stdClass Object ( [id] => 1305135 [title] => Priča o Ludoviku I., kralju koji je oslobodio Dalmaciju od Mlečana, ali je izborom nasljednika izazvao građanski rat [alias] => prica-o-ludoviku-i-kralju-koji-je-oslobodio-dalmaciju-od-mlecana-ali-je-izborom-nasljednika-izazvao-gradanski-rat [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ludovik I. iz francuske obitelji Anjou (Anžu), koja je vladala u Engleskoj, Napuljskom Kraljevstvu i Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu, bio je nadahnut vizijom kralja viteza koji slavu stječe ratujući, a ne baveći se političkim manipulacijama.

Takvom politikom on je 1358. ujedinio hrvatske zemlje i donio mir i relativno blagostanje u okviru golemoga kraljevstva koje se protezalo gotovo od Baltika do Jadrana. No s obzirom da nije imao muškoga nasljednika, iza sebe je ostavio četvrt stoljeća građanskoga rata, koji je, među ostalim, Turcima Osmanlijama otvorio vrata za prodor na hrvatske i srednjoeuropske prostore.

Ludovik je prijestolje naslijedio o svojega oca Karla Roberta, koji je s dvanaest godina odveden iz Napulja kako ne bi smetao računicama svojih srodnika, pa je u srpnju 1300. sa šesnaest brodova i nekoliko stotina vitezova poslan na put preko Jadranskoga mora da osvoji krunu Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva.

Iako je dječaka u Hrvatskoj primio i čuvao hrvatski ban i gospodar Bosne Pavao Šubić, od toga pohoda ne bi bilo ništa da tadašnji kralj Andrija III. nije 1301. umro. Karlo je nedugo nakon toga okrunjen za kralja te je uspio, jednog po jednog, pobijediti sve mađarske velikaše i nakon četrdeset i jednu godinu vladanja svome sinu ostaviti poslušne velikaše, centralizirano kraljevstvo, dobru vojsku i punu državnu blagajnu.

Iako je u trenutku očeve smrti imao tek šesnaest godina, Ludovik I. je odmah započeo svoju vitešku karijeru, što je značilo da ratove nije vodio zbog državnih, odnosno strateških razloga, nego je mač povlačio zbog uživanja u viteškim avanturama i viteškoj slavi, zbog čega su ga velikaši više puta spašavali iz životne opasnosti.

Ludovikova vojna snaga temeljila se na činjenici da je disciplinirao velikaše, koji su na kraljev poziv morali otići u rat, ali i na činjenici da je u Ugarskoj imao rudnike dragocjenih kovina kojima je financirao plaćeničku vojsku.

---

image
---

Najprije je pustolovnim skupim maršem kroz Italiju krenuo osvojiti prijestolje svojih predaka u Napulju, gdje je u političkim igrama i obiteljskoj izdaji anžuvinskih srodnika život izgubio njegov brat Andrija. Nakon dva vojna pohoda ta je pustolovina propala pa je Ludovik odustao od zamisli spajanja Hrvatsko-Ugarskog i Napuljskog Kraljevstva pod svojom vlašću.

U povijesti su ostali zapamćeni i Ludovikovi vojni pohodi na Balkan, u današnju Rumunjsku, Srbiju i Bugarsku, koji su, osim što su bili kratkotrajni po uspješnosti, poremetili ravnotežu snaga i pomogli Osmanlijama da prodru u Europu.

Za hrvatsku povijest posebno su važni Ludovikovi ratovi s Venecijom, kojima je cilj bio osloboditi Dalmaciju, što je isprva neslavno propalo. Cijenu tog poraza najskuplje je platio Zadar.

Ludovik se u srpnju 1345. pojavio u hrvatskom kraljevskom gradu Bihaću i na oružje pozvao velikašku vojsku s juga Hrvatske, ali i bosanskog bana Stjepana Kotromanića. U isto vrijeme, Zadrani su se pobunili protiv mletačke vlasti nadajući se da će im Ludovik doći u pomoć.

Uskoro, u kolovozu 1345., počela je mletačka opsada Zadra, koja je trajala sljedećih šesnaest mjeseci. Tijekom opsade grad, u koji je uskoro došlo 28 tisuća izbjeglica iz okolice koja je stradala od mletačke taktike koja se danas naziva "spaljena zemlja", branilo je otprilike 6000 branitelja. Nasuprot njima bilo je 25 tisuća mletačkih vojnika te mletačka mornarica koja je sprječavala zadarske gusare da grad kriomice opskrbljuju s mora.

Mladi Ludovik, koji je upravo napunio dvadeset godina, nije imao strpljenja, ali ni sredstava da temeljitom i sustavnom akcijom pokuša dignuti mletačku opsadu.

Došavši u lipnju 1346. pod Zadar, nakon kratke pripreme je 1. srpnja naredio juriš na jednu od mletačkih opsadnih tvrđava, možda onu na današnjem zadarskom gradskom predjelu Voštarnica. U tom jurišu su sudjelovali i Zadrani, koji su u boj krenuli pod barjakom na kojem je bio gradski svetac zaštitnik sv. Krševan.

S obzirom da je juriš uz velike žrtve propao i da su Mlečani možda podmitili neke velikaše da se povuku, među kojima vjerojatno i bosanskog bana Stjepana, Ludovik se povukao i prepustio Zadrane njihovoj sudbini, odnosno kapitulaciji u prosincu 1346. i vrlo teškoj kazni koju su im Mlečani nametnuli.

---

image

Ludovikovim osvajanjem Jadran je bio pod kontrolom Hrvata

Ante Čizmić/Cropix
---

No taj je poraz bio kratkotrajan. Naime, nakon osmogodišnjeg primirja Ludovik je najprije izravno napao Veneciju, a onda se u ljeto 1357. njegova vojska pojavila u Dalmaciji, gdje je odmah izbila masovna pobuna protiv mletačke vlasti.

U Splitu su zavjerenici, nakon sastanka u crkvi sv. Dujma, pohvatali i zatvorili mletačke dužnosnike u gradu. Isto su učinili Trogirani i Šibenčani.

U Zadru su Ludovikove vojnike kriomice u grad pustili redovnici benediktinskog samostana. Nakon ovakvih pobjeda Ludovik je osobno došao u Dalmaciju, te je 18. veljače 1358. u samostanu sv. Franje u Zadru s Mlečanima sklopio mir kojim je dobio jadransku obalu od Kvarnera do Boke kotorske.

Taj mir, koji je u povijesne knjige ušao pod nazivom Zadarski mir, prema riječima akademika Tomislava Raukara, značio je ujedinjenje hrvatskoga društvenog, etničkog prostora s iznimkom Istre.

Uz to, ova je pobjeda pokrenula hrvatsko gospodarstvo jer je Ludovik uspio otvoriti Jadran za slobodno putovanje ljudi i robe, vezujući tako jadranske obale uz kontinent, zbog čega su dalmatinski gradovi postajali prozor u svijet Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva.

Time je Ludovik prije više od šest i pol stoljeća ostvario ono o čemu govori današnja hrvatska politika – povezivanje zelene i plave brazde, što je u drugoj polovini 14. stoljeća donijelo rast gospodarske aktivnosti na čitavom hrvatskom području.

Zato Zadarski mir iz 1358. ima opće hrvatsko značenje i trebao bi, smatraju mnogi, naći mjesto u našem današnjem kalendaru državnih praznika.

---

image

Ludovik je postao i poljski kralj, čime je gotovo uspostavljena veza Baltika i Jadrana

Ante Čizmic/Cropix
---

Ova pobjeda dobila je novo značenje kada je Ludovik četvrt stoljeća kasnije postao i poljski kralj, jer je time skoro uspostavljena veza Baltika i Jadrana, koja je prije nekoliko godina bila važna strateška zamisao hrvatske politike.

Ipak, moćni Ludovik, čija se država tada smatrala europskom velesilom, nije ispravno procijenio koliku opasnost predstavljaju Osmanlije, koji su se tada preko Balkana počeli približavati srednjoj Europi.

Druga Ludovikova pogrešna procjena je njegova odluka da Hrvatima i Mađarima na prijestolju ostavi dvije žene, malodobnu kćer Mariju, koja je čak i službeno okrunjena za kraljicu, i suprugu, bosansku princezu Elizabetu, koja je u svojim rukama držala konce vlasti.

Zgroženi hrvatski i mađarski velikaši nisu ni mogli ni htjeli prihvatiti vladavinu žena pa su iz Napulja doveli Ludovikova nećaka Karla, kojega je nakon vrlo kratke vladavine Elizabeta dala ubiti vojničkim sjekirama i mačevima.

Taj događaj bio je iskra za građanski rat, koji je trajao sljedećih četvrt stoljeća i koji je poznati hrvatski pisac August Šenoa izvrsno dočarao u svojoj književnoj uspješnici "Kletva".

Jedan od najstrašnijih rezultata toga rata je činjenica da je otvorio vrata Osmanlijama, koji su dva stoljeća nakon Ludovikove smrti Hrvatsku i Ugarsku gotovo izbrisali s lica zemlje.

U takvoj situaciji, na hrvatsko-ugarsko prijestolje došao je Ferdinand I. Habsburški, čija je obitelj ostavila golem trag u hrvatskoj i srednjoeuropskoj povijesti.

---

Jeziva obiteljska priča Anžuvinaca

U 10. stoljeću, loveći u dubokoj šumi, grof Anjou, čiji se posjed nalazio na zapadu današnje Francuske, upoznao je i na licu mjesta oženio damu nepoznatog podrijetla nečuvene ljepote. Iako je po kriterijima tog vremena bila savršena žena jer je, među ostalim, rodila četiri sina,  Melusina, tako joj je bilo ime, u crkvu je išla vrlo rijetko. A i kad bi došla, izbjegavala je slušati čitanje evanđelja i primiti svetu pričest.

Sumnjičavi muž je jednog dana svojim vitezovima naredio da je na silu natjeraju da do kraja nazoči svetoj misi. U odlučnom trenutku, kad je svećenik počeo čitati evanđelje, Melusina, koja je, kako je pričala legenda, bila kći vraga, sa dva sina pod rukama izletjela je kroz prozor crkve i više nitko nikad nije vidio ni nju ni sinove.

Od dvojice preostalih sinova poslije je nastala legendarna europska dinastija Anžuvinci, čiji su pripadnici najprije zavladali Engleskom, a zatim i Napuljskim Kraljevstvom na jugu Italije, odakle su došli u Hrvatsku i Mađarsku, te na koncu i u Poljsku.

Ova srednjovjekovna legenda, koju nam je prenio suvremeni engleski povjesničar Desmond Seward, bila je dio obiteljske predaje grofova Anžuvinaca, od kojih je jedan, želeći se osloboditi vraga, odnosno demona pretjerane agresivnosti, više puta odlazio na tada vrlo opasno hodočašće u Svetu zemlju. Jedan drugi Anžuvinac, engleski kralj Henry, kasnije je, nakon što je proveo noć sa zaručnicom svoga sina Rikarda, koji je poslije postao poznat pod nadimkom Lavlje Srce, otvoreno je rekao kako su Anžuvinci "potekli od đavla".
 

---

---

Ludovikova bosanska veza

Negdje oko 1350. majka Ludovika I. otišla je u Bosnu i odatle svome sinu za ženu dovela petnaestogodišnju princezu Elizabetu Kotromanić, koja je poslije imala tako veliki utjecaj na svoga muža da joj je on nakon smrti ostavio konce vlasti.

Zbog činjenice da ovaj brak po mjerilima srednjeg vijeka nije za Ludovika bio bogzna kakav dobitak jer je bosanski ban Stjepan Kotromanić bio njegov vazal, Ludovik se moguće je zaljubio u Elizabetu, kako to u svom romanu "Knjiga gorkog prijekora" opisuje Ivan Aralica.

No ovaj je brak, kao i svi velikaški brakovi u srednjem vijeku, imao i svoju strogo poslovno-političku stranu. Prema riječima srednjovjekovnog eksperta sa Sveučilišta u Zadru Mladena Ančića, brak Ludovika i Elizabete rezultirao je podjelom stare Humske kneževine osnovane u doba doseljenja Hrvata. Kao Elizabetin miraz, zapadni dio Huma, između Neretve i Cetine, pripao je Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu, dok je istočni dio, kasnije, u drukčijim povijesnim okolnostima, dobio ime Hercegovina.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZADARSKI MIR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZADARSKI MIR 2 0 7325 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-08 08:39:10 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-09 20:28:57 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2023-07-09 19:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča o Ludoviku I., kralju koji je oslobodio Dalmaciju od Mlećana, ali je izborom nasljednika izazvao građanski rat [metakey] => Ludovik I., Anžuvinci, Oslobađanje Dalmacije, Opsada Zadra, zadarski mir, Mlečani [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/08\/25231076.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/08\/25231049.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/08\/25231066.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/08\/25231068.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ludovik je 18. velja\u010de 1358. u samostanu sv. Franje u Zadru s Mle\u010danima sklopio mir kojim je dobio jadransku obalu od Kvarnera do Boke kotorske<\/p>","","

Ludovikovim osvajanjem Jadran je bio pod kontrolom Hrvata<\/p>","

Ludovik je postao i poljski kralj, \u010dime je gotovo uspostavljena veza Baltika i Jadrana<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","62:62","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1177","hd_25231076_1920.jpg":"1920x1080","k_25231076_1280.jpg":"1280x1280","k_25231076_1024.jpg":"1024x1024","k_25231076_640.jpg":"640x640","k_25231076_480.jpg":"480x480","k_25231076_340.jpg":"340x340","k_25231076_220.jpg":"220x220","o_25231076_1280.jpg":"1280x784","o_25231076_1024.jpg":"1024x627","o_25231076_640.jpg":"640x392","o_25231076_480.jpg":"480x294","o_25231076_340.jpg":"340x208","o_25231076_220.jpg":"220x134","h_25231076_1280.jpg":"1280x854","h_25231076_1024.jpg":"1024x683","h_25231076_640.jpg":"640x427","h_25231076_480.jpg":"480x320","h_25231076_340.jpg":"340x227","h_25231076_220.jpg":"220x147","pp_25231076_1280.jpg":"1280x1628","pp_25231076_1024.jpg":"1024x1303","pp_25231076_640.jpg":"640x814","pp_25231076_480.jpg":"480x611","pp_25231076_340.jpg":"340x432","pp_25231076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"978x1135","hd_25231049_1920.jpg":"1920x1080","k_25231049_1280.jpg":"1280x1280","k_25231049_1024.jpg":"1024x1024","k_25231049_640.jpg":"640x640","k_25231049_480.jpg":"480x480","k_25231049_340.jpg":"340x340","k_25231049_220.jpg":"220x220","o_25231049_1280.jpg":"1280x1485","o_25231049_1024.jpg":"1024x1188","o_25231049_640.jpg":"640x742","o_25231049_480.jpg":"480x557","o_25231049_340.jpg":"340x394","o_25231049_220.jpg":"220x255","h_25231049_1280.jpg":"1280x854","h_25231049_1024.jpg":"1024x683","h_25231049_640.jpg":"640x427","h_25231049_480.jpg":"480x320","h_25231049_340.jpg":"340x227","h_25231049_220.jpg":"220x147","pp_25231049_1280.jpg":"1280x1628","pp_25231049_1024.jpg":"1024x1303","pp_25231049_640.jpg":"640x814","pp_25231049_480.jpg":"480x611","pp_25231049_340.jpg":"340x432","pp_25231049_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25231066_1920.jpg":"1920x1080","k_25231066_1280.jpg":"1280x1280","k_25231066_1024.jpg":"1024x1024","k_25231066_640.jpg":"640x640","k_25231066_480.jpg":"480x480","k_25231066_340.jpg":"340x340","k_25231066_220.jpg":"220x220","o_25231066_1280.jpg":"1280x853","o_25231066_1024.jpg":"1024x682","o_25231066_640.jpg":"640x426","o_25231066_480.jpg":"480x320","o_25231066_340.jpg":"340x226","o_25231066_220.jpg":"220x146","h_25231066_1280.jpg":"1280x854","h_25231066_1024.jpg":"1024x683","h_25231066_640.jpg":"640x427","h_25231066_480.jpg":"480x320","h_25231066_340.jpg":"340x227","h_25231066_220.jpg":"220x147","pp_25231066_1280.jpg":"1280x1628","pp_25231066_1024.jpg":"1024x1303","pp_25231066_640.jpg":"640x814","pp_25231066_480.jpg":"480x611","pp_25231066_340.jpg":"340x432","pp_25231066_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25231068_1920.jpg":"1920x1080","k_25231068_1280.jpg":"1280x1280","k_25231068_1024.jpg":"1024x1024","k_25231068_640.jpg":"640x640","k_25231068_480.jpg":"480x480","k_25231068_340.jpg":"340x340","k_25231068_220.jpg":"220x220","o_25231068_1280.jpg":"1280x853","o_25231068_1024.jpg":"1024x682","o_25231068_640.jpg":"640x426","o_25231068_480.jpg":"480x320","o_25231068_340.jpg":"340x226","o_25231068_220.jpg":"220x146","h_25231068_1280.jpg":"1280x854","h_25231068_1024.jpg":"1024x683","h_25231068_640.jpg":"640x427","h_25231068_480.jpg":"480x320","h_25231068_340.jpg":"340x227","h_25231068_220.jpg":"220x147","pp_25231068_1280.jpg":"1280x1628","pp_25231068_1024.jpg":"1024x1303","pp_25231068_640.jpg":"640x814","pp_25231068_480.jpg":"480x611","pp_25231068_340.jpg":"340x432","pp_25231068_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14916181 Threads: 3 Questions: 3142115015 Slow queries: 7005977 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234812366 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/prica-o-ludoviku-i-kralju-koji-je-oslobodio-dalmaciju-od-mlecana-ali-je-izborom-nasljednika-izazvao-gradanski-rat-1305135 [printLink] => /mozaik/panorama/prica-o-ludoviku-i-kralju-koji-je-oslobodio-dalmaciju-od-mlecana-ali-je-izborom-nasljednika-izazvao-gradanski-rat-1305135?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 722797 [name] => Ludovik I. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-09 21:36:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ludovik-i [link] => /tag/ludovik-i ) [1] => stdClass Object ( [id] => 722798 [name] => Anžuvinci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-09 21:36:21 [main_article_id] => 0 [alias] => anzuvinci [link] => /tag/anzuvinci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 722799 [name] => Oslobađanje Dalmacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-09 21:36:22 [main_article_id] => 0 [alias] => oslobadanje-dalmacije [link] => /tag/oslobadanje-dalmacije ) [3] => stdClass Object ( [id] => 722800 [name] => Opsada Zadra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-09 21:36:22 [main_article_id] => 0 [alias] => opsada-zadra [link] => /tag/opsada-zadra ) [4] => stdClass Object ( [id] => 631286 [name] => zadarski mir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-18 19:57:14 [main_article_id] => 0 [alias] => zadarski-mir [link] => /tag/zadarski-mir ) [5] => stdClass Object ( [id] => 648455 [name] => Mlečani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-04 18:15:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mlecani [link] => /tag/mlecani ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZADARSKI MIR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o Ludoviku I., kralju koji je oslobodio Dalmaciju od Mlečana, ali je izborom nasljednika izazvao građanski rat [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/08/25231076.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Ludovik je 18. veljače 1358. u samostanu sv. Franje u Zadru s Mlečanima sklopio mir kojim je dobio jadransku obalu od Kvarnera do Boke kotorske

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/08/25231076.jpg [title] =>

Ludovik je 18. veljače 1358. u samostanu sv. Franje u Zadru s Mlečanima sklopio mir kojim je dobio jadransku obalu od Kvarnera do Boke kotorske

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/08/25231049.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/08/25231066.jpg [title] =>

Ludovikovim osvajanjem Jadran je bio pod kontrolom Hrvata

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/08/25231068.jpg [title] =>

Ludovik je postao i poljski kralj, čime je gotovo uspostavljena veza Baltika i Jadrana

Ante Čizmic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ludovik I. iz francuske obitelji Anjou (Anžu), koja je vladala u Engleskoj, Napuljskom Kraljevstvu i Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu, bio je nadahnut vizijom kralja viteza koji slavu stječe ratujući, a ne baveći se političkim manipulacijama.

Takvom politikom on je 1358. ujedinio hrvatske zemlje i donio mir i relativno blagostanje u okviru golemoga kraljevstva koje se protezalo gotovo od Baltika do Jadrana. No s obzirom da nije imao muškoga nasljednika, iza sebe je ostavio četvrt stoljeća građanskoga rata, koji je, među ostalim, Turcima Osmanlijama otvorio vrata za prodor na hrvatske i srednjoeuropske prostore.

Ludovik je prijestolje naslijedio o svojega oca Karla Roberta, koji je s dvanaest godina odveden iz Napulja kako ne bi smetao računicama svojih srodnika, pa je u srpnju 1300. sa šesnaest brodova i nekoliko stotina vitezova poslan na put preko Jadranskoga mora da osvoji krunu Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva.

Iako je dječaka u Hrvatskoj primio i čuvao hrvatski ban i gospodar Bosne Pavao Šubić, od toga pohoda ne bi bilo ništa da tadašnji kralj Andrija III. nije 1301. umro. Karlo je nedugo nakon toga okrunjen za kralja te je uspio, jednog po jednog, pobijediti sve mađarske velikaše i nakon četrdeset i jednu godinu vladanja svome sinu ostaviti poslušne velikaše, centralizirano kraljevstvo, dobru vojsku i punu državnu blagajnu.

Iako je u trenutku očeve smrti imao tek šesnaest godina, Ludovik I. je odmah započeo svoju vitešku karijeru, što je značilo da ratove nije vodio zbog državnih, odnosno strateških razloga, nego je mač povlačio zbog uživanja u viteškim avanturama i viteškoj slavi, zbog čega su ga velikaši više puta spašavali iz životne opasnosti.

Ludovikova vojna snaga temeljila se na činjenici da je disciplinirao velikaše, koji su na kraljev poziv morali otići u rat, ali i na činjenici da je u Ugarskoj imao rudnike dragocjenih kovina kojima je financirao plaćeničku vojsku.

---

image
---

Najprije je pustolovnim skupim maršem kroz Italiju krenuo osvojiti prijestolje svojih predaka u Napulju, gdje je u političkim igrama i obiteljskoj izdaji anžuvinskih srodnika život izgubio njegov brat Andrija. Nakon dva vojna pohoda ta je pustolovina propala pa je Ludovik odustao od zamisli spajanja Hrvatsko-Ugarskog i Napuljskog Kraljevstva pod svojom vlašću.

U povijesti su ostali zapamćeni i Ludovikovi vojni pohodi na Balkan, u današnju Rumunjsku, Srbiju i Bugarsku, koji su, osim što su bili kratkotrajni po uspješnosti, poremetili ravnotežu snaga i pomogli Osmanlijama da prodru u Europu.

Za hrvatsku povijest posebno su važni Ludovikovi ratovi s Venecijom, kojima je cilj bio osloboditi Dalmaciju, što je isprva neslavno propalo. Cijenu tog poraza najskuplje je platio Zadar.

Ludovik se u srpnju 1345. pojavio u hrvatskom kraljevskom gradu Bihaću i na oružje pozvao velikašku vojsku s juga Hrvatske, ali i bosanskog bana Stjepana Kotromanića. U isto vrijeme, Zadrani su se pobunili protiv mletačke vlasti nadajući se da će im Ludovik doći u pomoć.

Uskoro, u kolovozu 1345., počela je mletačka opsada Zadra, koja je trajala sljedećih šesnaest mjeseci. Tijekom opsade grad, u koji je uskoro došlo 28 tisuća izbjeglica iz okolice koja je stradala od mletačke taktike koja se danas naziva "spaljena zemlja", branilo je otprilike 6000 branitelja. Nasuprot njima bilo je 25 tisuća mletačkih vojnika te mletačka mornarica koja je sprječavala zadarske gusare da grad kriomice opskrbljuju s mora.

Mladi Ludovik, koji je upravo napunio dvadeset godina, nije imao strpljenja, ali ni sredstava da temeljitom i sustavnom akcijom pokuša dignuti mletačku opsadu.

Došavši u lipnju 1346. pod Zadar, nakon kratke pripreme je 1. srpnja naredio juriš na jednu od mletačkih opsadnih tvrđava, možda onu na današnjem zadarskom gradskom predjelu Voštarnica. U tom jurišu su sudjelovali i Zadrani, koji su u boj krenuli pod barjakom na kojem je bio gradski svetac zaštitnik sv. Krševan.

S obzirom da je juriš uz velike žrtve propao i da su Mlečani možda podmitili neke velikaše da se povuku, među kojima vjerojatno i bosanskog bana Stjepana, Ludovik se povukao i prepustio Zadrane njihovoj sudbini, odnosno kapitulaciji u prosincu 1346. i vrlo teškoj kazni koju su im Mlečani nametnuli.

---

image

Ludovikovim osvajanjem Jadran je bio pod kontrolom Hrvata

Ante Čizmić/Cropix
---

No taj je poraz bio kratkotrajan. Naime, nakon osmogodišnjeg primirja Ludovik je najprije izravno napao Veneciju, a onda se u ljeto 1357. njegova vojska pojavila u Dalmaciji, gdje je odmah izbila masovna pobuna protiv mletačke vlasti.

U Splitu su zavjerenici, nakon sastanka u crkvi sv. Dujma, pohvatali i zatvorili mletačke dužnosnike u gradu. Isto su učinili Trogirani i Šibenčani.

U Zadru su Ludovikove vojnike kriomice u grad pustili redovnici benediktinskog samostana. Nakon ovakvih pobjeda Ludovik je osobno došao u Dalmaciju, te je 18. veljače 1358. u samostanu sv. Franje u Zadru s Mlečanima sklopio mir kojim je dobio jadransku obalu od Kvarnera do Boke kotorske.

Taj mir, koji je u povijesne knjige ušao pod nazivom Zadarski mir, prema riječima akademika Tomislava Raukara, značio je ujedinjenje hrvatskoga društvenog, etničkog prostora s iznimkom Istre.

Uz to, ova je pobjeda pokrenula hrvatsko gospodarstvo jer je Ludovik uspio otvoriti Jadran za slobodno putovanje ljudi i robe, vezujući tako jadranske obale uz kontinent, zbog čega su dalmatinski gradovi postajali prozor u svijet Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva.

Time je Ludovik prije više od šest i pol stoljeća ostvario ono o čemu govori današnja hrvatska politika – povezivanje zelene i plave brazde, što je u drugoj polovini 14. stoljeća donijelo rast gospodarske aktivnosti na čitavom hrvatskom području.

Zato Zadarski mir iz 1358. ima opće hrvatsko značenje i trebao bi, smatraju mnogi, naći mjesto u našem današnjem kalendaru državnih praznika.

---

image

Ludovik je postao i poljski kralj, čime je gotovo uspostavljena veza Baltika i Jadrana

Ante Čizmic/Cropix
---

Ova pobjeda dobila je novo značenje kada je Ludovik četvrt stoljeća kasnije postao i poljski kralj, jer je time skoro uspostavljena veza Baltika i Jadrana, koja je prije nekoliko godina bila važna strateška zamisao hrvatske politike.

Ipak, moćni Ludovik, čija se država tada smatrala europskom velesilom, nije ispravno procijenio koliku opasnost predstavljaju Osmanlije, koji su se tada preko Balkana počeli približavati srednjoj Europi.

Druga Ludovikova pogrešna procjena je njegova odluka da Hrvatima i Mađarima na prijestolju ostavi dvije žene, malodobnu kćer Mariju, koja je čak i službeno okrunjena za kraljicu, i suprugu, bosansku princezu Elizabetu, koja je u svojim rukama držala konce vlasti.

Zgroženi hrvatski i mađarski velikaši nisu ni mogli ni htjeli prihvatiti vladavinu žena pa su iz Napulja doveli Ludovikova nećaka Karla, kojega je nakon vrlo kratke vladavine Elizabeta dala ubiti vojničkim sjekirama i mačevima.

Taj događaj bio je iskra za građanski rat, koji je trajao sljedećih četvrt stoljeća i koji je poznati hrvatski pisac August Šenoa izvrsno dočarao u svojoj književnoj uspješnici "Kletva".

Jedan od najstrašnijih rezultata toga rata je činjenica da je otvorio vrata Osmanlijama, koji su dva stoljeća nakon Ludovikove smrti Hrvatsku i Ugarsku gotovo izbrisali s lica zemlje.

U takvoj situaciji, na hrvatsko-ugarsko prijestolje došao je Ferdinand I. Habsburški, čija je obitelj ostavila golem trag u hrvatskoj i srednjoeuropskoj povijesti.

---

Jeziva obiteljska priča Anžuvinaca

U 10. stoljeću, loveći u dubokoj šumi, grof Anjou, čiji se posjed nalazio na zapadu današnje Francuske, upoznao je i na licu mjesta oženio damu nepoznatog podrijetla nečuvene ljepote. Iako je po kriterijima tog vremena bila savršena žena jer je, među ostalim, rodila četiri sina,  Melusina, tako joj je bilo ime, u crkvu je išla vrlo rijetko. A i kad bi došla, izbjegavala je slušati čitanje evanđelja i primiti svetu pričest.

Sumnjičavi muž je jednog dana svojim vitezovima naredio da je na silu natjeraju da do kraja nazoči svetoj misi. U odlučnom trenutku, kad je svećenik počeo čitati evanđelje, Melusina, koja je, kako je pričala legenda, bila kći vraga, sa dva sina pod rukama izletjela je kroz prozor crkve i više nitko nikad nije vidio ni nju ni sinove.

Od dvojice preostalih sinova poslije je nastala legendarna europska dinastija Anžuvinci, čiji su pripadnici najprije zavladali Engleskom, a zatim i Napuljskim Kraljevstvom na jugu Italije, odakle su došli u Hrvatsku i Mađarsku, te na koncu i u Poljsku.

Ova srednjovjekovna legenda, koju nam je prenio suvremeni engleski povjesničar Desmond Seward, bila je dio obiteljske predaje grofova Anžuvinaca, od kojih je jedan, želeći se osloboditi vraga, odnosno demona pretjerane agresivnosti, više puta odlazio na tada vrlo opasno hodočašće u Svetu zemlju. Jedan drugi Anžuvinac, engleski kralj Henry, kasnije je, nakon što je proveo noć sa zaručnicom svoga sina Rikarda, koji je poslije postao poznat pod nadimkom Lavlje Srce, otvoreno je rekao kako su Anžuvinci "potekli od đavla".
 

---

---

Ludovikova bosanska veza

Negdje oko 1350. majka Ludovika I. otišla je u Bosnu i odatle svome sinu za ženu dovela petnaestogodišnju princezu Elizabetu Kotromanić, koja je poslije imala tako veliki utjecaj na svoga muža da joj je on nakon smrti ostavio konce vlasti.

Zbog činjenice da ovaj brak po mjerilima srednjeg vijeka nije za Ludovika bio bogzna kakav dobitak jer je bosanski ban Stjepan Kotromanić bio njegov vazal, Ludovik se moguće je zaljubio u Elizabetu, kako to u svom romanu "Knjiga gorkog prijekora" opisuje Ivan Aralica.

No ovaj je brak, kao i svi velikaški brakovi u srednjem vijeku, imao i svoju strogo poslovno-političku stranu. Prema riječima srednjovjekovnog eksperta sa Sveučilišta u Zadru Mladena Ančića, brak Ludovika i Elizabete rezultirao je podjelom stare Humske kneževine osnovane u doba doseljenja Hrvata. Kao Elizabetin miraz, zapadni dio Huma, između Neretve i Cetine, pripao je Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu, dok je istočni dio, kasnije, u drukčijim povijesnim okolnostima, dobio ime Hercegovina.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmic/Cropix
Afp

Ludovik je 18. veljače 1358. u samostanu sv. Franje u Zadru s Mlečanima sklopio mir kojim je dobio jadransku obalu od Kvarnera do Boke kotorske


Ante Čizmić/Cropix

Ludovikovim osvajanjem Jadran je bio pod kontrolom Hrvata

Ante Čizmic/Cropix

Ludovik je postao i poljski kralj, čime je gotovo uspostavljena veza Baltika i Jadrana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/prica-o-ludoviku-i-kralju-koji-je-oslobodio-dalmaciju-od-mlecana-ali-je-izborom-nasljednika-izazvao-gradanski-rat-1305135 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0d277eab3e700c297c650faffbf468fcf8ecc18d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+Ludoviku+I.%2C+kralju+koji+je+oslobodio+Dalmaciju+od+Mle%C4%8Dana%2C+ali+je+izborom+nasljednika+izazvao+gra%C4%91anski+rat&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fprica-o-ludoviku-i-kralju-koji-je-oslobodio-dalmaciju-od-mlecana-ali-je-izborom-nasljednika-izazvao-gradanski-rat-1305135 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fprica-o-ludoviku-i-kralju-koji-je-oslobodio-dalmaciju-od-mlecana-ali-je-izborom-nasljednika-izazvao-gradanski-rat-1305135 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZADARSKI MIR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaZADARSKI MIR

Priča o Ludoviku I., kralju koji je oslobodio Dalmaciju od Mlečana, ali je izborom nasljednika izazvao građanski rat

Piše Tihomir Rajčić
9. srpnja 2023. - 21:36
Ludovik je 18. veljače 1358. u samostanu sv. Franje u Zadru s Mlečanima sklopio mir kojim je dobio jadransku obalu od Kvarnera do Boke kotorskeAfp

Ludovik I. iz francuske obitelji Anjou (Anžu), koja je vladala u Engleskoj, Napuljskom Kraljevstvu i Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu, bio je nadahnut vizijom kralja viteza koji slavu stječe ratujući, a ne baveći se političkim manipulacijama.

Takvom politikom on je 1358. ujedinio hrvatske zemlje i donio mir i relativno blagostanje u okviru golemoga kraljevstva koje se protezalo gotovo od Baltika do Jadrana. No s obzirom da nije imao muškoga nasljednika, iza sebe je ostavio četvrt stoljeća građanskoga rata, koji je, među ostalim, Turcima Osmanlijama otvorio vrata za prodor na hrvatske i srednjoeuropske prostore.

Ludovik je prijestolje naslijedio o svojega oca Karla Roberta, koji je s dvanaest godina odveden iz Napulja kako ne bi smetao računicama svojih srodnika, pa je u srpnju 13...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 02:33