StoryEditorOCM
PanoramaBRAVO!

Stranci odabrali najljepšu skrivenu plažu u Europi, u Hrvatskoj je! Ovo trebate znati ako se planirate tamo zaputiti

Piše MOZAIK SD
25. srpnja 2024. - 20:16

Lijepo priznanje i ove je godine dobila plaža Pasjača: portal European Best Destinations proveo je istraživanje i ovu je plažu  proglasio najljepšom skrivenom plažom u Europi u 2024. godini!  

Riječ je o maloj, pješčano-šljunčanoj plaži, udaljenoj tridesetak kilometara od Dubrovnika. Nalazi se u podnožju konavoskih stijena. Na plaži nema ni barova, ni kafića, piše Dubrovački vjesnik.

Forbes je objavio kako je plaža nastala: “Godine 1955. napravljen je tunel od polja uzvodno do mora. Preostalo kamenje korišteno je za gradnju cesta ili je ostavljeno na obali. Za nekoliko godina, valovi su to kamenje pretvorili u kamenčiće pa u pijesak. Plaža Pasjača je rođena!”

Mještani Konavala, iako su ponosni što je njihova plaža na samom vrhu prestižne liste, smatraju da ovi razni izbori pogoduju tome da na plaže stiže prevelik broj posjetitelja. Horde influencera dolaze i fotografiraju se na lijepoj plaži i tako Pasjača i nije više toliko skrivena.

image
Shutterstock

"Ne raduje nas posebno kad je proglase najljepšom plažom godine, desetljeća ili stoljeća jer ona tako prestaje biti skrivena plaža. Sve je popularnija, sada svi žele doći i okupati se tu pa je sve manje mjesto za odmor i mir. Naravno kako smo zahvalni na promociji, ali turizam bi trebao biti umjeren, a ako imamo gužve, ako nam se infrastruktura raspada, ako lokalno stanovništvo nije zadovoljno kvalitetom života, ako se prostor devastira, onda nam to ne znači puno. Mora postojati mjera“, govori načelnik Općine Konavle Božo Lasić dodavši kako to ne vrijedi samo za Pasjaču, nego i cijele Konavle, piše Forbes

"Svugdje treba postojati mjera. Mi smo Općina s najviše prostornih planova, no sve buja, gradi se na sve strane, a više puta smo upozoravali kako će pretjerana gradnja uništiti atraktivnost prostora i nitko od toga neće imati korist na kraju“, kaže Lasić.  

1. Plaža Pasjaca, Konavle Cavtat, Hrvatska

2. Plaža Tsigrado, Miloš, Grčka

3. Praia da Ponta Pequena, Albufeira, Algarve, Portugal

4. Plaža Papafragas, Miloš, Grčka

5. Cala Goloritze, Sardinija

6. Plaža Ballota, Llanes, Asturija, Španjolska

7. Cuevas del Mar, Llanes, Asturija, Španjolska

8. Plaža Kastelli, Kato Koufinisi, Grčka

9. Plaža Joao d‘Arens, Portimao, Algarve, Portugal

10. Plaža Dolina leptira, Turska

11. Plaža Sykia, otok Miloš, Grčka

12. Plaža Torrente de Parreis, Mallorca, Španjolska

13. Otoci Cíes, Vigo, Galicija, Španjolska

14. Plaža Seitan, Limania, Kreta, Grčka

15. Plaža Isola Bella, Taormina, Sicilija, Italija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:18