StoryEditorOCM
Panorama‘KOMPLET S BUREK!‘

Splićane smo pitali kakav je Let3, poznatom ugostitelju su top! Nasmijao nas je do suza izjavom, evo što im poručuje

13. veljače 2023. - 16:44

Ne sliježe se prašina koju su pobjedom na "Dori" podigli Riječani iz formacije Let 3; portali su užareni, ljudi na kavama komentiraju "sve u šesnaest", uz ćakulu o našim predstavnicima na Eurosongu čak uspijevaju nakratko zaboraviti na nevolje, potres, rat i skupoću oko nas.

Naše malo terensko istraživanje pokazalo je kako su mišljenja Splićanki i Splićana vrlo podijeljena – raspon je od zgražanja do oduševljenja. Eho "Mame ŠČ" na ulicama "najluđega grada na svitu" uvijek ispadne – neočekivan.

Uzorak ispitanika je nasumičan, krećemo od vrha Marmontove.

Sofija Medvešek je rođena Bračanka, a nastanjena u Splitu; iako je formalno umirovljenica, za sebe voli reći da je "kritičarka opće prakse", a po pitanju pobjede Leta 3 i "Mame ŠČ" vrlo je – kritična.

image

Sofija Medvešek
 

Joško Šupić/Cropix

– Grozno! Užasno! Prilagođavamo se tuđem cirkusu umisto da čuvamo i promoviramo naše vrijednosti i najlipšu muziku koju imamo – zgraža se Sofija, koja "letovcima" daje snažni "palac dolje". Svoj stav dodatno potkrjepljuje:

– Eh, da može uskrsnit Oliver; to je muzika, a ne ona sprdačina! Ili da je Mišo u naponu snage, Tereza; nema više pravih pivača, umra je i Runjić. Estrada nam se ugasila, jedino još Huljićka (skladateljica Vjekoslava, nap.a.) malo mrda. Ali ja bi isto nešto bolje probrala – zamisli se Sofija.

Pitamo je koga bi ona poslala u svijet da nas predstavlja.

Ako ne može Zeko, onda može Jole

–​ Zečića – ozbiljno će Medvešek.

–​ A ako on nema vrimena, Stavrosa ili Jolu. Oni su isto kvalitetni, skoro ka Mišo u najboljim danima – zaključuje "kritičarka".

Tri dame živo raspravljaju na vrhu Marmontove, tema je glazba, ali ne "Dora" nego – San Remo, netom zaključen.

–​ Ke Eurovizija, ke "Dora", ne može se to usporedit sa San Remom. Jeste vidili maloga Marca (Mengonija, pobjednika ovogodišnjeg festivala u San Remu, nap.a.) kako piva? To je muzika! Bacija je na skale od ganuća i Maru Venier (poznatu voditeljicu na RAI-ju, nap.a.), gostova je kod nje sutradan – klikće Jadranka Milanović, umirovljena službenica.

image

Jadranka Milanović, Vanja Bačić i Asja Ljubetić
 

Joško Šupić/Cropix

– A jeste vidile Al Bana (glazbenik, nap.a.) kako je činija sklekove na pozornici u Aristonu? A osandeset mu je godin‘ prošlo – ubacuje se kolegica joj Vanja Bačić.

– U revijalnom dijelu su s Al Banom bili i Gianni Morandi i Massimo Ranieri. A Peppino di Capri dobija nagradu za životno djelo! –​ zažareno će Vanja.

– Koje veličine, legende!

– Dobro je reka Alen Vitasović: mi smo klerotalibanska država – priču nadopunjava Asja Ljubetić, bivša špediterka. Nudi pojašnjenje:

– Takvi smo, zatucani, nemamo smisla za muziku. Meni se sviđa ova provokacija od toga Leta 3, mada osobno isto preferiram San Remo, to je prava muzika – veli Asja.

Sviđa mi se kao osoba!

Ženski trolist u Marmontovoj hvali i voditeljski duet na San Remu, naime Chiaru Ferragni i Giannija Moranda, te nastup Carle Bruni Sarcozy u revijalnom dijelu.

– Svi su puno bolji od naših voditelja, Battifiace, Tolje i Fodora. Nisu oni loši svaki za sebe, ali pričali su gluposti. Sve je to puno lošiji nivo, tribamo se ugledat na Talijane kako rade muziku i festivale – poručuje trolist zlatnih dama, ljubiteljica sanremovskih festivalija.

Mlađahna Dina Matković, 25-godišnja hotelijersko-turistička tehničarka, smatra da je Let 3 "okej".

image

Dina Matković
 

Joško Šupić/Cropix

– Najbolje šta smo mogli dobit u onoj konkurenciji; jedino za njih sam i čula. Nisu mi mrski, otkačeni su – Dina će.

I u uglednoj splitskoj buregdžinici – štoviše, legendarnoj – ST Burek naime, gledala se "Dora", a gazda Adi (Adnan) Akiki (57) pohvalio nam se i da mu je obrt doživio ukazanje i na Netflixu, i to u elitnom društvu: ćevabdžinice Kantun Paulina, i pekarnice Kruščić.

– Gledaj, dobar je to Let Tri. Meni se on sviđa kao osoba! Pjesma je dobra, onako nekako sve šareno. Volim ja svu muziku, San Remo, francusku šansone – navodi simpatični gazda Adi, rodom iz Tetova u Makedoniji.

image

Adnan (Adi) Akiki i njegov unuk Genti
 

Joško Šupić/Cropix

– Eh, da ja mogu birat po svoj ukus, ja bi izabro Oliver: to je nešto najbolje od muzika! Njega voli cila Jugoslavija, i Albanija isto. Kosovo, Makedonija... Cili svit zna ko je Oliver – sjetno će Adnan Adi.

Ima i poruku za Let 3:

– Ako dođu u Split, častim komplet bend s burek! I jogurt – domeće Adi.

Uklapa se u format

Ima u Splitu još poklonika opaljenih Riječana, pa i u redovima kolega. Nikola Šutić (57) je poduzetnik, ali i istaknuti član benda Tambuu, a o "Mami ŠČ" misli sljedeće:

– Odličan izbor za Eurosong, upečatljiv performans, nešto ludo, neobično, uklapa se u format tog sve luđeg natjecanja. Još da je u pitanju pjesma "K***em u čelo", sve bi ih "zakucali" – smije se Šutić.

image

Nikola Šutić
 

Joško Šupić/Cropix

Odobrava i njegov prijatelj, Srđan Kocjančić (62), kapetan duge plovidbe.

– Provokacija bilo kakve vrste je dobra, jača um, budi prkos, izaziva veselje, ponekad i strah. Uglavnom, nitko nije ravnodušan – "letovci" su u Hrvatskoj već postigli cilj – smatra.

image

Srđan Kocijančić
 

Joško Šupić/Cropix

Sprd na višoj razini

Pored Zlatnih vrata, ispod srećonosnoga Grgurova palca po Splitu – zimskom "Gradu duhova" šeće još jedan poznati glazbenik. Nenad Bego (65) je legendarni basist, danas još aktivan, djeluje i kao poduzetnik u turističkom sektoru, a bogme redovito i šeće psa Woodyja, kraljevskog pudla. Pitamo ga je li gledao hrvatsko natjecanje za pjesmu koja će nas predstavljati na Eurosongu.

Prenosimo Begin iskaz.

image

Nenad Bego
 

Joško Šupić/Cropix

– Nisam gledao "Doru", ali kad sam čuo zgražanje zbog pobjede Leta 3 poslušao sam pjesmu i – oduševio se. Ludilo, čoviče! Eurosong je manifestacija kiča i političkih stavova već odavno, a ovdje su Riječani skrojili hit, parodiju, ludu i zaigranu stvar koja je dobra po svim parametrima – a sve je duboko promišljeno. To se, po meni, zove "sprd na višoj razini". Super!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 20:05