StoryEditorOCM
Panoramanovo istraživanje

Psi bi bili odlično biračko tijelo, prepoznaju loše ljude i pamte tko ih je prevario

Piše MOZAIK SD
23. ožujka 2023. - 16:01

Suživot ljudi i pasa traje stoljećima, a skoro toliko su stara i razmatranja o psećem karakteru, vjernosti i inteligenciji.

Akiko Takoaka, stručnjak je za kognitivni razvoj životinja i istraživač na Odsjeku za psihologiju na Sveučilištu u Tokiju, tijekom dugogodišnjeg istraživačkog rada proveo je razne studije na psima koje su dale zanimljive rezultate i dovele do istog zaključka: psi znaju kada su prevareni i istovremeno pamte tko je to učinio, nakon čega gube povjerenje u tu osobu, piše National Geographic.

image

Psi pažljivo i s razumijevanjem motre svijet oko sebe

AFP

Potvrda za ovo došla je tijekom jednog od eksperimenata kada je volonterka pokazala zdjelicu s hranom nekolicini testnih pasa, dok je druga osoba ponudila praznu zdjelicu koju psi nisu mogli vidjeti dok joj nisu prišli. Isto je potom ponovljeno nekoliko puta, a psi su pamtili tko ih je prevario, pokazujući ljutnju ili ravnodušnost prema njima, dok su prema onima koji ih nisu prevarili pokazivali naklonost.

Studija koju je proveo Odsjek za psihologiju Sveučilišta Kyoto pokazala je da psi mogu razumjeti kada je netko neugodan njihovoj ljudskoj obitelji i ponašati se u skladu s tim.

image

Oni koji su bili neugodni prema vlasnicima pasa naišli su na stav odbijanja ili neprijateljstva (ilustracija)

AFP

Psi su u ovom eksperimentu sudjelovali u pratnji svojih vlasnika i nekoliko volontera koje nisu poznavali. Neki od volontera tada su zamoljeni da se lijepo ponašaju prema vlasniku psa u njegovoj prisutnosti, dok su se drugi trebali ponašati neugodno i vikati na vlasnika uz agresivne geste. Zatim su volonteri ponudili hranu psima, oni koji su se ljubazno ponašali prema svojim vlasnicima naišli su na prihvaćanje i ljubaznost ljubimaca, dok su oni koji su bili neugodni naišli na stav odbijanja ili neprijateljstva, piše National Geographic.

Prema tome, ovo je prilika da se oni koji se prema psima i njihovoj inteligenciji ponašaju s nedovoljnim poštovanjem pod hitno to trebaju promijeniti. Budući da psi prepoznaju loše ljude i ne može ih se više puta varati, za vlasnike i društvo u cjelini ne bi bilo loše voditi pse na predizborne skupove i na birališta.

image

Znaju se založiti i za pravednu stvar

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 10:05