StoryEditor
PanoramaMETLU U RUKE

Prije nego krenete kupovati razne sprejeve, začine, eterična ulja..., kako biste se riješili dosadnih muha, možete ih otjerati i na drugi način

Piše Mirjana Rašević
26. srpnja 2021. - 21:44

Kada imate najezdu muha onda uglavnom ne pitate možete li ih se riješiti na ekološki način ili neki drugi nego ćete učiniti sve samo da ih ili istjerate iz kuće ili ubijete. Ljeto je upravo doba godine kada se, pogotovo u kućama u gradovima i u manjim mjestima, pojave, kako mi to volimo reći 'stotine muha' iako je riječ možda o tek par koji vas toliko iznerviraju da ih vjerojatno vidite i 'troduplo'.

Muhe nisu samo napasne i dosadne, nego mogu biti prenosioci i raznih opasnih organizama, te time i bolesti. Najveći problem je migracija muhe s ljudskog i životinjskog izmeta na hranu koja se jede sirova.

image
Kućna muha
Afp

Prije nego pokupujete razno raznih sprejeva, pa eterična ulja, začinskog bilja i svega ostaloga u borbi protiv muha važno je da znate zbog čega muhe dolaze i što ih privlači u vaš dom.  Muhe privlači otpad, posebno bačeni ostaci hrane, zbog toga kanta za smeće treba biti  čista i poklopljena.

Glavni izvori hrane muhama su  šećer, krv, mlijeko, izmet, trulo voće i povrće ili bilo koja organska tvar u procesu truljenja. Zato kuhinju držite urednu, ako imate običaj držati voće npr. u posudi na šanku pazite da nije počelo truliti, provjerite biljke u vazama, na balkonu,... ako je možda neki list počeo truliti odrežite ga s biljke. Ako imate kućnog ljubimca dobro provjerite da negdje po kući nije ostao izmet.

image
Muhe nevole eterično ulje lavande
Afp

Miris igra veliku ulogu u privlačenju muha, ali i njihovom tjeranju. Muhe ne vole eterična ulja, pa se kao repelenti najčešće koriste eterična ulja lavande, citronele, eukaliptusa, mente, karanfilčića. Dovoljno je da neke pamučne krpice ili kuglice od pamučne vate nakapate s nekoliko kapi nekog eteričnog ulja i miris će djelovati na muhe.

image
Možete i sami napraviti ljepljive trake od šećera
Afp

Ljepljive trake protiv muha izuzetno ih privlače pa već ubrzo nakon postavljanja zasigurno će se neka muha zalijepiti na nju. Ljepljive trake možete i sami napraviti. Šećer se ukuha s vodom do gustog sirupa kojim se premažu papirne ili platnene trake.

item - id = 1115516
related id = 0 -> 1098858
related id = 1 -> 1076753
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 13:38