StoryEditorOCM
Panoramaizolirano pleme

Nemaju kontakta sa svijetom i žive duboko u šumi. Kad su vidjeli drvosječe, nikoga nije iznenadilo što su napravili...

Piše M. U.
4. rujna 2024. - 18:09

Sukobili su se pripadnici plemena Mashco Piro i drvosječe u peruanskoj Amazoni, a dvije osobe izgubile su život. Prema navodima organizacije Fenamad, domoroci su radnike napali strijelama. Dvije osobe se smatraju nestalima, a incident se dogodio na rijeci Parianamu prenosi Spiegel

Eskalacija sukoba direktna je posljedica odluke peruanske vlade da dozvoli radove sječe šuma u blizini područja naseljenih narodom Mashco Piro. Nekoliko drvoprerađivačkih tvrtki posjeduje koncesije za šume u tom području. Prema navodima organizacije za ljudska prava "Survival International", jedna je tvrtka u regiji već izgradila ceste ukupne dužine 200 kilometara za prijevoz drva.

Prema navodima domorodačkog naroda Yine, Mashco Piro su se već ranije žalili na prisutnost drvosječa na svom teritoriju te su ih napadali. Točan broj pripadnika Mashco Pira nije poznat, ali se procjenjuje da ih ima nekoliko stotina. "Nekontaktirani" narodi izbjegavaju kontakt s vanjskim svijetom, a o mnogima od njih postoje vrlo oskudne informacije. 

U srpnju se nekoliko članova naroda Mashco Piro pojavilo na jugoistoku Perua u blizini područja gdje se vrši sječa drva. Već tada je organizacija Fenamad upozorila na opasnost od nasilnih sukoba. Organizacije za prava domorodaca i ljudska prava pozivaju da se ne pokušava uspostaviti kontakt s izoliranim narodima kako bi se izbjegli sukobi i prijenos bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 08:20