StoryEditor
PanoramaTV KRITIKA

Predsjedniku ne treba ničija TV emisija, on je sam svoj putujući talk show; Prijedlog HTV-u: Milanovića i Plenkovića napokon sučeliti u ‘Otvorenom‘

Piše Sandro Pogutz
28. studenog 2021. - 09:38

TALK SHOW PREDSJEDNIKA RH (sve medijske platforme – petak, 26.11. 2021.)

Da sam intervjuist na televiziji teško bih se usudio pozvati Zorana Milanovića u goste. Ako baš da, bilo bi to s velikom tremom. Romano Bolković nije se dobro proveo s njim, iako mu se nije zalijetao "u prsa", a Mislav Bago ni u svom najkoleričnijem izdanju ratobornog pjetlića ne može mu konkurirati u "preskakivanju".

Predsjednik države nam je vrlo obrazovani, načitani verbalni nasilnik s uličnim tučarskim refleksom. Toj Milanovićevoj karakternoj leguri teško je parirati prsa u prsa. Izvrstan je kao meta za naknadno polemičko kolumniziranje sa sigurne udaljenosti, ali u izravnom dvoboju teško ćete ga dohvatiti. Čak i ako imate dostojan argument, taj će ga svojom retoričkom gipkošću lako eskivirati. I usput vas "pljusnuti" jezičinom.

Nikakva ekskluziva

Ne možete vjerovati da je to isti onaj čovjek koji je odbio inauguracijski spektakl na Markovom trgu, pa na Pantovčak doveo Josipu Lisac da izvede pudingastu verziju nacionalne himne pokraj nježno rozih cvjetnih aranžmana. Činio se to neki novi Zoki, predsjednik s "new age" karakterom, kad vidi ga sad – kanonade i vojna muzika. El comandante! Vrhovni, naravno, kako to voli često naglasiti.

On savršeno dobro zna što radi i svjestan je svojih komparativnih prednosti, makar vi mislili da su to zapravo mane za čovjeka na njegovoj funkciji. Ne treba njemu ničija TV emisija, on je sam svoj hodajući "talk show", s četom gostujućih novinara koji mu guraju mikrofone gdje god zastane i otvori usta. Njegovi nastupi su uvijek napeta kombinacija stand-up točke i sastanka debatnog kluba. Nema toga što bi ti on mogao reći u studiju, a da već nije, pred svima, izgovorio na terenu.

Zoran Milanović, kao ni Plenković, nije nikakva ekskluziva. Gotovo svakodnevno, na njega ćete naletjeti u "live" prijenosu na web platformama svih nacionalnih TV-kuća. Tako i onom jučer, iz Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar". Čitav školski sat od 40-ak minuta – "predavanje" za koje je sam rekao da je trajalo "ko božićni blagdani" – održao je na temu Macronova posjeta i svega oko njega.

Ja sam ga upratio naknadno preko Facebooka na dnevniku.hr, slučajno, što je ispalo super jer ću kasnije ustanoviti da N1 i RTL nisu "pokrili" zabavni detalj sa samog početka. Ono kad je Zoki od sebe i "buketa" mikrofona odgurao ravnatelja Instituta Željka Holjevca, uz napomenu: "Maknite se jer ovo će biti bolno. Vi radite u državnoj ustanovi, financira vas Vlada. Sorry!" Potom mu je ipak prišao i na uho valjda nježnije objasnio zašto mu se ne isplati biti u toj "emisiji". Jest da se Predsjednik RH ondje zatekao zbog 30. godišnjice "Ive Pilara", ali znao je da Plenkijevim "kampistima" to uopće nije napeto.

'Host', a ne gost

Kad sam na "brojčaniku" vidio da će to nešto "bolno" trajati 40-ak minuta, pomislio sam kako neću izdržati do kraja, ali dokazao je naš predsjednik da još me može "spikom" kupiti, lukavo i jetkorječivo, još uvijek može mi podvaliti... talk-show. Gdje je on zapravo "host", a ne gost, iako ga nešto pitaju. Ispred vojarne u Našicama ili u Institutu "Ivo Pilar", Milanovićev "studio" stalno ide za njim. Na žalost, ne i njegov glavni antagonist, Plenković.

Stoga, evo mog prijedloga HTV-u: ne zvati Zokija i Plenkija odvojeno. Tko bi još mogao, ako ne državna televizija, sučeliti Predsjednika i Premijera u studiju, pa neka se otvoreno "pofajtaju". Sa zaštitarima u blizini, ko u onoj srbijanskoj TV "Zadruzi". Bez vremenskog limita, "special edition", bilo bi to "Otvoreno" za anale. Do ujutro, ako treba. Samo to je prava ekskluziva croatica.

image
Tom Dubravec/Cropix
item - id = 1146709
related id = 0 -> 1160305
related id = 1 -> 1160255
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 23:47