StoryEditorOCM
PanoramaPrevelik utjecaj

Što se dešava u Kini? Najveće zvijezde brišu se s interneta, otkazuju se talent showovi... Vlasti staju na kraj ‘kaotičnoj‘ kulturi slavnih ili ne žele konkurenciju novih moćnika?

Piše Marija Mlačić
27. kolovoza 2021. - 11:57

Nešto jako neobično se događa u Kini. Ondašnja vlast odlučila je ograničiti novu kulturu kaotičnog obožavanja slavnih koja je po njima prevršila svaku mjeru. To znači da su neke od najvećih zvijezda uklonjene s interneta kako bi se kontrolirao njihov utjecaj.

Ove radikalne odluke najbolje se očituju u dva poteza - jedna od najistaknutijih kineskih zvijezda Vicki Zhao Wei izbrisana je s interneta, a druga zvijezda, glumica Zheng Shuang kažnjena je zbog poreznog skandala.

Kineska cyberspace administracija je u petak izdala par povezanih obavijesti. U jednoj je navedeno da će se poduzeti kaznene mjere protiv širenja štetnih informacija na fan stranicama, a u slučaju da se takvo što otkrije njihovi chat kanali mogu biti zatvoreni.

U drugom priopćenju, najavljeno je da će vlasti početi kontrolirati algoritme društvenih mreža i pretraživača. Tako se želi zaustaviti algoritme koji potiču korisnike da troše velike količine novca ili troše novac na način koji "može poremetiti javni red". Internetske kompanije od sada će morati otežati stvaranje lažnih korisničkih računa i olakšati korisnicima isključivanje sustava preporuka i reklama.

Tehnološki konglomerati postali su premoćni, jači i od same države, a uz to imaju ono što je u modernom društvu važnije od novca – imaju informacije. Kineske vlasti odlučile su tome stati na kraj te razmatraju sve opcije kako zaštiti podatke građana i njihovu privatnost. S druge strane, žele stati na kraj i “individualizmu, vulgarnosti i porastu pop kulture među mladima.”

Slavni uživaju sve veći ugled u Kini što do sada nije bio slučaj, a kada razočaraju svoju publiku država ih uklanja s interneta. Pjevač i glumac Superstar Kris Wu uhićen je nakon optužbi za silovanje, a njegova je prisutnost na Internetu u velikoj mjeri izbrisana. To je javnost donekle prihvatila, ali kako objasniti sljedeći slučaj.

image
Zhao Wei na Fendijevom događanju
AFP

Glumac Zhang Zhenan je optužen da je povrijedio kineske osjećaje nakon što je pozirao u zloglasnom tokijskom svetištu Yasukuni. Nakon toga su njegovi filmovi i TV serije uklonjeni sa svih streaming platformi, državne novine Global Times izvijestile su da je Zhang "izbačen iz industrije zabave".

Filmska i TV zvijezda Vicki Zhao Wei polako nestaje s interneta, a njeni filmovi s platformi za gledanje. Nejasno zašto se nju otkazuje s obzirom na to da uživa ugled, a uz to je i zaštitno lice talijanske modne marke Fendi u Kini. Nagađa se da bi njezina sudbina mogla biti povezana s tekućim istragama protiv Zhou Jiangyonga, visokog dužnosnika u Hangzhou, gradu u kojem se nalazi sjedište Alibabe. Zhao je također bliska s Jackom Maom, suosnivačem Alibabe koji doživljava kontinuirane državno orkestrirane napade na sebe nakon što je javno kritizirao kineski financijski regulatorni sustav.

Zheng Shuang jedna je od najplaćenijih glumica na svijetu nedavno je kažnjena s 46 milijuna dolara zbog neplaćanja poreza i prekomjerne zarade. Kada se slična situacija dogodila 2017., kada je na meti porezne uprave bila Fan Bingbing pauzirana je čitava filmska industrija. Sve produkcije su odgodile projekte i počele čistiti dokaze o nepodmirivanju poreza i vraćati dugovanja državi.

Kineske vlasti također su nastojale ograničiti plaće u TV serijama, izrekle su velike kazne poznatim osobama koje su koristile usluge prostitutki ili drogu, a drugima su zaprijetile doživotnom zabranom rada. 

Streaming platforma iQiyi ovog je tjedna je obznanila da je otkazala sve planove za talent showove koji su kao i drugdje u svijetu odskočna daska za talente kojim nastaje velik broj novih zvijezda. Izvršni direktor tvrtke emisije je nazvao "nezdravima".

Čini se da najnoviji zahvati imaju i politički kontekst. Kineska komunistička partija možda uklanja sve druge izvore moći i utjecaja u civilnom društvu - bogataše, tehnološke gigante, medijske ličnosti i slavne osobe – kako bi ostala jedina koja drži moć u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2023 09:00