StoryEditor
Panoramasmrt Lee Kun-heeja

Samsungovi mobiteli svima su u rukama, brutalno su uspješni, ali nasljednik je do grla u problemima. Čeka li razmetnog sina tron ili godine zatvora?

26. listopada 2020. - 14:39
Jay Y. LeeAFP

Prošloga vikenda, nakon šest godina bolničkoga liječenja, u Seulu je preminuo Lee Kun-hee, predsjednik uprave Samsunga.

"Predsjednik Lee bio je istinski vizionar koji je Samsung iz lokalne firme transformirao u vodećeg svjetskog inovatora i industrijskoga giganta", objavio je Samsung.

Smrt najbogatijega Južnokorejca, čije bogatstvo, prema Forbesu, vrijedi 20,9 milijardi dolara, vjerojatno će otvoriti i pitanje nasljedstva ove goleme kompanije, unutar koje posluju i Samsung Life i Samsung Electronics i još nekoliko tvrtki.

Samsung Life je najveći dioničar krunskog dragulja Samsung Electronicsa, a Lee je bio vlasnik 20,76 posto te osiguravajuće kompanije i najveći pojedinačni dioničar Samsung Electronicsa, s udjelom od 4,18 posto.

Lee Kun-hee, najbogatiji stanovnik Južne Koreje, iza sebe je ostavio bogatstvo, ali i udovicu te troje odrasle djece – jednog sina i dvije kćeri.

Po logici stvari, a i budući da je čitav niz godina, otkako je predsjednik tvrtke bio u bolnici nakon teškog srčanog udara, i bio potpredsjednik Samsunga, očekuje se da kormilo tvrtke preuzme sin Jay Y. Lee.

Uostalom, i sam Lee Kun-hee je tako naslijedio svoga oca, a on svoga oca, koji je tvrtku osnovao još 1938., a sve dok je Lee Byung-chullu vodio, a to znači 30 godina, Samsung je bio "svaštarska" firma koja se bavila i trgovinom, i proizvodnjom televizora, i poljoprivredom i proizvodnjom hrane.

Kun-hee se uključio u obiteljski biznis još 1968., a kompaniju je preuzeo 1987., samo dva tjedna nakon smrti svoga oca Byung-chullua i transformirao je u ono što je Samsung danas.

"Za njegova života", kaže se u izjavi koju je tvrtka poslala medijima, "Samsung Electronic izrastao je iz drugorazrednog proizvođača u najveću svjetsku tehnološku kompaniju, koja je pretekla i japanske marke Sony, Sharp i Panasonic u čipovima, u televizorima i zaslonima okončala nadmoć Nokije te pobijedila Apple u pametnim telefonima."

'Vječno nasljeđe'

"Njegovo nasljeđe bit će vječno", priopćio je Samsung ne spominjući, naravno, da će nasljednici čelnika Samsunga Lee Kun-heeja platiti rekordno visok porez na nasljedstvo.

Prema izvještaju korejske novinske agencije Yonhap, koja se poziva na porezne izvore u toj zemlji, nasljedstvo umrlog tajkuna samo u dionicama iznosi oko 18 milijardi vona, ili 15,9 milijardi dolara, a od toga će oko 10 milijardi vona biti zahvaćeno porezom.

Istina, prema korejskim zakonima, nasljednici mogu podmiriti porez i u ratama tijekom idućih pet godina. No zasad nije poznato kako će troje djece i udovica podijeliti bogatstvo.

– Prošlo je šest godina otkad je Lee bio hospitaliziran pa ako među nasljednicima postoji konsenzus, Samsung će mirno proći sukcesiju, no mogućnost sukoba uvijek postoji među nasljednicima – rekao je Park Sang-in, analitičar s Nacionalnog sveučilišta u Seulu.

Međutim, nije stvar samo u mogućnosti sukoba među nasljednicima. Naime, jedini sin umrlog tajkuna, Jay Y. Lee, ima ozbiljnih problema sa zakonom, iz kojih se do sada, zahvaljujući i tijesnim vezama kompanije s korejskim vlastima, uspješno izvlačio.

Jay Y. Lee ima udjele ukupne vrijednosti oko 7,2 milijardi vona u šest pridruženih kompanija Samsung Grupe, a ima i udjele u Samsung Electronics i 17,3 posto udjela u Samsung C&T holdingu grupe.

Također posjeduje 9,2 posto udjela u Samsung SDS-u te 1,5 posto u Samsungu.

Kćeri Lee Boo-jin, izvršna direktorica hotela Shilla, i Lee Seo-hyun, koja vodi Samsung fondaciju, imaju svaka udio u Samsung C&T i Samsung SDS-u u vrijednosti od oko 1,6 milijardi vona, odnosno oko jedne milijarde dolara.

Transakcije i manipulacije

Sam nasljednik trona, međutim, Jay Y. Lee bio je umiješan u nezakonite transakcije i manipulacije dionicama koje su 2015. godine potaknule spajanje podružnica Samsung C&T i Cheil Industries, te pred južnokorejskim sudom čeka odluku hoće li zbog novih optužbi, koje uključuju računovodstvene prijevare i manipulacije dionicama, morati u zatvor.

U lipnju ove godine optužen je pod sumnjom da je odigrao značajnu ulogu u povećanju vrijednosti tvrtke Samsung Biologics, u kojoj je Cheil Industries jedan od glavnih dioničara.

Rizik nasljednikova odlaska u zatvor još je ljetos, dakle, bacio sjenu na konglomerat i njegov krunski dragulj – Samsung Electronics, čiji je godišnji prihod 12 posto bruto domaćeg proizvoda Južne Koreje.

Drugim riječima, dobrobit Samsunga državi je stvar od nacionalnog značaja.

Samoubojstvo najmlađe kćeri


Premda je ušao u povijest kad je, preuzevši Samsung, svojim zaposlenicima kazao "da trebaju promijeniti sve osim svojih žena i djece", Lee Kun-hee je itekako nastojao upravljati – pa i mijenjati – živote članova svoje obitelji.

Njegovo odbijanje da se pomiri s bračnim izborom svoje najmlađe kćeri, koja je bila naumila udati se za pripadnika "niže klase", rezultiralo je tragedijom.

Njegova kći Lee Yoon-hyung objesila se 2005. godine u New Yorku, kamo ju je otac poslao ne samo na školovanje nego i kako bi je udaljio od Shin Soobina, njezina odabranika.

Lijepa Yoon-hyung, koju su mediji opisivali kao "seulsku Paris Hilton", ubila se samo četiri mjeseca nakon što je počela studirati kulturni menadžment u New Yorku, a tada su američki mediji objavili kako je u trenutku smrti ta 25-godišnjakinja imala 191 milijun dolara osobne imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2021 22:08