StoryEditorOCM
PanoramaŽIVOTNA DRAMA

‘Prije ili poslije ću se napiti do smrti!‘: od golgetera do propalice, stravična je priča bivšeg češkog nogometaša

Piše Ž. S.
19. srpnja 2024. - 16:26

- Prije ili poslije ću se napiti do smrti, po cijeli dan gledam YouTube i pijem Jegermeister - izjavio je ovih dana za njemačke medije Martin Fenin (37), nekadašnji nogometaš Eintracht Frankfurta i Energie Cottbus.

Životna drama bivšeg reprezentativca Češke i legionara koji je za Eintracht u tri godine nastupanja zabio 16 golova, već je neko vrijeme tema u Njemačkoj i Češkoj.

Međutim, njegov posljednji medijski vapaj nagovještava tužan kraj golgetera koji je 2007. u svojoj zemlji proglašen za Talenta godine. Fenin je karijeru počeo u klubu Teplice 2003. godine te je zvjezdane trenutke doživio u debiju za Eintracht 2008. kada je zabio tri gola. Nažalost, ovisnost o alkoholu, drogama i raznim ekscesima uvjetovala je postepenom srozavanju karijere.

image

Martin Fenin (u narančastom dresu) na utakmici Bundeslige između Borussia Dortmunda i Eintracht Frankfurta

Patrik Stollarz/Afp

Otkada je 2018. prestao s aktivnim igranjem, Fenin tone sve dublje i očito je došao do samog dna. Vidjevši da mu nema pomoći, napustila ga je supruga i sobom odvela kćerkicu Miju, što je naravno bio razlog za dodatnu tugu.

Doduše, u pomoć su mu priskočili nekadašnji suigrači i reprezentativci Milan Baros i Tomas Ujfalusi, te ga nagovorili da početkom 2024. ode u ustanovu za odvikavanje od opijata.

image

Litvanac Saulius Mikoliunas (lijevo) i Martin Fenin u dresu češke reprezentacije na Euru 2012.

Michal Cizek/Afp

Nažalost, njihova nadanja su se izjalovila - čim je nakon tri mjeseca napustio kliniku Červeny Dvor, Fenin opet se vratio starim porocima.

- Premda nada u Martinog oporavak još postoji, njegov silazak sa zvijezda zelenog terena do dna društva trebalo bi biti upozorenje svim nogometašima na opasnost od alkohola - složni su njemački mediji.

Fenin je za seniorsku reprezentaciju Češke u periodu od 2007. do 2011. odigrao 16 utakmica i postigao 3 gola. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2024 04:43