StoryEditorOCM
PanoramaZadrži dah

Samohrana majka plaši kćeri zlim bićem od prašine: Ako ne nosiš masku, udahnut ćeš ga i natjerat će te da radiš grozote

Piše Marko Njegić
18. listopada 2024. - 22:49

Prezaštitnički nastrojena samohrana majka na rubu ludila s dvoje djece u zabačenoj kući pod stvarnom ili samo utvarnom prijetnjom nekog zla protagonistica je još jednog metaforički konotiranog izolacijskog horora nakon ”Nikad ne puštaj” Alexandera Aje.

Radi se o filmu ”Hold Your Breath” (”Zadrži dah”) redateljskog dua Karrie Crouse-Will Joines koji je rujansku premijeru imao na festivalu u Torontu i potom se preselio na streaming servis Hulu i Disney+ početkom listopada, prikladno za Halloween i mjesec horora ili Huluween.

FILM: Hold Your Breath; horor; SAD, 2024. REŽIJA: Karrie Crouse i Will JoinesULOGE: Sarah Paulson, Ebon Moss-Bachrach OCJENA: ** ½

Sličnost između ”Never Let Go” i ”Hold Your Breath” je zamjetna, toliko da se i ovdje, uz pitanje vreba li opasnost na obitelj/djecu izvana ili iznutra, u jednoj sceni pojavljuje uže za siguran izlazak iz kuće koje je Halle Berry u ulozi matere vezivala sebi i dvojici sinova oko struka kao zaštitu od zla kad izađu napolje.

Nakon Berry majku glumi Sarah Paulson (umjesto prvotno planirane Claire Foy). Ona je prezaštitnički nastrojena Margaret iz Oklahome s početka tridesetih godina prošlog stoljeća i u odsutnosti supruga skrbi o dvije kćerkice, Rose (Amiah Miller) i Ollie (Alona Jane Robbins).

Margaret djevojčice šopa pričama o zlom biću po imenu Sivi čovjek/Grey Man koje se pojavljuje tijekom opasnih sezona pješčanih/prašinskih oluja. ”Hoda noću. Ako ne nosiš masku, udahnut ćeš ga i natjerat će te da radiš grozne stvari. Ne možemo ga spriječiti da uđe. Može se rastaviti kao prašina i procuriti unutra kroz pukotine”, slušamo kratku mitologiju Sivog čovjeka koju Rose čita Ollie iz priče za tešku noć.

Postoji li babaroga od prašine i vreba li iz oluje ili je to samo Margaretina uobrazilija? Svakako se čini da nesretna majka puca po mentalnom šavu (mjesečari noću, ima košmarne vizije) i njezine neuroze izlaze na površinu dok se brine o djeci u vrijeme kad oluje pustoše zemlju, prijeteći uništavanjem žetve pa i uzimanjem života, posebice nakon što je jednu kćerku već izgubila.

Priče o Sivom čovjeku isprepleću se s pričama o lutalicama i čovjeku koji je na tom području ubio jednu obitelj, a iznenadna pojava misterioznog ”preachera” u crnom (Ebon Moss-Bachrach; ”The Bear”) u njihovoj staji samo pojačava paranoju: je li on Grey Man? Psihološka drama i horor isprepleću se u ”Hold Your Breath”, ali nažalost to isprepletanje nije dobro izbalansirano i često je izvedeno na štetu matičnog žanra filma, izvorno naslovljenog ”Dust”/”Prašina”.

Paulson je poslovično uvjerljiva i njezin lik je solidno postavljen kao majka pod pritiskom u kućanstvu bez muške ruke, a i olujna atmosfera nije loša, premda film nema efekte kao ”Twister 2”. ”Hold Your Breath” se još više u odnosu na ”Nikad ne puštaj” može pročitati kao metafora na covid pandemiju s česticama prašine kao zamjenom za virus (može ući kroz bravu i zatvoren prozor, nose se maske, spominje se karantena). 

No, Aja je hororski nabildao tu i druge alegorije koje se i iz ovog filma mogu pročitati (majka se boji da pusti djecu u svijet i ostane sama, a na njima je hoće li prerezati simboličko uže). Za razliku od dua Crouse-Joines, Aja je podizao tenziju i osjećaj nelagode od scene do scene uspijevajući izazvati strah, pa i bivajući dubiozniji u vezi toga što (ni)je stvarno. Horor u ”Hold Your Breath” ostaje sakriven ispod prašine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 23:40