StoryEditorOCM
PanoramaA IMALI SU SVE

Prelijepa Barbara je odlučila izliječiti gay sina seksom s njim! Dogodila se užasna tragedija, incest je bio vrh ludila

Piše MOZAIK SD
24. srpnja 2024. - 11:00
Glumci Julianne Moore i Eddie Redmayne u ulogama Barbare i Tonyja Baekelanda: šokantna životna priča obrađena je i prikazana u filmu ”Savage Grace”/Photo12 Via Afp

Barbara Daly Baekeland smatrana je jednom od najutjecajnijih žena u New Yorku sredinom prošlog stoljeća. Bila je udana za imućnog Brooksa Baekelanda, čiji je djed bio slavni izumitelj plastike, kemičar Leo Baekeland.

Barbara je bila istaknuta osoba u društvu, nosila epitet jedne od najljepših Njujorčanki, a svoj status unovčila je manekenstvom i pojavljivanjem na naslovnicama časopisa poput Voguea i Harper‘s Bazaara.

Imala je 10 godina kad je njezin otac inscenirao samoubojstvo, pa je tragični događaj u očima policije izgledao kao nesretan slučaj, kako bi obitelj naslijedila njegov novac. S druge strane, njezina je majka nekoliko godina prije njezina rođenja doživjela živčani slom. Barbara je naslijedila majčinu neugodnu ćud, ali i impulzivnost.

Brooke Baekeland svojevremeno je izjavio da je njegova supruga lijepa i samouvjerena, ali da je njihov brak "propala stvar", jer ga je varala i lagala. Barbara je i njihov brak započela s laži, lagala je da je trudna s njim, zbog čega ju je zaljubljeni Baekeland odmah zaprosio. Dijete nije njegovo, piše Nova.rs.

Par je dobio sina Antonija Tonyja Baekelanda. Baekelandi su Tonyja predstavili društvu kao čudo od djeteta, očaravajuće, šarmantno dijete.

Kad je stasao u mladića i roditeljima priznao da je gay, njihov svijet se srušio, to je bilo nedopustivo i nezamislivo i za njih i sliku o sebi koju su stvorili u njujorškom društvu. Barbara Daly Baekeland očajnički je željela da joj sin ima djevojku i oženi se, pa mu je dovodila prostitutke u pokušaju da "izliječi sina od homoseksualnosti".

Brak Barbare i Brooksa bio je u sve lošijem stanju. Brooks je imao aferu s Tonyjevom prijateljicom iz škole, a uz to što se nije mogao nositi sa seksualnom orijentacijom njihova sina, sredinom 1960-ih zatražio je razvod od Barbare.

Barbara Daly Baekeland sa sinom Tonyjem odlučuje se preseliti u London, njihov odnos bio je pun bliskosti i privrženosti usprkos svemu. Postali su ovisni jedno o drugome, nisu se razdvajali. Cijelo to vrijeme Barbara je imala samo jednu misiju, "obratiti" svoga sina sa homoseksualnosti. Kako mu druge žene nisu "otvorile oči", ona je odlučila da će ga ona preobratiti.

Barbara je tada povjerila prijateljici: "Znaš, Tonyja bih mogla ja preobratiti, samo kad bih ga mogla odvući u krevet."

Barbara je počela zavoditi sina Tonyja u njihovoj kući. Isfrustriran, tjeskoban i užasnut njihovim odnosom, Tony je 1972. izgubio razum i na majku nasrnuo kuhinjskim nožem. Barbara je uspjela pobjeći, a Tony je počeo posjećivati ​​psihijatra.

Barbaru je kontaktirao psihijatar i rekao da se boji da bi je Tony mogao ozbiljno fizički ugroziti, no ona nije htjela prihvatiti činjenicu da bi joj njezin voljeni sin mogao učiniti išta nažao. Bila je uvjerena da Tony to nikad zapravo ne bi učinio.

Tri tjedna kasnije, 17. studenog 1972., Tony Baekeland učinio je točno ono što je njegov psihijatar rekao njegovoj majci. U njihovom londonskom penthouseu, Tony je majku Barbaru ubo nožem u srce.

Detektiv je pronašao Tonyja dalje od stana u katatoničnom stanju. Sjedio je i jeo kinesku hranu, piše Nova.rs.

Nakon ubojstva majke, Tony je bio podvrgnut psihijatrijskom liječenju u strogo čuvanoj ustanovi. Pušten je 21. srpnja 1980. zahvaljujući pomoći utjecajnih prijatelja.

Nakon što je izašao, preselio je u bakin stan u New Yorku. Nakon manje od tjedan dana, pokušao je nožem ubiti baku. Žena je preživjela, a Tony je završio u zatvoru. Dan prije suđenja, pronađen je u ćeliji s plastičnom vrećicom na glavi. Ubio se gušenjem.

Šokantna životna priča Brooksa i Barbare Daly Baekeland, zlatnog njujorškog para 50-ih, obrađena je i prikazana u filmu "Savage Grace".

image

Film "Savage Grace" ekranizirao je ovu potresnu životnu dramu

/Photo12 Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 17:50