StoryEditorOCM
Panoramakontrolirajte se

Pojela hranu u koju se svi kunu, pa saznala da ima najsmrtonosniju bolest: Prvi simptom odigrao ključnu ulogu

Piše MOZAIK SD
14. studenog 2023. - 09:39

Voditeljica Maria Menounos nedavno se prisjetila alarmantnih simptoma koje je imala prije dijagnoze raka gušterače i otkrila nevjerojatne detalje. Naime, nakon što su se 2022. pojavili bolovi u trbuhu, sportašica, glumica i voditeljica Maria Menounos (45) otišla je liječniku, piše kurir.rs.

Bolovi su počeli nakon što je pojela salatu od "farro" pšenice, koju mnogi nazivaju "majkom svih pšenica". To je namirnica koja se koristi za salate, kaše za doručak ili kao dodatak povrću. Poznata kao zdrava cjelovita žitarica, puna je vlakana, željeza i proteina.

"Bila je to poput te vrste boli kad se osjećaš kao da ćeš eksplodirati iznutra", rekla je. "Mislila sam da je farro. Mislila sam da postajem stvarno netolerantna na gluten i moj želudac ovo jednostavno nije podnosio."

Međutim, nakon što su se simptomi - nadutost, proljev, bolovi u trbuhu - nastavili, Maria je odlučila otići liječniku. 2022. godine bila je podvrgnuta endoskopiji i kolonoskopiji na kojima nije bilo nikakvih problema. CT je također pokazao da njezina gušterača i drugi organi izgledaju dobro.

Unatoč tome što nije dobila odgovore, voditeljica je rekla da njezini "jaki" bolovi u trbuhu i dalje traju. Tako je u siječnju 2023. odlučila napraviti magnetsku rezonancu cijelog tijela, koja je otkrila da ima tumor od 3,9 centimetara koji raste na njezinoj gušterači i da joj je dijagnosticiran rak gušterače u stadiju 2.

"Zato stalno govorim ljudima: ako simptomi potraju, trebali biste i vi", rekla je Maria. "Moraš biti sam svoj zagovornik i moraš nastaviti gurati. To je iscrpljujuće, ali tvoj život stvarno ovisi o tome."

Hitno je odvezena na operaciju i u veljači 2023. kirurški je uklonjen tumor, dio gušterače i dio slezene te 17 limfnih čvorova. Rak se nije proširio u njezinu tijelu i nije joj bilo potrebno daljnje liječenje. Maria se sada osjeća dobro, ali nastavlja paziti na simptome. Odlučila je zapisati sve uznemirujuće osjećaje u knjigu kako bi mogla pratiti promjene.

Kada je na Instagramu objavila fotografiju u bikiniju, osvrnula se na ožiljke od operacije. "Razmišljam o operaciji koju sam imala ranije ove godine i zahvalna sam na snazi ​​kojom me Bog blagoslovio da prebrodim ovo i naravno, svim divnim ljudima koje je poslao da mi pomognu! Sada gledam ožiljke koje brižljivo se zaštitite od sunca i nasmijte se", napisala je lijepa voditeljica i dodala da joj je kći "najbolji lijek".

"Želim da me nauče da je najvažnija stvar u njenom životu da bude zdrava, a onda može postići i učiniti sve što poželi. Mislim da će moje sljedeće poglavlje u životu biti najzdravije jer sam bila prisiljena stvarno preispitati moje zdravlje na tako dubok način." To je promijenilo tijek svega", rekla je Maria.

Simptomi raka gušterače

Rak gušterače obično se otkrije tek u kasnijim fazama, kada je bolest uznapredovala, što otežava daljnje liječenje. To je zato što rijetko uzrokuje bilo kakve simptome u ranim fazama, a znakovi upozorenja mogu biti toliko suptilni da se pogrešno zamijene s manje ozbiljnim stanjima.

"Jako smo zahvalni Mariji i našim drugim pacijentima koji tako hrabro dijele svoje priče kako bi podigli svijest o važnosti ranog otkrivanja. Rak gušterače uzrokuje malo simptoma u ranim fazama jer raste duboko u abdomenu. Najčešći simptomi koji mogu javljaju se bolovi u trbuhu i problemi s crijevima. Lako se mogu pripisati drugim zdravstvenim problemima," rekla je dr. Julie Fleshman, predsjednica Pancreatic Cancer Action Network.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:10