StoryEditorOCM
Panoramabračni savjeti

‘Suprug plaća da bi gledao seks uživo. Vara li me?‘: šokirana žena se obratila stručnjakinji, evo što joj je savjetovala

Piše MOZAIK SD
7. kolovoza 2023. - 09:00

"Moj muž je počeo plaćati gledanje videa seksa uživo. Je li to varanje", upitala je jedna čitateljica novina The Guardian. Je li ovo tehnički varanje ili ne, nije najvažnije, otkriva kolumnistica i savjetnica Eleanor Gordon-Smith. A evo kako je tekla ispovijest čitateljice, piše prva.rs.

- Moj suprug ima veliku želju za intimnim odnosima. Bila sam mu nedostupna u toj sferi jer sam nakon vjenčanja bila trudna prvo s jednim, a zatim odmah s drugim djetetom. Često je gledao filmove za odrasle kako bi se nosio sa svojim željama. Ali nedavno sam vidjela da je počeo plaćati videa za gledanje intimnih odnosa uživo. Kad sam ga pitala o tome, rekao je "Koja je razlika između plaćene privatne video snimke i neplaćene intimne video snimke?"

Njezin muž kaže da to nema razlike jer nema fizički odnos s tim djevojkama.

- Osobno osjećam da se stavio na raspolaganje tim djevojkama ili obrnuto, a to je puno drugačije od gledanja filmova za odrasle na tim stranicama. Ne volim plaćene video snimke i osjećam se izdano. Što da napravim? Trebam li ga pustiti? Je li to prijevara ili nije? Zbunjena sam.

Nije bitno radi li se o prijevari, već o tome kako se osjećate. Savjetnica Elenor kaže kako ovdje nije toliko bitan odgovor na pitanje je li prijevara ili nije, nego je važno kako se čitateljica osjeća u vezi s tim.

- Iscrtavanje točnih rubova monogamije je nezgodan dio kartografije. Svašta se može činiti kao izdaja unutar braka, iako nema fizičke intimnosti. Ovakve video snimke, tajni sastanci, držanje za ruke - što je varanje? A što je neprikladno? Stavovi ljudi su različiti. Kako ćete klasificirati ono što on radi manje je važno od vaše emocionalne jasnoće: osjećate se izdano. Ne bi li mu to trebalo biti važnije od toga zadovoljava li definiciju varanja?

Dodaje kako su različiti tipovi takvih kontakata loši za partnerstvo, bez obzira na to jesu li objektivno pogrešni ili ne. Biti sustavno nedostupan, donositi velike odluke bez konzultacija, jednostavno ne mariti puno o tome kako se vaš partner osjeća - te stvari možda nisu trenutno kršenje monogamije, "obećao si A, ali sada radiš B" na način na koji je sama nevjera, ali to ih ne čini nimalo ugodnijima za život.

- Ako kažete da se osjećate izdano, a vaš partner odgovori s "Što tehnički radim krivo?" ne briše sasvim taj osjećaj imati. To je zato što biti dobar partner znači učiniti više nego što se od vas traži, grubo rečeno. Pa da, možda on nije vezan vašim bračnim ugovorom da neće platiti za ove videe. Ali nitko ne misli da je način na koji bismo se trebali odnositi prema svojim supružnicima da činimo ono što smo dužni činiti i ništa više. Ako ne nastavimo s ovim radnjama, čini se kao jednostavan način da prestanemo povrijeđivati ​​i vas.

Razgovor se mora obaviti

- Također se pitam ima li prostora za neke razgovore o odnosu prema njegovoj spolnosti dugoročno. Ako svatko od vas tretira svoj libido kao nešto što imate pravo "ispuniti" - čak i na načine koji vas uzrujavaju - to bi moglo otežati povratak fizičkom odnosu u kojem uživate, rekao je savjetnik, dodajući:

- Ako razmišljate o ponovnom intimnom odnosu s njim, poželjet ćete se osjećati dragocjeno, uzbudljivo. Ali može biti teško da vas napali netko tko vam je pokazao da ga više zanima vlastiti užitak nego osjećaj da ga volite. Ne želite se zaglaviti u ciklusu u kojem vam se njegov libido čini prijetećim, pa se intimnost njemu počne činiti kao zadovoljena potreba, a vama kao tolerirano iskušenje. Vaše tijelo zaslužuje više zabave i slavlja od toga!

Savjetnica ističe da bi čitateljici moglo biti od pomoći da razmisli o načinima na koje se može povezati s partnerovim nagonom kako bi se oboje osjećali sigurno i privlačno.

- Mogli biste početi s malim, laganim štivom i razmisliti o tome kakav bi vaš fizički odnos mogao biti na kraju. Ako ste u financijskim mogućnostima i tek kada se vaše tijelo i um budu osjećali spremnima, eventualno biste mogli potražiti pomoć terapeuta specijaliziranog za intimne odnose. To su vrlo teški razgovori. Zahtijevaju ogromnu iskrenost o stvarima za koje se obično trudimo da ostanu tajne. Ali baš kao i ostatak braka, fizički odnos će biti najbolji kada oboje radite zajedno, jedno za drugo, piše prva.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 09:48