StoryEditorOCM
PanoramaOČEVA ZATOČENICA

‘Shamsa nije bila ono što biste nazvali princezom. Bila je drska i puna života. Sada je ne biste prepoznali. Toliko je drogirana‘: zahtjev princeze Latife digao Englesku na noge i otvorio strašnu priču

25. veljače 2021. - 14:30
Princeza Latifa al-Maktoum na Azijskim igrama 2006. godine osvojila je brončanu medalju. Sad se pokušava izboriti za svoju nesretnu, zatočenu i navodno uništenu stariju sestruAFP

Princeza Latifa, zarobljena kći vladara Dubaija, u pismu je apelirala na britansku policiju da ponovno istraži otmicu njene starije sestre Shamse, koja se odvila prije više od 20 godina u ulici Cambridge u centru Londona, nakon čega je na silu vraćena u Dubai - piše BBC.

U pismu Latifa poručuje policiji u Cambridgeshireu da bi to moglo pomoći oslobađanju princeze Shamse, zarobljene po naredbi njihova oca.

Princeza Shamsa, koja je tada imala samo 18 godina, a danas ima 39, od tada nije viđena u javnosti.

Vlada Dubaija nije odgovorila na BBC-jeve zahtjeve za komentar.

Sudac Visokog suda presudio je 2019. godine da je šeik Mohammed bin Rashid al Maktoum oteo obje kćeri i držao ih protiv njihove volje.

image
Šeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum prima cijepivo protiv Covida-19
AFP


Prošli tjedan BBC Panorama emitirala je šokantne videozapise koje je Latifa potajno snimila telefonom, u kojima je opisala kako je otac drži kao taokinju, nakon neuspjelog pokušaja bijega 2018. godine.

UN još otada od Ujedinjenih Arapskih Emirata traži dokaz da je Latifa živa.

image
Arhivska fotografija iz 2018. : princeza Latifa i šeik u svom su domu ugostili bivšu predsjednicu Irske
AFP


Gotovo dva desetljeća ranije, pokušaj bijega njezine starije sestre također je završio hvatanjem i zatvaranjem.

U kolovozu 2000. godine, otprilike dva mjeseca nakon bijega s očeva imanja, Shamsa je nasilno odvedena iz Cambridgea, helikopterom prebačena u Francusku, a zatim privatnim avionom natrag u Dubai.

Latifia je spomenuto pismo napisala rukom 2019. godine dok je držana u samici u vili, a u srijedu su njezini prijatelji pismo proslijedili vlastima u Cambridgeshireu. 

- Sve što tražim od vas je da obratite pažnju na njezin slučaj, jer bi joj to moglo donijeti slobodu... - piše Latifa, te dodaje o sestri:

- Ona ima snažne veze s Engleskom ... ona stvarno voli Englesku, sva njezina najljepša sjećanja vezana su za vrijeme koje je tamo provela.

Latifa je pismo datirala na veljaču 2018., prije pokušaja bijega, kako se ne bi otkrilo da je iz zarobljeništva imala način da komunicira s vanjskim svijetom. 

image
Princeza Latifa
AFP


Policija u Cambridgeshireu prvi je put pokrenula istragu otmice 2001. godine, nakon što je Shamsa kontaktirala imigracijskog odvjetnika. No istraga je završila u slijepoj ulici, policajcima je zabranjen odlazak u Dubai.

U izjavi za BBC News, policija u Cambridgeshireu rekla je da je primila Latifino pismo.

- Ovo je vrlo složena i ozbiljna stvar. Postoje detalji slučaja o kojima bi bilo neprimjereno javno raspravljati - kazali su u policiji.

Nakon što su se pojavile snimke princeze Latife, ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da su te snimke "duboko zabrinjavajuće" i da će Velika Britanija "vrlo pažljivo pratiti događanja".

Godine 2018. s kraljevskog suda u Dubaiju za BBC su kazali da je Shamsa "obožavana i njegovana".

image
Latifa al-Maktoum kao natjecateljica na konjičkim utrkama 2010. godine. I sama je doživjela otmicu
AFP


Šeikova jedina izjava o tom slučaju bila je pred Visokim sudom i govori kako mu je laknulo što je pronašao svoju "ranjivu" kćer Shamsu nakon što je nestala.

Shamsa je predvidjela ono što se dogodilo Latifi 18 godina kasnije i odigrala je ključnu ulogu u njezinoj odluci da novi život potraži u inozemstvu.

Princeza Shamsa dijelom je odrasla u Velikoj Britaniji i stekla zapadnjačko obrazovanje.

- Shamsa nije bila ono što biste nazvali 'princezom'. Bila je drska i puna života - riječi su njezina rođaka Marcusa Essabrija, koji je dvije godine živio s obitelji u Dubaiju i bio joj blizak.

- Željela je napredak za žene, posebno u arapskom svijetu. Željela je pomaknuti granice ... tada su počeli problemi - rekao je Essabri.

image
Princeza Latifa al-Maktoum
AFP


Shamsa je Essabriju pisala iz Londona u rujnu 1999., devet mjeseci prije bijega. Njezin otac, tada prijestolonasljednik Dubaija, nije joj dopuštao da studira i ide na sveučilište.

- Znate da me nije ni pitao što me zanima. Samo je rekao ne - napisala je rođaku, te mu se povjerila da želi pobjeći.

- Jedina stvar koja me plaši je da kao starica žalim što nisam pokušala pobjeći s 18 godina - napisala je.

Šeikove veze u Velikoj Britaniji duboke su. Kraljičin je prijatelj i jedan od najvećih privatnih vlasnika zemlje u zemlji. Britanska administracija gledaja na Ujedinjene Arapske Emirate kao ključnog strateškog i poslovnog saveznika.

2000. ili 2001. godine šeikov londonski ured kontaktirao je Ministarstvo vanjskih poslova u vezi sa Shamsinim slučajem.

Kao odgovor na zahtjev BBC-a za informacijama kakve razgovore je vodio FCO u vezi sa slučajem, rečeno nam je da bi "otkrivanje podataka koji detaljno opisuju odnos s vladom UAE moglo potencijalno oštetiti bilateralne odnose između Ujedinjenog Kraljevstva i UAE-a."

Latifa je rekla da je Shamsa osam godina nakon zarobljavanja provela u zatvoru.

Kad je puštena 2008. godine, Latifa ju je mogla vidjeti. "Nije mogla otvoriti oči ... dobila je hrpu tableta kako bi je kontrolirali. Zbog tih tableta bila je kao zombi."

image
Carstvo šeika Mohammeda Bin Rashid Al Maktouma
AFP


Osoba koja je imala kontakt sa Shamsom nakon njezina puštanja rekla je: "Ona je samo ... šutjela. Sve što je radila bilo je kontrolirano. U Shamsi više nije bilo iskre. U njoj nije bilo želje za borbom. Nije bilo ničega. Mislim da se pomirila s činjenicom da je to njezin život. To je strašno tužno."

2019. Latifa se ponovno susrela sa Shamsom, nakon što je Latifa i sama zatvorena nakon pokušaja bijega.. Susret je opisala svom rođaku putem svog tajnog telefona, koji je kazao:

- Latifa me upozorila: Nećete je sada prepoznati. Toliko je drogirana. Živa je. Ali Shamsa nije Shamsa - rekao je Essabri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 14:18