StoryEditorOCM
Panoramapotraga za partnerom

Samci, pazite da u potrazi za pravim, ne uletite u ‘paukovu mrežu‘; A možda ste već i upleteni u nju, evo što to znači

Piše MOZAIK SD
28. veljače 2024. - 13:57

Glavu gore, samci: postoji novi trend koji morate izbjegavati na putu do sljedećeg spoja.

Predstavljamo "paukovu mrežu", izraz koji se koristi za opisivanje nakupine toksičnih ponašanja koja su, poput mreže, postali zamršeno ispleteni do točke u kojoj više ne možete vidjeti kroz njih, prenosi Independent.

Bit će to poznat osjećaj svakome tko je bio samac u eri online spojeva, gdje nitko ne govori što misli, a većina nas je svedena na dvodimenzionalne šifre koje govore drugima o "tuš-misli" koju su nekoć imali (to je upit na šarkama...).

"Paukova mreža izraz je koji se koristi za opisivanje složene mreže manipulativnih ponašanja ispletenih tijekom vremena, koja mogu uplesti pojedince u burnu i nezdravu vezu, često ostavljajući ih da se osjećaju zarobljeno i emocionalno potreseno", objašnjava Emma Hathorn, interna stručnjakinja za spojeve i luksuzna stranica za upoznavanje, Seeking.com.

Što se tiče onoga što ta ponašanja mogu uključivati, to može biti bilo što od ghostinga, bombardiranja ljubavlju ili gaslightinga, o čemu se sve više raspravljalo posljednjih godina jer su postali sve češći. Nema kraja okrutnostima kojima se netko može izložiti u potrazi za ljubavlju. Sada imamo jedan pojam koji opisuje što se događa kada na nas utječu svi oni odjednom. 

image
/Shutterstock

″Razlozi zašto se netko odluči na to obično su vrlo duboko ukorijenjeni i uključuju nesigurnost, strah od odbacivanja ili napuštanja, narcizam ili osjećaj prava, traume ili iskustva iz prošlosti te nedostatak empatije ili emocionalne inteligencije,” dr. Sarah Bishop, klinička psihologinja iz Ujedinjenog Kraljevstva, rekla je za The Huffington Post.

‘Ghostlighting‘ je sadistički novi trend spojeva koji stvara probleme s povjerenjem

Zastrašujuća kombinacija manipulacije i čina nestajanja je jedan-dva udarac za samce na tržištu ljubavi.

“Gaslighting sugerira da je nečiji osjećaj ili razumijevanje problem. Ghosting je kada komunikacija naglo prestane,” rekla je za The Post trenerica za ljubavne sastanke Cher Gopman, poznata i kao NYC Wingwoman.

"To dvoje često idu ruku pod ruku, jer ghostlighting često tjera žrtve da osjećaju da su oni krivi."

Ghostlighting ne treba brkati sa "zombiranjem", što je "poput ghostanja", ali partner se vraća ponovno nakon nekoliko mjeseci.

U hladnijim mjesecima, ta sumnjiva praksa poznata je i kao "+winter coating", kao kada se bivši plamen vrati baš na vrijeme za sezonu ognjišta samo da bi vas odbacio kao lošu naviku kada dođe proljeće.

Hathorn je upozorila one koji su potencijalno vezani za paukovu mrežu da paze na pretjerane komplimente ili darove, poznate kao ljubavno bombardiranje, ili na ljude koji variraju između nježnog ponašanja i hladnoće, što se naziva breadcrumbing.

Kada se suoči s njihovim ponašanjem, paukova mreža bi mogla upotrijebiti taktiku gaslightinga - uključujući korištenje "terapijskog govora" - kako bi ojačala svoju privid nevinosti i svalila krivnju na nekog drugog.

image
/Shutterstock

"Kakvu god naklonost pokazali, često će se koristiti kao nagrada za kontrolu ili utjecaj na vaše ponašanje", rekla je dr. Bishop.

Drugim riječima, sve je trik - bez poslastice

“Na primjer, za svoje loše ponašanje mogu okriviti koliko vas vole i koliko im je stalo do vas, umjesto da razmišljaju o tome da mogu izabrati hoće li izraziti svoju naklonost na zdraviji i uravnoteženiji način,” primijetila je dr. Bishop.

Ali kako vrijeme pada, samci su opterećeni očajem za društvom i mogli bi odlučiti skrenuti pogled kada se pojave crvene zastave.

"Kada čeznemo za društvom, mogli bismo previdjeti znakove upozorenja ili kompromitirati svoje granice kako bismo bili u vezi", rekla je dr. Bishop.

"Manipulativni ljudi mogu iskoristiti ovu ranjivost za vlastitu korist."

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 01:47