StoryEditorOCM
PanoramaPROVJERITE MOBITELE

Policija upozorava roditelje na novu značajku iPhonea; Vaše dijete moglo bi biti u opasnosti

Piše MOZAIK SD
30. studenog 2023. - 14:20

Agencije za provođenje zakona diljem zemlje upozoravaju roditelje na novu značajku iPhonea koja bi mogla dovesti do problema u vezi s privatnošću i sigurnošću. No, je li doista tako opasno kao što vlasti sugeriraju?

Appleovo najnovije ažuriranje operativnog sustava, iOS 17, predstavilo je "NameDrop", proširenje AirDrop značajke tvrtke koja korisnicima omogućuje brzo i jednostavno dijeljenje podataka o kontaktima s drugim obližnjim iPhone uređajima i Apple satovima.

Zabrinutost je, prema stručnjacima za provođenje zakona i sigurnost, to što je zadana postavka značajke u položaju "uključeno" nakon što korisnici preuzmu ažuriranje na svoj telefon.

Nekoliko policijskih odjela, uključujući ured šerifa okruga Oakland u Michiganu, policijski odjel Watertown Connecticut i policijski odjel Middletowna u Ohiju, između ostalih, objavili su upozorenja na Facebooku tijekom vikenda pozivajući roditelje da isključe tu značajku na iPhoneu svoje djece, prenosi NBC

Dok policija priznaje da značajka NameDrop zahtijeva pristanak za primanje i dijeljenje podataka o kontaktu, te omogućuje korisnicima da odbiju zahtjev, napominju da "mnogi ljudi ne provjeravaju svoje postavke i ne shvaćaju kako njihov telefon radi".

NameDrop je trenutno dostupan s iOS-om 17, Apple Watches Ultra i Apple Watch Series 7 i novijim. Dva korisnika iPhonea mogu podijeliti ili primiti karticu kontakta sa svojom e-poštom i telefonskim brojem držeći vrhove svojih pametnih telefona jedan blizu drugoga.

Tada će se pojaviti zaslon s vašim podacima za kontakt i fotografijom, s opcijom "Samo primanje" ili "Dijeli". Da biste otkazali, samo odmaknite uređaje jedan od drugog ili zaključajte svoj iPhone prije dovršetka prijenosa NameDrop.

Službenici za provođenje zakona kažu da je zabrinjavajuće to što je nova značajka prema zadanim postavkama "uključena" i odbijanje zahtjeva nije tako jednostavno kao klik na gumb "Odustani", što nije opcija na zaslonu. Korisnici koji se s tim susreću prvi put, osobito djeca ili starije osobe, mogu nenamjerno podijeliti svoje podatke za kontakt ili primiti neželjene informacije pritiskom na bilo koji od gumba, prenosi NBC.

Apple kaže da postoje zaštitne mjere za značajku NameDrop, tako da je rizik od slučajnog dijeljenja detalja s nasumičnim strancem u prolazu nizak. NameDrop zahtijeva ne samo da oba iPhonea imaju najnovije ažuriranje, već ih je potrebno držati prilično blizu jedan uz drugog kako bi aktivirali značajku i ostali blizu tijekom dijeljenja.

Osim toga, Apple kaže da je još jedna zaštita za NameDrop namjerno dijeljenje koje zahtijeva da jedan korisnik dodirne primanje, a drugi da pritisne dijeljenje. Ako oba korisnika pritisnu gumb "Dijeli" ili "Samo primi", niti jedan neće dobiti ništa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. ožujak 2024 17:36