StoryEditorOCM
PanoramaSVE JE MOGUĆE

Stanovnici jednog mjesta u Wisconsinu svake godine imaju zanimljiv zadatak: pomaknuti - otok! Pogledajte video

Piše MOZAIK SD
6. kolovoza 2024. - 07:30

Svake godine, deseci lokalnih vlasnika brodova u Wisconsinu sastaju se kako bi premjestili divovski plutajući otok na jezeru Chippewa, poznat kao Chippewa Flowage. Ovaj plutajući otok, poznat kao "Močvara od četrdeset hektara", sastoji se od treseta, korijenja biljaka, blata, pa čak i zrelog drveća. Ova stabla djeluju kao jedra, hvataju vjetar i pomiču otok po jezeru. Kada otok otpluta i blokira ključni most koji povezuje istočnu i zapadnu stranu jezera, potreban je trud zajednice da ga vrate u položaj pa stanovnici krenu na zadatak koristeći svoje brodove.

Plutajući otok nastao je tijekom vremena kada su se treseti iz močvarnog dna jezera uzdigle na površinu, stvarajući stanište bogato bioraznolikošću. Premještanje otoka složen je zadatak koji se oslanja na povoljne uvjete vjetra, a često zahtijeva više pokušaja da se pravilno postavi, kako se ne bi vratio već za nekoliko dana.

Otok je zakonski zaštićena i ne može se razbiti, što dodaje složenost zadatka. Unatoč svim naporima, postoje prilike kada otok zaglavi na preprekama poput kamenja, pa posao raje puno duže nego obično.

image

Plutajući otok Chippewa Flowage

Screenshot Youtube/
image

Plutajući otok Chippewa Flowage

Screenshot Youtube/
image

Plutajući otok Chippewa Flowage

Screenshot Youtube/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 06:22