StoryEditorOCM
PanoramaŠVEDSKA

Prije 50 godina umro je kralj Gustaf VI. Adolf, a naslijedio ga je unuk, današnji kralj Carl XVI. Gustaf

Piše MOZAIK SD
15. rujna 2023. - 22:01

Švedska kraljevska obitelj slavi veliku godišnjicu zajedno s narodom ovoga vikenda. Kralj Carl XVI. Gustaf (77) popeo se na prijestolje nakon smrti svog djeda Gustav VI. Adolfa (1882.-1973.) 15. rujna prije 50 godina. Otac Carla XVI. Gustafa, Gustav Adolf Oscar, nasljedni princ Švedske (1906.-1947.), poginuo je u zrakoplovnoj nesreći u zračnoj luci Kopenhagen-Kastrup u Danskoj.

image

Švedska kraljica Silvia i kralj Carl XVI. Gustaf.

Jonathan Nackstrand/Afp

Između ostalog, kralj i njegova obitelj prisustvovali su povodom obljetnice svečanoj smjeni straže u Stockholmskoj palači u podne.

Kraljevska obitelj okupila se na balkonu kako bi pozdravila ljude, između ostalog. Osim Carla Gustafa i njegove supruge, kraljice Silvije (79), počast su odradili i njihov sin Carl Philip (44) i njegova supruga Sofija (38). Bila je tu i prijestolonasljednica Victoria (46) s princom Danielom (50), kćeri Estelle (11) i sinom Oscarom (7), u društvu princeze Madeleine (41) i njezinog supruga Chrisa O‘Neilla (49).

image

Kralj Carl XVI. Gustaf i njegova supruga kraljica Silvia i njihovo troje djece snimljeni 1984. godine 

Jan Collsioo/Afp

Finski predsjednik Saul Niinistö (75) sa suprugom Jenni Haukio (46) i islandski predsjednik Thorlacius Johannesson (55) sa suprugom Elizom Reid (47) također su bili prisutni - kao i norveški kralj Harald (86), danska kraljica Margrethe II. (83), danski prijestolonasljednik Frederik (55) i krunska princeza Mary (51).

"Slavit će se tijekom nekoliko dana, vrlo službeno, a također i malo privatnije", rekla je kraljevska stručnjakinja Julia Melchior za novinsku agenciju na vijestima prije početka proslave. "U subotu kraljevska obitelj slavi sa narodom. Održat će se vožnja kočijom kroz Stockholm nakon čega slijedi koncert na otvorenom u podnožju palače. Jubilej prijestolja već se u velikom stilu slavi kao nacionalni festival."

Trenutačno je Carl XVI Gustaf monarh s drugim najduljim vladarskim stažem u Europi, odmah nakon svoje sestrične Margrethe II. koja već 51 godinu nosi dansku krunu.

Carl XVI. Gustaf odrastao je 50-ih godina kao miljenik obitelji pod sigurnim okriljem majke i četiriju starijih sestara, sve dok nakon njegova 13. rođendana kraljevsko prosvjetno vijeće nije zaključio da za prijestolonasljednika nije dobro odrastati uz pet žena i poslalo ga u internat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 13:14