StoryEditorOCM
PanoramaZA SVE 16-GODIŠNJAKINJE

‘Šovinizam je duboko ukorijenjen u naše društvo, netočno ga nazivamo mentalitetom!‘: Antoneta je snimila debitantski film i odmah stigla do Cannesa. I miriše na uspjeh

10. lipnja 2021. - 09:37

Debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović "Murina", snimljen u produkciji Antitalenta i RT Featuresa, uvršten je u program "15 dana autora" Filmskog festivala u Cannesu koji će se održati od 7. do 17. srpnja.

Riječ je o programu koji još od 1969., kad je prvi put održan, svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika.

"Murina" je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičina višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma "U plavetnilo". Film se snimao na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

Antoneta Alamat Kusijanović film je 2017. godine nekoliko mjeseci razvijala na canneskoj rezidenciji Cinéfondation.

"Murinu" je razvijala i u sklopu programa First Films First, te Jerusalem Film Laba. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar te Hrvatska radiotelevizija.

– Sretna sam jer se dugogodišnji trud i rad isplatio, iza "Murine" stoji veliki tim izvrsnih ljudi koji su iznjedrili ovaj film, autora, glumaca i produkcije – izjavila je tim povodom redateljica filma Antoneta Alamat Kusijanović.

Žene kao inspiracija

– Za hrvatski film i za sve nas važna je nominacija Directors' Fortnighta u Cannesu. "Murinu" smo radili za svu publiku, ali najviše za mlade djevojke, rekla bih za šesnaestogodišnje sebe… Žene su mi inspiracija za "Murinu".

Šovinizam je duboko ukorijenjen u naše društvo pa ga često netočno nazivamo mentalitetom. To je također i jedan od glavnih antagonista našoj junakinji Juliji, koja njegove okove često zamjenjuje za limite vlastitog potencijala.

Julija živi "u raju" na hrvatskom otoku, u društvu opsjednutom bogatstvom koje se stječe brzo i lagano, to je društvo koje prodaje svoju zemlju i djedovinu, društvo bez želje za radom i usavršavanjem koje se kapitalizira na generacijama prije njega – tako umiru snovi i nasljedstvo erodira.

Snaga kćeri interpretira se kao očeva slabost, a nasljeđena zemlja rasprodaje se za profit. Julija je začetak nove generacije, intuitivnih žena koje raskrinkavaju ove ustajale dinamike. Tu snagu vidim u mladim ženama u Hrvatskoj, ona jača, izbija, cvjeta, divim joj se.

To je snaga koja leži u mudrosti i znanju, u vjeri u svoje sposobnosti, u ono božansko u nepoznatom, snaga koja ne dopušta biti ušutkana – riječi su Alamat Kusijanović.

– Izbor "Murine" u program festivala u kojem su bili velikani Krsto Papić i Vatroslav Mimica lijepo je priznanje našem filmu i suvremenom hrvatskom filmu u cjelini.

Tragom Herzoga i Scorsesea

"Murina" je izuzetno zahtjevan film; koprodukcija četiri zemlje, šest produkcijskih kuća i mnoštva prijatelja i dobrih kolega. Ne bismo je uspjeli snimiti bez potpore HAVC-a, razumijevanja Ministarstva kulture i medija, koje je osiguralo da i hrvatski filmovi mogu sudjelovati u programu poticaja "Filming in Croatia", bez naših slovenskih kolega, bez ambicije da radimo film koji je po priči hrvatski, ali po zahtjevnosti produkcije ozbiljan europski pothvat – rekao je producent filma Danijel Pek.

Glavne uloge u filmu nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis. Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek i Rodrigo Teixeira.

Inače, program "15 dana autora" (Quinzaine des réalisateurs) održava se paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu tog programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta.

Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice. Tako su, primjerice, debitantski radovi Wernera Herzoga, Martina Scorseseja,  Kena Loacha prikazani upravo u sklopu tog programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 22:23