StoryEditor
PanoramaREKONSTRUKCIJA

Prvi neandertalac u Nizozemskoj dobio je lice. Zove se Krijn, živio je u Doggerlandu i ima upečatljivu kvržicu iznad desnog oka: rezultat malog tumora

Piše PSD
7. rujna 2021. - 13:57

Nizozemski Nacionalni muzej starina na licu prvog neandertalca u Nizozemskoj radio je godinama i sada ga je predstavio javnosti. Dobio je lice, zove se Krijn, živio je u Doggerlandu i ima upečatljivu kvržicu iznad desnog oka: rezultat  malog tumora, piše  Rtlnieuws .

Njegov ulomak lubanje već je bio izložen u muzeju prije 12 godina. Adrie i Alfons Kennis, specijalizirani za paleontološke rekonstrukcije i poznati po obnovi mumije Ötzi, prionuli su na posao. Pregledali su značajke Krijnovog ulomka lubanje i sličnih lubanja neandertalaca, a koristili su najnovija saznanja o neandertalcima i njihovom izgledu, poput boje očiju, kose i kuće. Tako je nastalo Krijnovo lice.

image
Afp

Krijn je živio u Doggerlandu prije više od 50.000 godina. To je prapovijesni krajolik uz obalu Nizozemske, koja je sada Sjeverno more. Njegov luk obrva star je 50.000 do 70.000 godina, a prije dvadeset godina na Zelandu ga je pronašao paleontolog amater Luc Anthonis. Pronađen je fosil, usisan uz obalu Sjevernog mora bagerom za usisavanje granata. Istraživanje Sveučilišta Leiden i Instituta Max Planck u Leipzigu, instituta za znanstvena istraživanja, pokazalo je kako je fosil pripadao prilično stasitom mladiću koji je uglavnom jeo meso.

Istraživači su također primijetili malu udubinu iza luka obrva. Uzrok je bezopasan potkožni tumor. Nešto što, prema Nacionalnom muzeju starina, nikada prije nije bilo ustanovljeno kod neandertalaca. Zasad će Krijn svoj dom pronaći u muzeju. Tamo će biti izložen do kraja listopada.

item - id = 1125446
related id = 0 -> 1144838
related id = 1 -> 1144458
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 15:28