StoryEditorOCM
PanoramaWILLIAMOVA KĆI

Poznata je kao Njezino Kraljevsko Visočanstvo princeza Charlotte od Walesa, a vrlo lako može ostati bez titule

Piše MOZAIK SD
22. veljače 2024. - 20:19

Jedina kći britanskog princa Williama (41) i princeze Kate (42) trenutno je poznata kao Njezino Kraljevsko Visočanstvo princeza Charlotte od Walesa. No, osmogodišnja princeza mogla bi u budućnosti dobiti drugačiju titulu, prema britanskom informativnom kanalu ‘OSSA‘.

"Charlotteina budućnost dramatično će se promijeniti kada njezin otac naslijedi vlastitog oca na mjestu kralja", kažu. "Kad se to dogodi, život kakav Charlotte zna bit će vrlo drugačiji. Zapravo, ona je u opasnosti da izgubi titule kada njezin otac stupi na prijestolje."

Evo kako to funkcionira: "Na dan kada William postane kralj Ujedinjenog Kraljevstva, njegov najstariji sin George bit će imenovan princom od Walesa. Ali to čini njegovu mlađu sestru "Charlotte od ničega". Njezino pravo da bude princeza od Walesa nestaje nakon što njezin brat službeno dobije titulu princa od Walesa. To je zato što žena unutar kraljevske obitelji može biti princeza samo kao supruga ili kći princa. Kao sestra, Charlotte se ne uklapa ni u jednu kategoriju."

image

Princeza Charlotte i princ George

Victoria Jones/Afp

Princeza Charlotte kasnije bi mogla preuzeti titulu kraljevska princeza. Iako, prema kanalu OSSA, još uvijek postoji točka spoticanja: "Kraljevska princeza posebna je titula koju drži najstarija kći aktualnog monarha, koja je trenutno princeza Anne. Ali može postojati samo jedna kraljevska princeza, a budući da se titula trenutno koristi, neizvjesno je da će princeza Charlotte uopće dobiti titulu."

Konkretno, to znači da bi princeza Anne (73) prvo morala umrijeti pa bi tek onda Charlotte mogla preuzeti titulu. Situacija koja se već događala. Naime, kraljica Elizabeta bila je najstarija kći kralja Georgea VI., no nije bila kraljevska princeza, jer je njezina teta, princeza Mary, imala titulu. Ako princeza Anne još uvijek bude imala ovu titulu kada se njezin nećak William popne na prijestolje, titula se neće moći dodijeliti ni Charlotti.

Posebnost titule ‘Kraljevska princeza‘: do sada ju je dobilo samo sedam žena. Prva od njih bila je princeza Mary (1631.-1660.), najstarija kći kralja Charlesa I. (1600.-1649.) i kraljice Henriette Marije (1609.-1969.). Naslijedile su je princeza Louisa Maria (1692.-1712., kći kralja Jamesa II. i VII.), princeza Anne (1709.-1759., kći kralja Georgea II.), princeza Charlotte (1766.-1828., kći kralja Georgea III.), princeza Victoria (1840.-1901., kći kraljice Viktorije), princeza Louise (1867.-1931., kći kralja Edwarda VII.), princeza Mary (1897.-1965., kći kralja Georgea V.) i princeza Anne (kći kraljice Elizabete II.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 21:44