StoryEditorOCM
Panoramateška odluka

Priča novinarke: ‘Nije mi žao što sam odstranila grudi - sačuvala sam život, ali i dobila užasne implantate.Dugo je trebalo da se pred nekim razodjenem...‘

Piše Lenka Gospodnetić
23. listopada 2022. - 20:10

Imala sam dvostruku mastektomiju u 40. godini života, bilo je to 1997. godine. Tada sam bila udana i majka dvoje male djece - prisjeća se u listu Huffpost začetka svoje životne drame sa sretnim završetkom Margery Berger, američka novinarka koja je pisala i za Home Miami Magazine, Lip Service, Next Tribe i druge časopise, te voditeljica Writin Class Radio podcasta. Margery danas ima 65 godina i dvoje odrasle djece, a živi u Miamiju sa suprugom Davidom te dva udomljena psa.

Njezina ispovijest vezana uz preventivno odstranjivanje obje dojke poučno je i ohrabrujuće iskustvo o prihvaćanju vlastitog tijela, no tijekom svoje priče Margery priznaje da joj je trebao dugi niz godina da se ponovno osjeti privlačnom. Prepričala je kako su muškarci s kojima je podijelila svoju intimu reagirali kad su vidjeli njezine ne baš sjajno rekonstruirane dojke.

- Odstranjivanje mojih dojki iako nisam oboljela od raka bilo je za mene radikalno, no danas gledam na to kao na dobar potez. Imam BRCA1 mutacijski gen; to znači da postoji 60-postotna opasnost obolijevanja od raka jajnika i čak 85-postotna za rak dojki, smrtonosni. Za mene, to je značilo sto posto.

Prije no što su postojali genski testovi, moja je majka dobila rak jajnika. Razboljela se u svojoj 62. godini i nekoliko godina kasnije je preminula. Dvije moje rođakinje također su oboljele od karcinoma; rak dojki kod obje je bio dijagnosticiran prije no što su navršile šezdesetu, i obje su također preminule. Stoga sam se nakon profilaktičke histerektomije dragovoljno podvrgnula obostranoj mastektomiji. Danas imam pune 64, i znam da sam napravila pravi potez - samim tim što sam još uopće živa - prisjeća se Margery, koja je prije odstranjivanja dojki razgovarala s ženama koje su prošle slično iskustvo. Upozorile su je da će vjerojatno osjećati bolove u leđima i ramenima, i rekle joj da će proći mjeseci dok se koža pripremi za prihvat zamjenskih usadaka. Ništa od navedenog nije ju plašilo; nakon iskustva s kemoterapijama i na koncu fatalnim ishodom po njenu majku koja je izgubila bitku s karcinomom, znala je da postoji nešto puno, puno gore od postoperativnih tegoba.

Prisjeća se da je treći dan nakon dvostruke mastektomije vodila svog sina prvi dan u vrtić s kirurškim steznikom ispod "oversized" majice.

- Nisam pitala plastičnog kirurga kako će mi grudi izgledati nakon rekonstrukcije; čak sam vjerovala da će biti bolje, punije, mladolikije nego nakon epizoda dojenja dvoje djece. Bila sam u krivu - veli pacijentica.

- Moji implantati (usadci) nisu nimalo nalik onima koje toliko žena na svojetu ugrađuje kako bi bile (i osjećale se) više seksi. Moji su bili tako vidljivi, bez imalo vlastitog tkiva i direktno ispod kože. K tomu, koža kojom su bili presvučeni bila je tako tanka i zategnuta - i još uz to drukčije temperature od ostatka tijela, kao da s njim nema previše veze.

Nakon radikalne mastektomije treba puno vremena za normalizaciju - donekle izvedivu - to je spor proces. Nakon prve, imala sam još šest operacija tijekom 15 godina, i njima su pokušavali moje grudi učiniti koliko-toliko "normalnima". Čak triput su mi plastični kirurzi prišivali umjetne bradavice napravljene od kože s drugih dijelova tijela (pubična zona), uglavnom s ne baš sjajnim rezultatom...

Moje su grudi bile ružne i mrzila sam pomisao da ih bilo tko vidi. Čak ni liječnici koji su me pregledavali nisu mogli skriti gađenje!

Prije svakog pregleda upozorila bih ih na prizor svog tijela prije no što se razodjenem, kako bi bilo pripremljeni na tu neugodu. Čisto da izbjegnem njihovu spontanu grimasu - prepričava svoju muku operirana žena.

Ni doma nije bilo bolje.

- Nakon operacije krila sam se pred suprugom, zatvarala vrata dok se tuširam ili mu okretala leđa da me ne vidi. Nikad ga nisam pitala želi li mi vidjeti grudi, niti je to on od mene tražio. Narednih dvanaest godina braka sam, dok smo bili intimni, nosila majicu - Margery će. Brak nije potrajao "dok ih smrt ne rastavi" - raspao se.

Nakon razvoda i još nekoliko "popravnih operacija" njezine su grudi izgledale neznatno bolje, i imala je tetovirane bradavice. Još uvijek su bile "daleko od normalnog", k tomu pretvrde i prehladne.

Imala je preko 50 godina kad je ponovno počela "dejtati" kao slobodna žena. Prošlo je, prisjeća se, 30 godina otkad nije imala nikog osim svog, sada već bivšeg, supruga.

- Bila sam tjeskobna zbog pomisli na intimizaciju s nekim tko će vidjeti i možda dodirivati moje tijelo u pedesetim godinama. Grudi kao da su mi govorile: nemoj se više sastati ni sa kim - kazuje kolumnistica

Kad sam imala susret s prvim muškarcem nakon razvoda, rekla sam mu da mi skidanje majice stvara nelagodu, a on mi je rekao: ne moraš je nikad skinuti zbog mene. I tako je nekako i bilo tijekom pet godina naše veze.

Kad sam se prije tri godine počela viđati s Davidom, išla sam prvi put k njemu na večeru, pijuckali smo piće i zbližavanje je bilo neminovno kad mi je rekao: "umirem od želje da te poljubim". Bio je to lijep osjećaj, ali što se onda može dogoditi, nakon što mi dodirne grudi? Pojavila se nelagoda, morala sam nešto poduzeti, reći mu kako se osjećam. Zato sam mu brzo rekla sve o operaciji i riziku od raka koji me ponukao na odstranjivanje dojki. Spomenula sam i Angelinu Jolie koja je operirana godinama nakon mene, a puno ljudi suosjeća s njenim iskustvom - kazuje Margery, koja je bila nervozna, veli, kao nikad do tada.

- Ne brini, već sam vidio implantate - rekao je David.

- Ne poput mojih - kazala mu je.

David joj je, prepričava, potom nježno skinuo majicu i grudnjak, te kazao da je divna nastavivši je ljubiti. Kasnije su otvoreno pričali o svemu još puno puta.

- Nisam više nikad bila ona osoba koja je strahovala skinuti svoju majicu pred svojim partnerom. Izgubila sam godine mrzeći i skrivajući svoje tijelo, ali ne krivim se. Odrasla sam u društvu opsjednutom vanjštinom, u kojem bi sve žene trebale biti poput Angeline Jolie. Zato sam joj zahvalna kad je svijetu ukazala na postojanje mutacijskog gena koji izaziva smrtonosnu bolest jer je tako svojim primjerom spasila mnoge živote. Možda je njezina rekonstrukcija izvedena bolje od moje, no ja sam svoje grudi s vremenom prihvatila kao jednu od svojih brojnih nepravilnosti, poput neizbježnih bora i drugog. One me ne čine manje vrijednom ljubavi - zaključuje rekonvalescentica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 07:27