StoryEditorOCM
PanoramaIMA LI NADE?

Sestre pronašle veliku svotu djedovog novca u podrumu, mislile su da su postale bogate, ali ipak ništa od toga

Piše MOZAIK SD
17. rujna 2024. - 14:32

Dvije sestre pronašle su 158 milijuna lira, u novčanicama od 50.000 i 100.000 lira, u podrumu svog preminulog djeda u talijanskoj Genovi, piše Südtirolnews. Riječ je o oko 82 tisuće eura. Žene su otišle očistiti djedov stan nakon što je njihov otac umro, koji ga je naslijedio, i našle su kutije, torbe i staru komodu pune novčanica.

Ali radost nije dugo trajala. Sestre su se obratile talijanskoj središnjoj banci Bankitalia kako bi zamijenile stare novčanice lire za eure, piše radiolina.it. No, banka ih je obavijestila da se zamjena novca mogla vršiti samo 10 godina nakon uvođenja eura u Italiju.

image

Novac se skriva svuda po stanu

Shutterstock

Sestre ne žele prihvatiti to objašnjenje te planiraju napisati pismo predsjedniku Sergiu Mattarelli i guverneru Bankitalije Fabiju Panetti.

Afera je pokrenula pitanja o zastari lire i mogućnosti ponovnog otvaranja uvjeta za konverziju, kao što su u prošlosti sugerirali neki političari. Ova priča naglašava poteškoće s kojima se mnogi ljudi suočavaju s neočekivanim nasljeđem, posebno kada se radi o valutama koje više nisu u optjecaju.

"Nadamo se da se nešto može učiniti", kažu dvije žene. Inače bi ušteđevina mnogih baka i djedova i roditelja koji su cijeli život nakupljali lire bila uzaludna.

U Italiji se od 2012. lira više ne može zamijeniti za eure, bilo novčanice ili kovanice.

Kako je kod nas? Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice do 31. prosinca 2025. 

image

Lopovi uvijek prvo provjeravaju ispod madraca

Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 14:33