StoryEditorOCM
Panorama‘zvijeri‘ u sudnici

Princ Harry svjedoči na sudu i nikoga ne štedi: Britanska vlada i mediji su dno dna! Koliko krvi na njihovim prstima

6. lipnja 2023. - 17:31
Princ Harry stiže na visoki sud u Londonu gdje se vodi proces temeljem njegove tužbe protiv medijske grupe MirrorHenry Nicholls/Afp

Nadam se da ću spasiti novinarstvo kao profesiju. Svoje tvrdnje nisam iznio zato jer mrzim "žuti" tisak ili neki njegov dio, nego kako bih postigao da ljudi koji su zloupotrijebili novinarske privilegije odgovaraju za svoja djela.

To je samo maleni dio pisanog svjedočenja na ukupno 55 stranica koje je predočeno na londonskom visokom sudu u procesu temeljenom na tužbi princa Harryja protiv medijske grupe Mirror.

Prije nego što je na mjestu za svjedoke počeo odgovarati na odvjetnička pitanja, princ Harry je pod zakletvom potvrdio autentičnost pisanog svjedočenja i svog potpisa, nakon čega je ono postalo dostupno i javnosti.

Harry i još troje tužitelja tvrde kako su u nizu slučajeva, neki su stariji od 20 godina, mediji Mirror grupe dolazili do privatnih, povjerljivih informacija koristeći se ilegalnim metodama, hakiranjem mobitela, prisluškivanjem telefona, presretanjem govorne pošte...

Novinari su navodno koristili i privatne istražitelje kako bi prevarili druge osobe da im predaju povjerljive informacije o njihovim metama, od financijskih do medicinskih podataka. Na temelju tako dobivenih informacija objavljivali su tekstove, u Harryjevom slučaju radi se o ukupno 33 sporna članka.

Žrtva hakiranja

Harry mora dokazati da je bio žrtva hakiranja i nezakonitog prikupljanja informacija, za svaki članak mora objasniti zašto je uvjeren da su novine Mirror grupe koristile nezakonite načine u stvaranju tih tekstova koji su se odnosili na neke događaje u Harryjevom životu između 1996. i 2009. godine.

U potpunoj suprotnosti s nepisanim pravilom da se članovi kraljevske obitelji ne miješaju u politiku, princ Harry je u pisanom svjedočenju žestoko napao i britansku vladu.

- Na nacionalnoj razini, u ovom trenutku, našu zemlju se globalno ocjenjuje prema stanju medija i vlade, a oboje su prema mom mišljenju na samom dnu – napisao je Harry.

image

Brojni novinari i snimatelji ispred suda gdje je princ Harry svjedočio

Henry Nicholls/Afp

U londonskoj sudnici pitanjima o njegovim optužbama Harryja je "rešetao" Andrew Green, odvjetnik Mirror grupe, kojeg se opisuje kao beskompromisnog i zastrašujućeg unakrsnog ispitivača, neki za njega kažu da je "zvijer u sudnici".

On je prvog dana Harryjevog svjedočenja na niz prinčevih optužbi o načinu prikupljanja informacija uzvratio kako se radi o totalnim špekulacijama.

Neki urednici i novinari

Green je ispitivao Harryja o dijelu pisanog svjedočenja u kojemu se pita "koliko će krvi još biti na njihovim prstima koji tipkaju priče prije nego što netko stane na kraj ovom ludilu". Harry je kazao kako se to odnosi na neke urednike i novinare koji su odgovorni za nanošenje puno bola, neugode i, u nekim slučajevima, smrti.

Govoreći o konkretnim tekstovima za koje tvrdi da su informacije nelegalno prikupljene hakiranjem predstavljale sigurnosni rizik i nanosile štetu njegovim vezama, utjecale na svaki dio njegovog života izazivajući paranoju, postajao je sumnjičav prema svakome tko bi bio spomenut u nekom tekstu o njemu.

Kazao je kako su svaki put kad bi započeo neku vezu, mediji nastojali iznositi što više detalja, a potom je pokušavali uništiti dezinformacijama, što se nastavilo i s njegovim brakom.

image

Politički satirički umjetnik Kaya Mar ovako je potretirao princa Harryja i njegovu suprugu Meghan Markle

Henry Nicholls/Afp

- Jednostavno ne razumijem kako privatni detalji mojih veza imaju bilo što s dobrobiti društva ili vođenjem države ili javnim interesom – kazao je Harry koji tvrdi da su mediji bili neprijateljski nastrojeni prema njemu od rođenja.

Dianin ljubavnik

Iznio je i kako su medijske špekulacije da bi Dianin ljubavnik James Hewitt mogao biti njegov biološki otac izazvale strah da će biti izbačen iz kraljevske obitelji, za majčinog nekadašnjeg batlera Paula Burrella kazao je da je "dvolični se.....", bojao se i da će ga izbaciti iz koledža Eton zbog neistinitih priča o konzumaciji droga, a on je "samo pušio travu"...

U pisanom svjedočenju Harry se dotaknuo i svog zloglasnog pojavljivanja u nacističkoj uniformi na kostimiranoj zabavi 2005. godine, za koju je kazao kako je bila "glupa odluka" i da žali ako je time bilo koga uvrijedio ili uznemirio.

image

Princ Harry pred sudom u Londonu

Daniel Leal/Afp

Premda je to prvi objavio tabloid Sun, Harry tvrdi kako se Mirror, koji je nastavio s pričom, morao sigurno poslužio hakiranjem jer su objavili kako je njegova tadašnja djevojka Chelsy Davy bila bijesna i preko telefona ga je žestoko "oprala" jer je koketirao s nekom djevojkom na zabavi, nije mu jasno kako su drugačije novinari Mirrora mogli znati za to.

Harry nije izostavio ni Piersa Morgana, urednika Daily Mirrora od 1995. do 2004. godine, kasnije televizijskog voditelja, kojega optužuje za nezakonite aktivnosti koje su se ticale i njegove pokojne majke, princeze Diane, i njega, kao i za kasnije "užasne osobne napade" na njega i Meghan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:20