StoryEditorOCM
PanoramaHAAKON

Princ priznao: ‘Živio sam u Americi nekoliko godina slobodno, čak sam imao djevojku o kojoj nitko ništa nije znao‘

Piše MOZAIK SD
17. studenog 2023. - 07:32

U Norveškoj je objavljena nova biografija prijestolonasljednika Haakona koja je pobudila veliki interes. Logično, fragmenti knjige koji privlače najviše pozornosti su oni u kojima nasljednik norveškog prijestolja govori o svojoj najintimnijoj strani i sentimentalnim odnosima.

image

Norveški prijestolonasljednik Haakon i princeza Mette-Marit 

Odd Andersen/Afp

Iako su Haakon i norveška princeza Mette-Marit 22 godine u sretnom braku u kojem su dobili princezu Ingrid Alexandru i princa Sverre Magnusa, njihova veza nije uvijek bila laka. To je priznao sam princ u knjizi ‘Haakon: Priče o prijestolonasljedniku‘, gdje jasno govori o svojoj sadašnjosti i budućnosti, ali i o svojoj prošlosti. Čitatelje je iznenadio otkrivši dosad nepoznatu rastavu para nedugo nakon što su počeli izlaziti. "Prije nego što sam otišao, odlučili smo da nećemo biti zajedno. Nije uspjelo", priznaje princ u jesen 1999.  Ali kasnije su si odlučili dati drugu priliku: "Ponovno smo se sreli kad sam se vratio kući. Bilo je to lijepo vrijeme, vrlo lijepo."

image

Norveški prijestolonasljednik Haakon i princeza Mette-Marit 

Odd Andersen/Afp

Ali knjiga skriva još jedan neočekivani trenutak: kada Haakon otkrije da je imao "tajnu djevojku" u Sjedinjenim Državama prije veze s Mette-Marit. U biografiji se može pročitati da je kraljevska obitelj upoznala ovu djevojku, čije se ime ne spominje, tijekom studija na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu, koji je završio od 1996. do 1999. godine. U to je vrijeme Haakon putovao u Ameriku kao neženja nakon što je prekinuo sa svojom prvom službenom djevojkom, Cathrine Knudsen.

Činjenica da nitko nije primijetio njegovu tajnu ljubavnu vezu na kampusu možda je uglavnom posljedica Haakonovog stila života. "Bio sam u Sjedinjenim Državama nekoliko godina i tamo živio slobodno, čak sam imao djevojku o kojoj nitko ništa nije znao", priznaje.

image

Norveški prijestolonasljednik Haakon i princeza Mette-Marit 

Odd Andersen/Afp

Haakon se u svojoj biografiji prisjetio i da se predstavio kao Haakon Magnus i tako je mogao voditi anoniman život. Ne samo da je dijelio sobu s kolegom iz razreda na kampusu, već je tamo koristio i zajedničke toalete i tuševe. "Kad sam bio u Berkeleyu, prvo što sam učinio bilo je kupiti novine i sam sjediti u kafiću. Tamo sam naručio kavu i pročitao novine, a da me nitko nije gledao", rekao je princ. Dodaje: "Bio je to sjajan osjećaj. Ali u isto vrijeme osjećao sam se vrlo čudno. Nikad nisam učinio ništa slično. Bio sam nitko i ništa, ili kao i svi drugi."

image

Norveški prijestolonasljednik Haakon 

Marcus Brandt/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 17:35