StoryEditor
PanoramaDražen Čular

Ravnatelj splitske kineziologije prezentirao niz nelogičnosti vezanih uz nove sportske mjere: natjecanja imaju primat nad treninzima, a opasnija su

Piše PSD
28. studenog 2020. - 18:52
Duje Klaric/Cropix

Samo dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija istaknula važnost tjelovježbe na psihofizičko zdravlje naš Nacionalni stožer donio je niz novih mjera među kojima su i one o zatvaranju svih teretana i sportskih te fitness i rekreacijskih centara. Sportske treninge smiju nastaviti samo profesionalni sportaši, a amateri i profesionalni sportaši koje se ne natječu u najvišoj konkurenciji ostaju bez te mogućnosti. Svi treninzi kao i sportske utakmice održavat će se bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Ravnatelj Instituta za kineziologiju i sport Kineziološkog fakulteta iz Splita Dražen Čular komentirao je ovu odluku za N1 i ukazao na čitav niz nelogičnosti na osnovu kojih je donesena.

U svojoj detaljnoj analizi posebno se osvrće na zabranu svih treninga i natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima te treninga i natjecanja vrhunskih sportaša, u koje spadaju sportašice i sportaši I., II. i III. kategorije, u individualnim sportovima.

-Situacija sigurno nije dobra i svi skupa moramo biti odgovorni, međutim sve ima dvije strane medalje. Iz kineziološke perspektive ja sam pokušao analizirati mjere i shvatio sam da postoji dio koji nema racionalno objašnjenje i da su donesene nespretno, da ne upotrijebim teži izraz.

Naglasio je da njegova namjera nije igrati se epidemiologa šaleći se da su Hrvati inače narod koji ima 4,5 milijuna nogometnih izbornika, a da sada imamo isto toliko epidemiologa, ali isto tako je primijetio da vlada ne bi uvodila ovakve mjere da im je netko napravio prezentaciju kakvu je on spremio za emisiju.

Kao prvi primjer naveo je atletiku, konkretno bacače koplja i pita se kako se on može zaraziti kad ionako mora biti udaljen kako ne bi nekoga usmrtio svojim kopljem. Dok se s druge strane košarka koja je kontaktni sport i odvija se u zatvorenom prostoru neometano nastavlja. Nadalje navodi brojne slične nelogične slučajeve kao što je plivanje koje je zabranjeno iako svatko igra u svojoj pruzi dok je vaterpolo, opet kontaktni sport, dozvoljeno.

Spominje i objekte u kojima je zabranjen boravak, fitness centre koji služe jačanju imuniteta, zatim one kao što su shopping centri i crkve koji nemaju takvu funkciju, pretrpani su i jednako opasni ako ne i opasniji a ostaju otvoreni. Pita se isto tako kako djeca mogu ići u školu gdje su svi u malim razredima, ali im je zabranjen odlazak na treninge što je za njih gotovo pa jednako važno.

Možda i najveća nelogičnost je što dio izuzetnih sportaša nisu u kategorijama koje se ovdje navode, primjerice viceprvacima nekih sportova zabranjeno je treniranje i natjecanje. Uz to su natjecanja u grupnim sportovima stavljena u istu kategoriju kao osobni treninzi iako natjecanja uključuju putovanja i povećavaju mogućnost zaraze dok trening služi zdravlju i očuvanju kondicije sportaša, ali i polu amatera.

Ovakve odluke donesene su donekle lijeno bez prethodne konzultacije kinezioloških stručnjaka tako da postoji mogućnost da će doći do nekih promjena uslijed velikog nezadovoljstva. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 21:29