stdClass Object ( [id] => 1298728 [title] => Što je istina o kralju Tomislavu? Znamo da je pobijedio Bugare i Mađare, a je li zaista okrunjen na Duvanjskom polju? [alias] => sto-je-istina-o-kralju-tomislavu-znamo-da-je-pobijedio-bugare-i-madare-a-je-li-zaista-okrunjen-na-duvanjskom-polju [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koliko znamo o hrvatskom kralju Tomislavu? Je li doista okrunjen, i to na Duvanjskom polju? Što je od svega istina, a što mit?

Početkom 10. stoljeća dobio je Dalmaciju od bizantskog cara koji ga je smatrao samostalnim vladarom te je čak moguće da se Tomislav tada okrunio za kralja, napisao je hrvatski povjesničar Stjepan Antoljak.

Istodobno kralj Tomislav je kao saveznik Bizanta ratovao protiv Bugara te je s mačem u ruci ujedinio Hrvatsku i ojačao njezinu državnost.

Tomislavova najveća povijesna zasluga je to što je ujedinio kneževinu Panoniju, koja se ubrzo počela zvati Slavonija, s kneževinom Hrvatskom. To se dogodilo nakon što je potjerao ratoborne Mađare koji su dugo harali po Europi.

U tom pothvatu naruku mu je išla činjenica da su dvije hrvatske kneževine otprije bile diplomatski povezane i jer je knez Panonije južnom susjedu, čija je država bila središte hrvatskoga političkog prostora, slao posebne diplomatske poklone. Nakon ujedinjenja, Slavonija je postala posebna banovina u okviru Hrvatske iz koje je potekao najpoznatiji hrvatski kralj – Zvonimir.

Osim rata s Mađarima, Tomislav je, vjerojatno negdje na zapadu današnje Bosne, ukrstio mačeve s vrlo opasnim Bugarima, čije je carstvo tada bilo balkanska supersila koja je "progutala" područje od današnje Mađarske i Rumunjske na sjeveru do Carigrada i Grčke na jugu.

U to doba Bugari su bili nadomak uništenja Bizanta, kojeg je u zadnji čas spasila papina diplomacija. Prema onome što znamo, Tomislav je uništio bugarsku vojsku, nakon čega je, opet uz posredovanje pape, sklopljen mir.

Za naše današnje poimanje prošlosti važno je da je papa Ivan X. u svome pismu Tomislava nazvao "rex", odnosno kralj, što bi moglo značiti da se nakon vojnih pobjeda i ujedinjenja Hrvatske Tomislav zaista okrunio za kralja.

U pozadini ovakvog postupka vjerojatno je bila privola hrvatske plemenske elite koja je imala veliki utjecaj na sve hrvatske vladare. No konačni odgovor na pitanje gdje se i kad točno zbilo Tomislavovo krunjenje još uvijek nemamo. Ono što je neupitno jest da je Tomislavova Hrvatska bila vojna sila.

Naime, pobjeda nad Mađarima, a posebno pobjeda nad Bugarima, pokazuje da je Hrvatska u doba kralja Tomislava raspolagala vrlo respektabilnom vojskom. No podaci o Tomislavovih 100 tisuća pješaka, 60 tisuća konjanika i nekoliko tisuća mornara na 180 većih ili manjih brodova, kako je zapisao učeni bizantski car Konstatntin Porfirogenet i koje je autor ovih redaka prije više od četiri desetljeća oduševljeno čitao u školskim klupama, danas se promatraju puno opreznije.

Naime, stvarni temelj Tomislavove snage činila je stara kneževina Hrvatska koja je vjerojatno imala oko 200 do 300 tisuća stanovnika, dok je ujedinjeno hrvatsko kraljevstvo imalo otprilike pola milijuna stanovnika.

---

image

Evo kako su kralja Tomislava predočili na izložbi Žive slike u Muzeju grada Zagreba

Željko Puhovski/Cropix
---

Po ondašnjim mjerilima, tek je 8 do 10 posto stanovništva neke zemlje moglo činiti vojsku, s tim da je uzdržavanje konjice i mornarice bilo vrlo skupo.

Zato mnogi današnji povjesničari smatraju da su gornji brojevi plod političko-diplomatskog pretjerivanja bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta i njegovih spisateljskih nastavljača.

Ima li se na umu da su se u srednjem vijeku bitke vodile tek s nekoliko tisuća vojnika, Tomislavova vojska, ako je i bila znatno manja od onoga što piše Porfirogenet, i dalje je predstavljala regionalnu vojnu silu.

No ova priča ima i svoju tamnu stranu jer je bizantski car-pisac Konstantin Porfirogenet u svojim vrlo važnim knjigama prešutio Tomislavovo ime. Time je htio zataškati za Bizant vrlo neugodnu činjenicu, da je Tomislav, nakon mira s Bugarima bio izvan domašaja carigradskog imperijalizma.

Naime, bizantski car smatrao se nasljednikom nekadašnje svemoći Rimskog Carstva i po božjoj providnosti imao je pravo urediti čitav tadašnji svijet. Iako je ova carska priča bila daleko od povijesne stvarnosti, ona je imala političko-propagandnu svrhu održavanja Hrvatske u bizantskoj carskoj orbiti.

No takvo što u doba kralja Tomislava nije bilo moguće jer je on nastavio prozapadnu orijentaciju svojih prethodnika na hrvatskome prijestolju. Iz takve orijentacije proizlazi moderni starčevićanski mit o Grguru Ninskom.

"Nacionalni junak i borac protiv tuđinskih utjecaja! Liberalna hrvatska inteligencija u osvit 20. stoljeća slavi Grgura Ninskog kao simbol crkvene i nacionalne neovisnosti."

---

image

Ovako su ga zamišljali umjetnici

Branimir Kralj
---

Ovo je kratki odlomak iz pera pokojnog akademika Franje Šanjeka o mitologizaciji povijesnog lika Grgura Ninskog, koja je nastala početkom 20. stoljeća, kada je nasljeđe liberalno-demokratskog proeuropskog nacionalizma Ante Starčevića doživjelo vrhunac kroz legendarne političke figure, Splićanina Ante Trumbića i Dubrovčanina Frana Supila.

U takvom ozračju Grgur Ninski je postao važan simbol emancipacije hrvatskog jezika, kulture i države na pozornici Europe.

Iako starčevićanski mit i danas živi punim sjajem, a kip Grgura Ninskog važan je nacionalni simbol, ali i turistička atrakcija, povijesna stvarnost je bila dosta drukčija. Stvarni Grgur Ninski i kralj Tomislav prvenstveno su bili ljudi svoga vremena koji su se rukovodili političko-vjerskim računicama 10. stoljeća.

Stvarni kralj Tomislav se, po svemu sudeći, vodio državnim interesima koji su Hrvatsku, još od doba kneza Branimira, čvrsto vezivali uz papu i Rim. Zato ne treba čuditi što povjesničar Stjepan Antoljak izričito kaže da je hrvatski vladar na poznatom splitskom crkvenom saboru 925. "likvidirao nacionalnu crkvu koja je htjela imati primat nad dalmatinskim biskupima".

Naime, riječ je o tome da je Grgur Ninski htio ostvariti ono što je zamalo uspjelo njegovu prethodniku u doba kneza Branimira, dalmatinske biskupije podrediti hrvatskoj crkvi sa sjedištem u Ninu.

No zbog važnosti Splita, koji se smatrao crkvenim središtem čitavog hrvatskog političkoga prostora od Jadrana do Dunave i koji je čuvao kosti kršćanskog mučenika svetog Dujma, to nije bilo moguće. U papinim očima nijedna solucija osim vjerske dominacije Splita nije dolazila u obzir pa je Grgur preživio crkveno-politički poraz.

No prepuštanje hrvatske crkve u ruke splitskog nadbiskupa imalo je i svoju pragmatično-političku stranu jer je to donijelo početak integracije ondašnjeg bizantskog Splita u hrvatske državne okvire. U takvim okolnostima Dalmacija je bila kolijevka hrvatske narodne kulture.

---

image

Zanimljivo je kakve su uloge u međunarodnim političkim i vjerskim odnosima imali kralj Tomislav i Grgur Ninski, čiji se spomenik nalazi uz Dioklecijanovu palaču u Splitu

 

Ante Čizmić/Cropix
---

Ondašnje političke, vjerske i kulturne karte bile su posložene tako da su dalmatinski biskupi koji su bili pod bizantskom vlašću slijedili politiku Carigrada i štitili učenike legendarnih slavenskih apostola Ćirila i Metoda, koji su vjeru širili na narodnom jeziku.

Dalmatinski se biskupi vjerojatno nisu mogli načuditi papinoj nepovjerljivosti prema slavenskom jeziku u crkvi, posebno zato što se dio Hrvata još uvijek kolebao između križa i starih slavenskih bogova.

Odbojnost prema uporabi narodnog jezika zato je izgledala kao rezanje grane na kojoj crkva u Hrvatskoj sjedi. Također, gledajući u budućnost, dalmatinski su biskupi slavensku službu božju vidjeli kao sredstvo učvršćivanja svoga crkvenog utjecaja među hrvatskim pukom.

Stoga je bizantska Dalmacija, igrom povijesnih okolnosti, bila kolijevka hrvatske nacionalne kulture koja je nepuna dva stoljeća poslije proizvela Bašćansku ploču koja je nastala na otoku Krku, koji je vrlo dugo bio u okviru bizantske Dalmacije.

Kralj Tomislav svakako je nezaobilazan državnik hrvatske povijesti čiju važnost priznaje čak i vrlo sumnjičavi povjesničar Ivo Goldstein.

U svojim je istraživanjima istaknuo kako je "problem Tomislavove krunidbe i kraljevanja za generacije od prije stotinjak godina pa sve do danas i problem psihološke prirode, puno prije nego historiografski... To je bio nezaobilazan faktor u procesu nastajanja hrvatske nacionalne svijesti. Istodobno, zbog nedostataka izvornog materijala moguće je bilo pripisati Tomislavu i najrazličitije zasluge i djela, već kako je to odgovaralo interesima autora... Nekritičkim veličanjem Tomislava zaboravljaju se drugi, značajni, hrvatski vladari čija djela nisu ništa manja nego Tomislavova."

---

image

Kralj Tomislav završio je i na najvećoj kunskoj novčanici

 

Shutterstock
---

U pozadini ovakvoga gledanja na vladavinu kralja Tomislava je Goldsteinovo uvjerenje kako je kralj Tomislav za Hrvate bio fascinantan i nadahnjujući legendarni lik, kao što je to Židovima bio kralj David ili Francuzima Ivana Orleanska.

Pojednostavljeno rečeno, za Goldsteina je priča o kralju Tomislavu znatnim dijelom povijesno-politička mitologija koju se ne može uzeti kao povijesnu istinu.

Usprkos ovoj sumnjičavosti Goldstein priznanje kako je Tomislav "jedan od hrvatskih vladara koji je uspješno ratovao protiv mađarskih i bugarskih četa... vladar čije vrijeme predstavlja tek jednu, nezaobilaznu stepenicu u narastanju snaga i moći hrvatske ranosrednjovjekovne države prema njenom vrhuncu u drugoj polovici 11. stoljeća".

Ovu Goldsteinovu sumnjičavost prema postojanju kralja Tomislava, koju dijele mnogi znanstvenici, može otkloniti sretni arheolog koji će otkriti kameni natpis s Tomislavovim imenom.

Taj će događaj sigurno biti svečano proslavljen kao kada je don Frane Bulić otkrio ulomke sarkofaga kraljice Jelene u Solinu. Tada će sigurno porasti nacionalni ponos u Hrvata, ali i zauvijek splasnuti negiranje i mitologiziranje kralja Tomislava koji je bio realpolitički državnik svoga vremena, slično kao i kralj Zvonimir.

---

Tomislavova slika u Sućurcu

Austrijski povjesničar Franz Christian Arens je neposredno prije Drugog svjetskog rata u Britanskom muzeju u Londonu pronašao stari rukopis u kojem piše da je u crkvici sv. Jurja na brdu Putalj iznad Kaštel Sućurca postojao portret kralja Tomislava i još četiri hrvatska vladara.

Naime, Tomislavov otac Mucimir je početkom 10. stoljeća nekom slikaru platio 4,55 grama zlata, otprilike 2200 kuna u današnjem novcu, da popravi zidne slike kneza Mislava, kneza Trpimira te sliku na kojoj je bio on sa svojim sinovima Petrom i Tomislavom koja se nalazila na srušenom istočnom zidu crkvice.

Iako su podaci o ovom otkriću koje je 1940. objavio časopis Hrvatska revija poslije postali predmet oštrih historiografskih rasprava, postojanje izvornih portreta petorice hrvatskih vladara je vrlo zanimljiv podatak za hrvatsku povijest. Zato je vrlo velika šteta što crkvica sv. Jurja na brdu Putalju iznad Kaštel Sućurca nije sačuvana u izvornom obliku jer bi zidne slike petorice hrvatskih vladara bile vrlo vrijedan umjetnički spomenik duge hrvatske povijesti.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HRVATSKI VLADARI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => HRVATSKI VLADARI 2 0 9334 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-15 10:32:32 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => TIHOMIR RAJČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-15 18:01:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-15 18:01:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 140 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što je istina o kralju Tomislavu? Znamo da je pobijedio Bugare i Mađare, a je li zaista okrunjen na Duvanjskom polju? [metakey] => Kralj Tomislav, širenje Hrvatske, bizantsko carstvo, Srednjovjekovna Hrvatska, Grgur Ninski [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25096712.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/24730636.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25096714.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25096708.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25096764.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/15\/25096786.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Branimir Kralj","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Spomenik kralju Tomislavu u Zagrebu<\/p>","

Zanimljivo je kakve su uloge u me\u0111unarodnim politi\u010dkim i vjerskim odnosima imali kralj Tomislav i Grgur Ninski, \u010diji se spomenik nalazi uz Dioklecijanovu pala\u010du u Splitu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Evo kako su kralja Tomislava predo\u010dili na izlo\u017ebi \u017dive slike u Muzeju grada Zagreba<\/p>","

Na arheoloskom lokalitetu Va\u010dani-Laluse prona\u0111eni su ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju ratnicima iz doba kralja Tomislava<\/p>","

Ovako su ga zami\u0161ljali umjetnici<\/p>","

Kralj Tomislav zavr\u0161io je i na najve\u0107oj kunskoj nov\u010danici<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1193","hd_25096712_1920.jpg":"1920x1080","k_25096712_1280.jpg":"1280x1280","k_25096712_1024.jpg":"1024x1024","k_25096712_640.jpg":"640x640","k_25096712_480.jpg":"480x480","k_25096712_340.jpg":"340x340","k_25096712_220.jpg":"220x220","o_25096712_1280.jpg":"1280x795","o_25096712_1024.jpg":"1024x636","o_25096712_640.jpg":"640x397","o_25096712_480.jpg":"480x298","o_25096712_340.jpg":"340x211","o_25096712_220.jpg":"220x136","h_25096712_1280.jpg":"1280x854","h_25096712_1024.jpg":"1024x683","h_25096712_640.jpg":"640x427","h_25096712_480.jpg":"480x320","h_25096712_340.jpg":"340x227","h_25096712_220.jpg":"220x147","pp_25096712_1280.jpg":"1280x1628","pp_25096712_1024.jpg":"1024x1303","pp_25096712_640.jpg":"640x814","pp_25096712_480.jpg":"480x611","pp_25096712_340.jpg":"340x432","pp_25096712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1191","hd_24730636_1920.jpg":"1920x1080","k_24730636_1280.jpg":"1280x1280","k_24730636_1024.jpg":"1024x1024","k_24730636_640.jpg":"640x640","k_24730636_480.jpg":"480x480","k_24730636_340.jpg":"340x340","k_24730636_220.jpg":"220x220","o_24730636_1280.jpg":"1280x794","o_24730636_1024.jpg":"1024x635","o_24730636_640.jpg":"640x397","o_24730636_480.jpg":"480x297","o_24730636_340.jpg":"340x210","o_24730636_220.jpg":"220x136","h_24730636_1280.jpg":"1280x854","h_24730636_1024.jpg":"1024x683","h_24730636_640.jpg":"640x427","h_24730636_480.jpg":"480x320","h_24730636_340.jpg":"340x227","h_24730636_220.jpg":"220x147","pp_24730636_1280.jpg":"1280x1628","pp_24730636_1024.jpg":"1024x1303","pp_24730636_640.jpg":"640x814","pp_24730636_480.jpg":"480x611","pp_24730636_340.jpg":"340x432","pp_24730636_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25096714_1920.jpg":"1920x1080","k_25096714_1280.jpg":"1280x1280","k_25096714_1024.jpg":"1024x1024","k_25096714_640.jpg":"640x640","k_25096714_480.jpg":"480x480","k_25096714_340.jpg":"340x340","k_25096714_220.jpg":"220x220","o_25096714_1280.jpg":"1280x853","o_25096714_1024.jpg":"1024x682","o_25096714_640.jpg":"640x426","o_25096714_480.jpg":"480x320","o_25096714_340.jpg":"340x226","o_25096714_220.jpg":"220x146","h_25096714_1280.jpg":"1280x854","h_25096714_1024.jpg":"1024x683","h_25096714_640.jpg":"640x427","h_25096714_480.jpg":"480x320","h_25096714_340.jpg":"340x227","h_25096714_220.jpg":"220x147","pp_25096714_1280.jpg":"1280x1628","pp_25096714_1024.jpg":"1024x1303","pp_25096714_640.jpg":"640x814","pp_25096714_480.jpg":"480x611","pp_25096714_340.jpg":"340x432","pp_25096714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25096708_1920.jpg":"1920x1080","k_25096708_1280.jpg":"1280x1280","k_25096708_1024.jpg":"1024x1024","k_25096708_640.jpg":"640x640","k_25096708_480.jpg":"480x480","k_25096708_340.jpg":"340x340","k_25096708_220.jpg":"220x220","o_25096708_1280.jpg":"1280x854","o_25096708_1024.jpg":"1024x683","o_25096708_640.jpg":"640x427","o_25096708_480.jpg":"480x320","o_25096708_340.jpg":"340x227","o_25096708_220.jpg":"220x146","h_25096708_1280.jpg":"1280x854","h_25096708_1024.jpg":"1024x683","h_25096708_640.jpg":"640x427","h_25096708_480.jpg":"480x320","h_25096708_340.jpg":"340x227","h_25096708_220.jpg":"220x147","pp_25096708_1280.jpg":"1280x1628","pp_25096708_1024.jpg":"1024x1303","pp_25096708_640.jpg":"640x814","pp_25096708_480.jpg":"480x611","pp_25096708_340.jpg":"340x432","pp_25096708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x1000","hd_25096764_1920.jpg":"1920x1080","k_25096764_1280.jpg":"1280x1280","k_25096764_1024.jpg":"1024x1024","k_25096764_640.jpg":"640x640","k_25096764_480.jpg":"480x480","k_25096764_340.jpg":"340x340","k_25096764_220.jpg":"220x220","o_25096764_1280.jpg":"1280x1280","o_25096764_1024.jpg":"1024x1024","o_25096764_640.jpg":"640x640","o_25096764_480.jpg":"480x480","o_25096764_340.jpg":"340x340","o_25096764_220.jpg":"220x220","h_25096764_1280.jpg":"1280x854","h_25096764_1024.jpg":"1024x683","h_25096764_640.jpg":"640x427","h_25096764_480.jpg":"480x320","h_25096764_340.jpg":"340x227","h_25096764_220.jpg":"220x147","pp_25096764_1280.jpg":"1280x1628","pp_25096764_1024.jpg":"1024x1303","pp_25096764_640.jpg":"640x814","pp_25096764_480.jpg":"480x611","pp_25096764_340.jpg":"340x432","pp_25096764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1018","hd_25096786_1920.jpg":"1920x1080","k_25096786_1280.jpg":"1280x1280","k_25096786_1024.jpg":"1024x1024","k_25096786_640.jpg":"640x640","k_25096786_480.jpg":"480x480","k_25096786_340.jpg":"340x340","k_25096786_220.jpg":"220x220","o_25096786_1280.jpg":"1280x678","o_25096786_1024.jpg":"1024x542","o_25096786_640.jpg":"640x339","o_25096786_480.jpg":"480x254","o_25096786_340.jpg":"340x180","o_25096786_220.jpg":"220x116","h_25096786_1280.jpg":"1280x854","h_25096786_1024.jpg":"1024x683","h_25096786_640.jpg":"640x427","h_25096786_480.jpg":"480x320","h_25096786_340.jpg":"340x227","h_25096786_220.jpg":"220x147","pp_25096786_1280.jpg":"1280x1628","pp_25096786_1024.jpg":"1024x1303","pp_25096786_640.jpg":"640x814","pp_25096786_480.jpg":"480x611","pp_25096786_340.jpg":"340x432","pp_25096786_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7651333 Threads: 2 Questions: 1621798530 Slow queries: 4817851 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111043413 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/sto-je-istina-o-kralju-tomislavu-znamo-da-je-pobijedio-bugare-i-madare-a-je-li-zaista-okrunjen-na-duvanjskom-polju-1298728 [printLink] => /mozaik/panorama/sto-je-istina-o-kralju-tomislavu-znamo-da-je-pobijedio-bugare-i-madare-a-je-li-zaista-okrunjen-na-duvanjskom-polju-1298728?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 249728 [name] => kralj Tomislav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kralj-tomislav [link] => /tag/kralj-tomislav ) [1] => stdClass Object ( [id] => 719853 [name] => širenje Hrvatske [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-15 13:57:37 [main_article_id] => 0 [alias] => sirenje-hrvatske [link] => /tag/sirenje-hrvatske ) [2] => stdClass Object ( [id] => 693368 [name] => bizantsko carstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-08 16:16:44 [main_article_id] => 0 [alias] => bizantsko-carstvo [link] => /tag/bizantsko-carstvo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 719854 [name] => Srednjovjekovna Hrvatska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-15 13:57:37 [main_article_id] => 0 [alias] => srednjovjekovna-hrvatska [link] => /tag/srednjovjekovna-hrvatska ) [4] => stdClass Object ( [id] => 310951 [name] => grgur ninski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grgur-ninski [link] => /tag/grgur-ninski ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HRVATSKI VLADARI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što je istina o kralju Tomislavu? Znamo da je pobijedio Bugare i Mađare, a je li zaista okrunjen na Duvanjskom polju? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25096712.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadić/Cropix [mainImageDesc] =>

Spomenik kralju Tomislavu u Zagrebu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25096712.jpg [title] =>

Spomenik kralju Tomislavu u Zagrebu

Damjan Tadić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/24730636.jpg [title] =>

Zanimljivo je kakve su uloge u međunarodnim političkim i vjerskim odnosima imali kralj Tomislav i Grgur Ninski, čiji se spomenik nalazi uz Dioklecijanovu palaču u Splitu

 

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25096714.jpg [title] =>

Evo kako su kralja Tomislava predočili na izložbi Žive slike u Muzeju grada Zagreba

Željko Puhovski/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25096708.jpg [title] =>

Na arheoloskom lokalitetu Vačani-Laluse pronađeni su ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju ratnicima iz doba kralja Tomislava

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25096764.jpg [title] =>

Ovako su ga zamišljali umjetnici

Branimir Kralj ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/15/25096786.jpg [title] =>

Kralj Tomislav završio je i na najvećoj kunskoj novčanici

 

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Koliko znamo o hrvatskom kralju Tomislavu? Je li doista okrunjen, i to na Duvanjskom polju? Što je od svega istina, a što mit?

Početkom 10. stoljeća dobio je Dalmaciju od bizantskog cara koji ga je smatrao samostalnim vladarom te je čak moguće da se Tomislav tada okrunio za kralja, napisao je hrvatski povjesničar Stjepan Antoljak.

Istodobno kralj Tomislav je kao saveznik Bizanta ratovao protiv Bugara te je s mačem u ruci ujedinio Hrvatsku i ojačao njezinu državnost.

Tomislavova najveća povijesna zasluga je to što je ujedinio kneževinu Panoniju, koja se ubrzo počela zvati Slavonija, s kneževinom Hrvatskom. To se dogodilo nakon što je potjerao ratoborne Mađare koji su dugo harali po Europi.

U tom pothvatu naruku mu je išla činjenica da su dvije hrvatske kneževine otprije bile diplomatski povezane i jer je knez Panonije južnom susjedu, čija je država bila središte hrvatskoga političkog prostora, slao posebne diplomatske poklone. Nakon ujedinjenja, Slavonija je postala posebna banovina u okviru Hrvatske iz koje je potekao najpoznatiji hrvatski kralj – Zvonimir.

Osim rata s Mađarima, Tomislav je, vjerojatno negdje na zapadu današnje Bosne, ukrstio mačeve s vrlo opasnim Bugarima, čije je carstvo tada bilo balkanska supersila koja je "progutala" područje od današnje Mađarske i Rumunjske na sjeveru do Carigrada i Grčke na jugu.

U to doba Bugari su bili nadomak uništenja Bizanta, kojeg je u zadnji čas spasila papina diplomacija. Prema onome što znamo, Tomislav je uništio bugarsku vojsku, nakon čega je, opet uz posredovanje pape, sklopljen mir.

Za naše današnje poimanje prošlosti važno je da je papa Ivan X. u svome pismu Tomislava nazvao "rex", odnosno kralj, što bi moglo značiti da se nakon vojnih pobjeda i ujedinjenja Hrvatske Tomislav zaista okrunio za kralja.

U pozadini ovakvog postupka vjerojatno je bila privola hrvatske plemenske elite koja je imala veliki utjecaj na sve hrvatske vladare. No konačni odgovor na pitanje gdje se i kad točno zbilo Tomislavovo krunjenje još uvijek nemamo. Ono što je neupitno jest da je Tomislavova Hrvatska bila vojna sila.

Naime, pobjeda nad Mađarima, a posebno pobjeda nad Bugarima, pokazuje da je Hrvatska u doba kralja Tomislava raspolagala vrlo respektabilnom vojskom. No podaci o Tomislavovih 100 tisuća pješaka, 60 tisuća konjanika i nekoliko tisuća mornara na 180 većih ili manjih brodova, kako je zapisao učeni bizantski car Konstatntin Porfirogenet i koje je autor ovih redaka prije više od četiri desetljeća oduševljeno čitao u školskim klupama, danas se promatraju puno opreznije.

Naime, stvarni temelj Tomislavove snage činila je stara kneževina Hrvatska koja je vjerojatno imala oko 200 do 300 tisuća stanovnika, dok je ujedinjeno hrvatsko kraljevstvo imalo otprilike pola milijuna stanovnika.

---

image

Evo kako su kralja Tomislava predočili na izložbi Žive slike u Muzeju grada Zagreba

Željko Puhovski/Cropix
---

Po ondašnjim mjerilima, tek je 8 do 10 posto stanovništva neke zemlje moglo činiti vojsku, s tim da je uzdržavanje konjice i mornarice bilo vrlo skupo.

Zato mnogi današnji povjesničari smatraju da su gornji brojevi plod političko-diplomatskog pretjerivanja bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta i njegovih spisateljskih nastavljača.

Ima li se na umu da su se u srednjem vijeku bitke vodile tek s nekoliko tisuća vojnika, Tomislavova vojska, ako je i bila znatno manja od onoga što piše Porfirogenet, i dalje je predstavljala regionalnu vojnu silu.

No ova priča ima i svoju tamnu stranu jer je bizantski car-pisac Konstantin Porfirogenet u svojim vrlo važnim knjigama prešutio Tomislavovo ime. Time je htio zataškati za Bizant vrlo neugodnu činjenicu, da je Tomislav, nakon mira s Bugarima bio izvan domašaja carigradskog imperijalizma.

Naime, bizantski car smatrao se nasljednikom nekadašnje svemoći Rimskog Carstva i po božjoj providnosti imao je pravo urediti čitav tadašnji svijet. Iako je ova carska priča bila daleko od povijesne stvarnosti, ona je imala političko-propagandnu svrhu održavanja Hrvatske u bizantskoj carskoj orbiti.

No takvo što u doba kralja Tomislava nije bilo moguće jer je on nastavio prozapadnu orijentaciju svojih prethodnika na hrvatskome prijestolju. Iz takve orijentacije proizlazi moderni starčevićanski mit o Grguru Ninskom.

"Nacionalni junak i borac protiv tuđinskih utjecaja! Liberalna hrvatska inteligencija u osvit 20. stoljeća slavi Grgura Ninskog kao simbol crkvene i nacionalne neovisnosti."

---

image

Ovako su ga zamišljali umjetnici

Branimir Kralj
---

Ovo je kratki odlomak iz pera pokojnog akademika Franje Šanjeka o mitologizaciji povijesnog lika Grgura Ninskog, koja je nastala početkom 20. stoljeća, kada je nasljeđe liberalno-demokratskog proeuropskog nacionalizma Ante Starčevića doživjelo vrhunac kroz legendarne političke figure, Splićanina Ante Trumbića i Dubrovčanina Frana Supila.

U takvom ozračju Grgur Ninski je postao važan simbol emancipacije hrvatskog jezika, kulture i države na pozornici Europe.

Iako starčevićanski mit i danas živi punim sjajem, a kip Grgura Ninskog važan je nacionalni simbol, ali i turistička atrakcija, povijesna stvarnost je bila dosta drukčija. Stvarni Grgur Ninski i kralj Tomislav prvenstveno su bili ljudi svoga vremena koji su se rukovodili političko-vjerskim računicama 10. stoljeća.

Stvarni kralj Tomislav se, po svemu sudeći, vodio državnim interesima koji su Hrvatsku, još od doba kneza Branimira, čvrsto vezivali uz papu i Rim. Zato ne treba čuditi što povjesničar Stjepan Antoljak izričito kaže da je hrvatski vladar na poznatom splitskom crkvenom saboru 925. "likvidirao nacionalnu crkvu koja je htjela imati primat nad dalmatinskim biskupima".

Naime, riječ je o tome da je Grgur Ninski htio ostvariti ono što je zamalo uspjelo njegovu prethodniku u doba kneza Branimira, dalmatinske biskupije podrediti hrvatskoj crkvi sa sjedištem u Ninu.

No zbog važnosti Splita, koji se smatrao crkvenim središtem čitavog hrvatskog političkoga prostora od Jadrana do Dunave i koji je čuvao kosti kršćanskog mučenika svetog Dujma, to nije bilo moguće. U papinim očima nijedna solucija osim vjerske dominacije Splita nije dolazila u obzir pa je Grgur preživio crkveno-politički poraz.

No prepuštanje hrvatske crkve u ruke splitskog nadbiskupa imalo je i svoju pragmatično-političku stranu jer je to donijelo početak integracije ondašnjeg bizantskog Splita u hrvatske državne okvire. U takvim okolnostima Dalmacija je bila kolijevka hrvatske narodne kulture.

---

image

Zanimljivo je kakve su uloge u međunarodnim političkim i vjerskim odnosima imali kralj Tomislav i Grgur Ninski, čiji se spomenik nalazi uz Dioklecijanovu palaču u Splitu

 

Ante Čizmić/Cropix
---

Ondašnje političke, vjerske i kulturne karte bile su posložene tako da su dalmatinski biskupi koji su bili pod bizantskom vlašću slijedili politiku Carigrada i štitili učenike legendarnih slavenskih apostola Ćirila i Metoda, koji su vjeru širili na narodnom jeziku.

Dalmatinski se biskupi vjerojatno nisu mogli načuditi papinoj nepovjerljivosti prema slavenskom jeziku u crkvi, posebno zato što se dio Hrvata još uvijek kolebao između križa i starih slavenskih bogova.

Odbojnost prema uporabi narodnog jezika zato je izgledala kao rezanje grane na kojoj crkva u Hrvatskoj sjedi. Također, gledajući u budućnost, dalmatinski su biskupi slavensku službu božju vidjeli kao sredstvo učvršćivanja svoga crkvenog utjecaja među hrvatskim pukom.

Stoga je bizantska Dalmacija, igrom povijesnih okolnosti, bila kolijevka hrvatske nacionalne kulture koja je nepuna dva stoljeća poslije proizvela Bašćansku ploču koja je nastala na otoku Krku, koji je vrlo dugo bio u okviru bizantske Dalmacije.

Kralj Tomislav svakako je nezaobilazan državnik hrvatske povijesti čiju važnost priznaje čak i vrlo sumnjičavi povjesničar Ivo Goldstein.

U svojim je istraživanjima istaknuo kako je "problem Tomislavove krunidbe i kraljevanja za generacije od prije stotinjak godina pa sve do danas i problem psihološke prirode, puno prije nego historiografski... To je bio nezaobilazan faktor u procesu nastajanja hrvatske nacionalne svijesti. Istodobno, zbog nedostataka izvornog materijala moguće je bilo pripisati Tomislavu i najrazličitije zasluge i djela, već kako je to odgovaralo interesima autora... Nekritičkim veličanjem Tomislava zaboravljaju se drugi, značajni, hrvatski vladari čija djela nisu ništa manja nego Tomislavova."

---

image

Kralj Tomislav završio je i na najvećoj kunskoj novčanici

 

Shutterstock
---

U pozadini ovakvoga gledanja na vladavinu kralja Tomislava je Goldsteinovo uvjerenje kako je kralj Tomislav za Hrvate bio fascinantan i nadahnjujući legendarni lik, kao što je to Židovima bio kralj David ili Francuzima Ivana Orleanska.

Pojednostavljeno rečeno, za Goldsteina je priča o kralju Tomislavu znatnim dijelom povijesno-politička mitologija koju se ne može uzeti kao povijesnu istinu.

Usprkos ovoj sumnjičavosti Goldstein priznanje kako je Tomislav "jedan od hrvatskih vladara koji je uspješno ratovao protiv mađarskih i bugarskih četa... vladar čije vrijeme predstavlja tek jednu, nezaobilaznu stepenicu u narastanju snaga i moći hrvatske ranosrednjovjekovne države prema njenom vrhuncu u drugoj polovici 11. stoljeća".

Ovu Goldsteinovu sumnjičavost prema postojanju kralja Tomislava, koju dijele mnogi znanstvenici, može otkloniti sretni arheolog koji će otkriti kameni natpis s Tomislavovim imenom.

Taj će događaj sigurno biti svečano proslavljen kao kada je don Frane Bulić otkrio ulomke sarkofaga kraljice Jelene u Solinu. Tada će sigurno porasti nacionalni ponos u Hrvata, ali i zauvijek splasnuti negiranje i mitologiziranje kralja Tomislava koji je bio realpolitički državnik svoga vremena, slično kao i kralj Zvonimir.

---

Tomislavova slika u Sućurcu

Austrijski povjesničar Franz Christian Arens je neposredno prije Drugog svjetskog rata u Britanskom muzeju u Londonu pronašao stari rukopis u kojem piše da je u crkvici sv. Jurja na brdu Putalj iznad Kaštel Sućurca postojao portret kralja Tomislava i još četiri hrvatska vladara.

Naime, Tomislavov otac Mucimir je početkom 10. stoljeća nekom slikaru platio 4,55 grama zlata, otprilike 2200 kuna u današnjem novcu, da popravi zidne slike kneza Mislava, kneza Trpimira te sliku na kojoj je bio on sa svojim sinovima Petrom i Tomislavom koja se nalazila na srušenom istočnom zidu crkvice.

Iako su podaci o ovom otkriću koje je 1940. objavio časopis Hrvatska revija poslije postali predmet oštrih historiografskih rasprava, postojanje izvornih portreta petorice hrvatskih vladara je vrlo zanimljiv podatak za hrvatsku povijest. Zato je vrlo velika šteta što crkvica sv. Jurja na brdu Putalju iznad Kaštel Sućurca nije sačuvana u izvornom obliku jer bi zidne slike petorice hrvatskih vladara bile vrlo vrijedan umjetnički spomenik duge hrvatske povijesti.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Željko Puhovski/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Branimir Kralj Shutterstock
Damjan Tadić/Cropix

Spomenik kralju Tomislavu u Zagrebu

Ante Čizmić/Cropix

Zanimljivo je kakve su uloge u međunarodnim političkim i vjerskim odnosima imali kralj Tomislav i Grgur Ninski, čiji se spomenik nalazi uz Dioklecijanovu palaču u Splitu

 

Željko Puhovski/Cropix

Evo kako su kralja Tomislava predočili na izložbi Žive slike u Muzeju grada Zagreba

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Na arheoloskom lokalitetu Vačani-Laluse pronađeni su ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju ratnicima iz doba kralja Tomislava

Branimir Kralj

Ovako su ga zamišljali umjetnici

Shutterstock

Kralj Tomislav završio je i na najvećoj kunskoj novčanici

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/sto-je-istina-o-kralju-tomislavu-znamo-da-je-pobijedio-bugare-i-madare-a-je-li-zaista-okrunjen-na-duvanjskom-polju-1298728 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9b46c2a2965e44d3b00d5cdca8186b997995cda3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+je+istina+o+kralju+Tomislavu%3F+Znamo+da+je+pobijedio+Bugare+i+Ma%C4%91are%2C+a+je+li+zaista+okrunjen+na+Duvanjskom+polju%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsto-je-istina-o-kralju-tomislavu-znamo-da-je-pobijedio-bugare-i-madare-a-je-li-zaista-okrunjen-na-duvanjskom-polju-1298728 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsto-je-istina-o-kralju-tomislavu-znamo-da-je-pobijedio-bugare-i-madare-a-je-li-zaista-okrunjen-na-duvanjskom-polju-1298728 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HRVATSKI VLADARI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaHRVATSKI VLADARI

Što je istina o kralju Tomislavu? Znamo da je pobijedio Bugare i Mađare, a je li zaista okrunjen na Duvanjskom polju?

Piše TIHOMIR RAJČIĆ
15. lipnja 2023. - 20:01

Koliko znamo o hrvatskom kralju Tomislavu? Je li doista okrunjen, i to na Duvanjskom polju? Što je od svega istina, a što mit?

Početkom 10. stoljeća dobio je Dalmaciju od bizantskog cara koji ga je smatrao samostalnim vladarom te je čak moguće da se Tomislav tada okrunio za kralja, napisao je hrvatski povjesničar Stjepan Antoljak.

Istodobno kralj Tomislav je kao saveznik Bizanta ratovao protiv Bugara te je s mačem u ruci ujedinio Hrvatsku i ojačao njezinu državnost.

Tomislavova najveća povijesna zasluga je to što je ujedinio kneževinu Panoniju, koja se ubrzo počela zvati Slavonija, s kneževinom Hrvatskom. To se dogodilo nakon što je potjerao ratoborne Mađare koji su dugo harali po Europi.

U tom pothvatu naruku mu je išla činjenica da su dvije hrvatske kneževine otprije bile...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:12