 55.000 dolara u gotovini između rujna i listopada 2023.

Perry je umro u dobi od 54 godine od "akutnih učinaka" ketamina i drugih čimbenika koji su uzrokovali da izgubi svijest i utopi se u hidromasažnoj kadi, navodi se u izvješću obdukcije iz prosinca 2023.

Toksikološki testovi su otkrili da je Perryjevo tijelo sadržavalo ketamin u opasno visokim razinama koje se obično nalaze kod pacijenata u općoj anesteziji koje tijekom operacije nadziru stručnjaci, navodi se u izvješću.

Perry je javno priznao desetljeća zlouporabe droga i alkohola, uključujući i godine kada je glumio Chandlera Binga u hit televizijskom sitkomu iz 1990-ih "Prijatelji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 06:26