StoryEditorOCM
Panoramaburne reakcije

Odakle joj sve to? Supruga predsjednika Rumunjske u posjetu Njemačkoj nosila skupocjeni nakit, evo kako ga ‘pravda‘

Piše mozaik sd
6. lipnja 2023. - 07:46

Političari i članovi njihovih obitelji itekako trebaju paziti i koliko imaju, ali i što pokazuju jer su građani i javnost osjetljivi na to. Naročito u zemljama s labavijom demokracijom i političkom kontrolom.

Predsjednik Rumunjske Klaus Johanis boravio je sa suprugom u posjetu Njemačkoj, a fotografije s njihovih susreta izazvale su bijes rumunjske javnosti.

Rumunjski mediji primijetili su kako je supruga rumunjskog predsjednika Carmen Iohannis tijekom sastanaka u Njemačkoj nosila nakit vrijedan 12.000 eura. Ove tvrdnje potvrdila je i rumunjska zlatarnica čiji nakit Iohannis nosi, a koja je službeni dobavljač nakita za rumunjsku kraljevsku rezidenciju.

"Ponosni smo što stvaramo bezvremenske komade nakita koji odaju počast i slave ljepotu i jedinstvenu individualnost onih koji ih nose", poruka je zlatarnice. Kako piše rumunjski Digi24, Iohannis je nosila dva dragulja od bijelog zlata s dijamantima.

image

U travnju je rumunjski predsjednički par posjetio brazilskoga predsjednika Lulu i suprugu Janju. Nakit tada nije uznemirio Rumunje

Evaristo Sa/Afp

Fotografije su izazvale veliku pažnju javnosti, a Rumunji su uputili niz kritika na ponašanje prve dame. Brojni komentari natjerali su na reakciju Ured rumunjskog predsjednika koji je priopćio kako Iohannis nakit nije zadržala te da ga je nakon povratka iz Njemačke vratila u zlataru.

"Prva dama nosila je nakit rumunjskog kreatora. Nakit je vraćen po povratku u zemlju kao što se i svaki put uradi s odjećom koju nosi prva dama. Nije bilo ugovora koji bi uključivao financijsku dobit nakon promocije dragulja", naveli su iz Ureda predsjednika Rumunjske, piše Klix.ba.

Hoće li rumunjska javnost prihvatiti objašnjenje Ureda rumunjskoga predsjednika vidjet će se najkasnije na idućim predsjedničkim izborima.

image

Supruga rumunjskoga predsjednika lani s Jill Biden, suprugom američkoga predsjednika

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:58