StoryEditorOCM
Panoramakršenje autorskih prava

Producenti filmskoga hita ‘Top Gun: Maverick‘ u prvih 10 dana utržili su 549 milijuna dolara, ali obitelj autora teksta na sudu traži svoj dio zarade

Piše PSD
7. lipnja 2022. - 15:23

Obitelj izraelskog pisca čiji je tekst inspirirao autore filma u kojem Tom Cruise igra glavnu ulogu - "Top Gun" iz 1986. godine, tuži Paramount Pictures zbog kršenja autorskih prava prilikom snimanja nastavka. U tužbi se navodi da studio nije imao prava nad pričom Ehuda Yonaya "Top Guns" iz 1983. godine.

Nastavak filma "Top Gun: Maverick" počeo se prošlog mjeseca prikazivati u kinima, a u prvih deset dana zaradio je 549 milijuna dolara.

Iz Paramounta kažu da su tvrdnje u tužbi "neosnovane i da će se braniti svom snagom", piše Annabelle Liang za BBC.

image

Tom Cruise nadmašio je svoju rekordnu zaradu od 64 milijuna dolara za prvi vikend prikazivanja filma 'Rat svjetova' 2005. godine

AFP

U tužbi, koju su u ponedjeljak federalnom sudu u Los Angelesu podnijeli Sos i Yuval Yonay, Ehudova udovica i sin, navodi se da Paramount nije uspio vratiti prava na tekst jer su ukinuta prema Američkom zakonu o autorskim pravima. Od filmskog studija potražuju neodređenu svotu novca, kao i profit od nastavka filma.

Prema tvrdnjama u tužbi, Paramountova franšiza "Top Gun" ne bi postojala bez Ehudovih "književnih napora, proze i naracije".

U tužbi se navodi da su Yonayevi 2018. obavijestili Paramount da će njihova prava na Ehudov tekst biti ukinuta dvije godine poslije. Dodaje se da je studio izgubio autorska prava za djelo u siječnju 2020. godine.

image

Iz Paramounta kažu da su tvrdnje u tužbi obitelji pisca Ehuda Yonaya neosnovane i da će se braniti svom snagom

Valerie Macon/AFP

"Iako se Paramount želi pretvarati da je drugačije, napravili su nastavak "Top Guna" nakon što su izgubili autorska prava", rekao je za BBC Marc Toberoff, poznati odvjetnik za intelektualno vlasništvo i autorska prava, koji zastupa obitelj Yonay.

Mitra Ahurajan, advokatkinja iz Los Angelesa, specijalizirana za industriju zabave, rekla je za BBC da je Paramount planirao snimiti nastavak 2018. godine, a objaviti ga 2019., ali su planovi odloženi zbog pandemije.

"Vrijeme će biti vrlo važno u ovom slučaju jer je obavijest o raskidu poslana da bi stupila na snagu 2020. godine", objasnila je advokatkinja.

U nastavku filma, Maverick se vraća na "Top Gun" akademiju kao instruktor zadužen za obuku nove generacije pilota. Tom Cruise je zaradio 100 milijuna dolara prvog vikenda na blagajni. Prethodna Cruiseova rekordna zarada iznosila je 64 milijuna dolara, za prvi vikend prikazivanja filma "Rat svjetova" 2005. godine, piše BBC.

image

U filmu igra i Jennifer Connelly

Angela Weiss/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 10:08