StoryEditorOCM
Panoramane mari za šminku

Sušta suprotnost majci: ona je najbogatija žena na svijetu, a sve je počelo kad je njezin djed smiksao boju za kosu

20. travnja 2023. - 08:42

Francoise Bettencourt Meyers, unuka osnivača L‘Oreala, najbogatija je žena na svijetu. Teška je 92,1 milijardu dolara. Za razliku od mnogih bogatih nasljednika i nasljednica koji nastavljaju živjeti u dokolici grickajući naslijeđeno bogatstvo, Francoise Bettencourt Meyers svoju imovinu stalno povećava. Rođena je 10. srpnja 1953., i završila je studij književnosti i prava na Sveučilištu u Parizu. Također je magistrirala sociologiju. Po završetku studija, radila je u L‘Orealu u odjelu za razvoj proizvoda. Francoise je bila jedino dijete svojih roditelja.

Većinski udio u L‘Orealu naslijedila je nakon što je njezina ekstravagantna majka Liliane Bettencourt, 2017., preminula u 94. godini, a kompanija je tada vrijedila 39,5 milijardi dolara.

image

Francoise Bettencourt Meyers

Ian Langsdon/Afp
image

Liliane Bettencourt snimljena 1980. 

Kathleen Blumenfeld/Roger-viollet Via Afp

Otac bogate nasljednice, Andre Bettencourt bio je francuski političar i poduzetnik, a preminuo je 2007. godine u Neuilly-sur-Seineu. Bettencourt je bio vrlo aktivan u francuskoj politici, gradonačelnik Neuilly-sur-Seine, te zastupnik u francuskom parlamentu i ministar. Nasljedstvo Bettencourt Meyers bilo je predmet senzacionalnog suđenja u Francuskoj, u kojem je muškarac osuđen za manipuliranje njezinom bolesnom majkom i njezinim bogatstvom. Bettencourt-Meyers optužila je francuskog pisca, fotografa i umjetnika Francoisa Marie Baniera, da je tijekom 20 godina od njezine majke iskamčio milijardu dolara u novcu, nekretninama i umjetničkim slikama.

Banier je poznat po svom radu u području umjetnosti i fotografije, a između ostaloga, radio je kao fotograf za modni časopis Vogue. Liliane mu je poklonila čak i otočić na Sejšelima s tri luksuzne kuće. Kad je saznala da njezina majka namjerava Baniera učiniti zakonitim nasljednikom odlučila je tome stati na kraj i zatražila je skrbništvo nad svojom majkom oboljelom od Alzheimerove bolesti.

image
Patrick Kovarik/Afp
image
Serge Attal/Only France Via Afp

„Ja sam zdrava kao povrće, ali ne znam koja je mušica ugrizla moju kćer, skroz ju je poremetila - govorila je Liliane Bettencourt.

Početkom prosinca 2010. majka i kći susrele su se na vrlo posebnom obiteljskom okupljanju. Nije bilo šalica za čaj ili kolačića koji bi uljepšali druženje. Umjesto toga, bio je prisutan odvjetnik Pascal Wilhelm, s olovkom u ruci i dokumentom od 28 stranica. Liliane Bettencourt tada je imala 88 godina i bila je najbogatija žena u Francuskoj. Ona i njezina jedina kći parafirali su svaku stranicu ugovora koji je sastavljen u tajnosti, a pravno je okončao rat koji je zavadio majku i kćerku. Potpisivanjem ovog ugovora Liliane, se predala. Prihvatila je skrbništvo koje je spriječilo da raspolaže imovinom, a u zamjenu je dobila potvrdu da Banier u kojeg je i dalje bila zaljubljena može zadržati sve što mu je velikodušno poklonila. 

Nakon dugotrajne pravne bitke, Banier je na kraju osuđen za zlouporabu povjerenja i osuđen na zatvorsku kaznu i novčanu kaznu. Liliane Bettencourt kraj života dočekala je potpuno dementna, više nije prepoznavala nikoga oko sebe niti se mogla sjetiti tko je Banier.

image

Francois-Marie Banier s Liliane Bettencourt 

Horst Ossinger/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Liliane Bettencourt 

Gerard Fouet/Afp

Danas Francoise Bettencourt Meyers i njezina obitelj posjeduju 33 posto dionica najveće svjetske kozmetičke kompanije koju je osnovao njezin djed Eugène Schueller, nadareni kemičar njemačkog podrijetla koji je je u kuhinji svog dvosobnog pariškog stana, 1910., smućkao prvu boju za kosu koja nije nepodnošljivo smrdjela i iritirala tjeme.

- U ovoj maloj bočici je velika industrija - predvidio je tada Schueller gledajući prve primjerke svog preparata nazvanog Oréale kojeg je počeo prodavati pariškim frizerima. Tvrtku je prijavio tek deset godina nakon osnivanja, a od trojice kemičara vremenom je L‘Oreal prerastao u prvoklasnu svjetsku kozmetičku marku s razvojnim i istraživačkim centrima u Francuskoj, New Jerseyiju, Kawasakiju, Šangaju i Indiji.

image
Martin Bureau/Afp

Unatoč tome što dolazi iz obitelji koja je uvijek priređivala velike zabave i sudjelovala u glamuroznim događanjima, Francoise se radije klonila svjetla reflektora. Iako ima visok društveni status kao nasljednica obiteljskog bogatstva i aktivna filantropkinja, vrlo malo toga se zna o njezinu privatnom životu. Odrasla je u katoličkoj obitelji, a udajom je prihvatila suprugovu židovsku vjeru. Suprug je francuski biznismen Jean-Pierre Meyers, sin je rabina čija je obitelj stradala u nacističkom logoru Auschwitz. Par se vjenčao početkom travnja 1984. u Toskani i imaju dva sina: Jean-Victora i Nicolasa. Sinove odgajaju u židovskoj vjeri i tradiciji. 

image

Bogata nasljednica sa sinom Nicolasom 

Jean-pierre Muller/Afp

Nakon požara koji je teško oštetio simbol Pariza, katedralu Notre-Dame, Bettencourt Meyers i L‘Oréal donirali su 226 milijuna dolara za njezin popravak.

Tijekom godina, Francoise je posvetila mnogo vremena i resursa promicanju kulture i umjetnosti u Francuskoj. Ona je suvlasnica muzeja Musée d‘Orsay u Parizu i podržava razne kulturne inicijative u zemlji. Vrlo je aktivna u promicanju vjerskih dijaloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:48