StoryEditorOCM
PanoramaSVE PORE ODNOSA

RTS-ova serija i izložba uzbudile Srbiju: Jovanka je trpjela Titove afere s maserkama, ali ga je odbila. Iza nje je ostao odjevni komad koji je sve iznenadio. Nosila ga je često

Piše M.P.
21. rujna 2021. - 19:49

Osim u desetodijelnoj dokumentarnoj seriji "Jovanka Broz i tajne službe", koja je počela s emitiranjem na srbijanskoj državnoj televiziji RTS, u Srbiji se otkriva i modno carstvo nekadašnje prve dame Jugoslavije na izložbi "Jovanka Broz – u boji", otvorenoj u Atriju RTS-a, gdje će do 30. studenoga biti predstavljeni originalni odjevni komadi iz jedinstvene kolekcije, koji su bili nedostupni javnosti gotovo 70 godina, piše Blic.

–​ Jovanka Broz je pratila svjetske modne trendove, ali je izgradila i osobni, monumentalni stil svedenih linija, glamurozan i prepoznatljiv po odjeći krojenoj uz tijelo, otvorenog dekoltea, naglašenog struka, sa skupocjenim ali decentnim nakitom, crvenim ružom i karakterističnom frizurom – komentirala je modna dizajnerica i kostimografkinja Maja Nedeljković Davidovac, koautorica izložbe u Atriju RTS-a.

image
Josip Broz Tito i Jovanka u posjetu Moskvi
AFP

Po završetku izložbe, predmeti će biti preseljeni u Muzej primijenjene umjetnosti, gdje će kroz nekoliko godina biti prikazanI kao cjelovita izložba, što je bio uvjet obitelji da cijelu zbirku, 55 kutija koje nisu bile otvorene osam godina, pokloni državi Srbiji.

Iza Jovanke je ostalo 676 haljina i kompleta, 100 pari cipela, 85 pari rukavica i jedan komad odjeće, koji je sve iznenadio.

Poseban je kuriozitet, naime, osim večernjih i svečanih haljina, originalna uniforma Jovanke Broz iz 1945. godine, a sudeći prema stanju u kojem je ostala, vrlo je često korištena.

Je li to bila prava Jovanka, ili je prava Jovanka ona koju je poznavala javnost, ona u glamuroznoj odjeći, postavila je na kraju pitanje autorica izložbe.

Jovanka je nosila cipele broj 38, ponekad 39, a uglavnom ih je izrađivao beogradski postolar Glogovac. Pored njegovih, kolekcija sadrži i talijanske cipele, kao i neke nepoznatih proizvođača.

Zanimljivo je kako je haljine i komplete pratio višak iste vrste materijala, kako bi se odjeća, po potrebi, mogla proširiti ili popraviti.

O Jovanki je ovih dana progovorila i  glumica Snežana Savić, koja je glumi u dokumentarnoj seriji "Jovanka Broz i tajne službe". Priznala je kako se iscrpno spremala kako bi vjerodostojno dočarala Jovanku.

image
Jovanka u Kijevu 1973. godine: izgradila je osobni stil prepoznatljiv po odjeći krojenoj uz tijelo, otvorenog dekoltea, naglašenog struka
AFP

– Pred kraj Titova života, kad nisu bili u sjajnim odnosima, Jovanka je dobila poziv da proslavi s njim Novu godinu.

Nije na to pristala jer je prethodno Tito bio umiješan u aferu s dvije maserke, koje je ona tada nazivala konkubinama.

Više puta je isticala kako je trpjela mnogo toga samo iz prkosa i govorila kako je sve svoje neprijatelje nadživjela – ispričala je glumica za Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. veljača 2023 21:56