StoryEditorOCM
Panoramalijepi plavi Jadran

Šokirala vas je cijena ležaljki na Hvaru? Evo cijena u Splitu i Dubrovniku! Je li u pitanju pohlepa? Sami ocijenite...

28. lipnja 2023. - 23:35

Bilo da je riječ o kavi, sladoledu ili hotelskom smještaju teško ćete ovog ljeta proći povoljno ako se odlučite ljetovati na našem lijepom plavom Jadranu.

Taj isti lijepi plavi Jadran za većinu Hrvata više uopće nije toliko privlačan, a kako bi i bio kad jedva krpaju kraj s krajem i životare od prvoga do prvoga u mjesecu kad im sjeda plaća od oko tisuću eura (nekima i puno manje). Mnogi se stoga s nostalgijom sjećaju nekih davnih vremena kad su s radošću ljetovali u vlastitoj zemlji, što im je sada postalo itekakav luksuz jer si ga rijetki mogu priuštiti.

Nije ni čudo da mnogi ljetne mjesece provode u, primjerice, jeftinijoj Turskoj, Grčkoj ili Egiptu, gdje za običnu ležaljku na plaži neće morati izdvajati 40 eura po danu i strepiti hoće li sa sto eura moći preživjeti dan.

image

Najam ležaljki na grčkom otoku Zakynthosu

Putoholičari

To će u Hrvatskoj teško moći ako planiraju, recimo, dva obroka, piće, pokoju kavu i posjet turističkim atrakcijama. Još ako se tome pridoda i cijena noćenja, dnevni iznos vrtoglavo raste.

Ono što je proteklih dana mnoge dodatno izbacilo iz takta cijena je dnevnog najma ležaljke na Hvaru koja je u godinu dana s 40 kuna porasla na 40 eura. Sve je to na društvenim mrežama objavila američka TikTokerica Niav koja od svoje 18. godine putuje svijetom, baveći se digitalnim marketingom.

U Hrvatskoj je ostala živjeti nakon što ju je posjetila po prvi put, nakon ukidanja lockdowna uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

- Nisam bila na Hvaru četiri godine i u međuvremenu je Hrvatska prešla na euro... Pogodite koliko košta iznajmljivanje jedne ležaljke ovdje  - govori u videu Niav i dodaje da je ostala šokirana vidjevši da je jedan razvikani hvarski beach bar dnevni najam ležaljke naplaćuje čak 40 eura.

Mnogi su je u komentarima podržali i napisali da su cijene uistinu previsoke, a na komentar da je Hrvatska postala nedostupna domaćim ljudima, Niav je napisala da je šokantno koliko su cijene porasle. Neki su komentatori istaknuli kako nije samo inflacija problem, već pohlepni ugostitelji, a popularne turističke atrakcije poput Dubrovnika ili Hvara nazvali su sinonimom za skupo.

- Samo su promijenili valutu u eure, ali cijene su ostale iste. Ležaljka je prije bila 40 kuna, a sada je 40 eura - napisala je jedna korisnica.

Da bi se najam ležaljki mogao pretvoriti u jedan od najunosnijih biznisa na Jadranu pokazuje i naše malo istraživanje koje smo proveli.

Pa krenimo od Splita. Ako se želite kupati podno Marjana, na plaži Kašjuni, omiljenoj među turistima, ali i gej populacijom, cjelodnevni najam ležaljke stajat će vas 35 eura, dakle ‘samo‘ pet eura manje nego na Hvaru. Čisto za usporedbu - prošle godine u ovo vrijeme cijena najma ležaljki na Kašjunima bila je 25 eura. Ako želite pak cijeli dan ljenčariti na baldehinu taj će vas ‘sport‘ na Kašjunima itekako stajati - paprenih 125 eura (cijena je za dvije osobe).

image

Plaža Kašjuni

Duje Klaric/Cropix

Najam ležaljke i suncobrana u Dubrovniku košta 33 eura, a iznenađuje što ćete, ako idete samo par kilometara južnije, prema Župi dubrovačkoj, u primjerice naselju Mlini, ležaljku za cijeli dan platiti tek pet, a suncobran četiri eura. Ovo je rijetki primjer povoljne cijene, budući da se cijene najma od Dubrovnika pa sve do Istre u prosjeku kreću od 15 do 20 eura.

Ipak, da ne vlada pohlepa u baš svakom kutku Lijepe naše, pokazuje primjer Tanje i Mateje koje su nedavno ležaljku u Komiži na Visu platile pet, odnosno šest eura.

A što je s ostalim popularnim turističkim destinacijama u našoj blizini? Primjera je bezbroj, cijene su relativno slične onima u Hrvatskoj, no izdvojit ćemo nekoliko primjera gdje ne morate za ležaljku plaćati ‘svetog Petra kajganu‘.

Postavili smo upit u popularnim grupama za putovanja na društvenim mrežama. Iva trenutno boravi na grčkom otoku Zakynthosu i kaže kako su cijene na svakoj plaži drugačije, najniža je sedam eura, za što možete dobiti čak dvije ležaljke (dakle, 3.75 eura svaka), a najskuplji najam iznosi 35 eura. I vjerovali ili ne - na jednoj plaži ležaljku možete čak i besplatno iznajmiti.

image

Najam ležaljki na grčkom otoku Zakynthosu

Putoholičari

Na još jednom grčkom otoku, Krfu, dvije ležaljke i suncobran platit ćete između 12 i 15 eura, a Zoran kaže kako je na istom otoku uz kupljenu kavu i piće besplatno dobio dvije ležaljke i suncobran.

Cipar definitivno prednjači s najnižim cijenama najma ležaljki. Tako ćete na plaži u gradu Larnaca, Paphos i Ayia Napa dvije ležaljke s jastukom i suncobranom platiti 7.5 eura. Inače, na Cipru (govorimo o dijelu otoka koji je pod grčkom vlašću) vrijedi zakonsko pravilo da je cijena najma fiksna i ona za svaku ležaljku iznosi tek 2.5 eura.

image

Najam ležaljki na grčkom otoku Zakynthosu

Putoholičari

Dodajmo još i kako ćete se u Egiptu izležavati ‘mukte‘, a ako ste avanturističkog duha pa vas put nanese u neke ezgotične destinacije poput Tajlanda tamo će vas dnevni najam dviju ležaljki i suncobrana na plaži u Phuketu doći 6.50 eura. Na Sejšelima ćete se u prirodnom hladu cijeli dan odmarati za samo dva eura koliko dođe najam dviju ležaljki.

Da ne pomislite kako smo zaboravili i na one ekstremne primjere, ne brinite. Ima cijena koje su daleko skuplje od hvarskih 40 eura. U Kuvajtu korištenje ležaljki dođe između 80 i 130 eura dnevno, a nije daleko ni francuski Cannes gdje dnevni najam iznosi 70 eura.

Pa tko voli - nek izvoli!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:26